ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Σύνοδος σε ρυθμούς... Νεονάκη

«Παιχνίδια» με τη θέση του γραμματέα στο ΠΑΣΟΚ...

«Το εύρος των πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών δεν είναι προσδιορισμένο», όπως έλεγαν χτες συνεργάτες του στη Χαλκιδική, το σίγουρο είναι πάντως ότι το «εύρος» της κυβερνητικής κρίσης είναι μεγάλο και οι ελπίδες της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για αντιστροφή του κλίματος, μικρές...

Χτες και καθώς συνεχίστηκε ο απόηχος από το σάλο για το τζιράρισμα δεκάδων δισ. από τους Νεονάκη - Μανίκα στο Χρηματιστήριο και τις παραιτήσεις που ακολούθησαν, οι συνεργάτες του Κ. Σημίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, διακινούσαν σενάρια «ποικίλης ύλης», σχετικά με τις αποφάσεις που προτίθεται να λάβει ο πρωθυπουργός. Συνισταμένη όλων αυτών των σεναρίων είναι, όπως είπε ο Τηλ. Χυτήρης, ότι οι αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ θα εκδηλωθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου. Αξιοσημείωτη ήταν η διφορούμενη απάντηση Χυτήρη («δε νομίζω», είπε...) στο ερώτημα αν οι αλλαγές σημαίνουν και αντικατάσταση του Κ. Λαλιώτη από τη θέση του γραμματέα του κόμματος... Το διφορούμενο ακριβώς της απάντησης υποχρέωσε λίγο αργότερα τον Χρ. Πρωτόπαππα να «διευκρινίσει» ότι δεν τίθεται θέμα με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ... Στη σφαίρα των σεναρίων, δε, γίνεται λόγος για επιβολή «ασυμβίβαστου», όσον αφορά την υπουργική ιδιότητα και τη θέση στο ΕΓ, ενώ σε ό,τι αφορά στο σχέδιο «Διακήρυξης» που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει, διάφορες πλευρές υποστηρίζουν ότι θα στοχεύει στη δημιουργία μιας εικόνας «ρηξικέλευθων παρεμβάσεων» στο δημόσιο βίο...

Από εκεί και πέρα στα «πηγαδάκια» που έχουν στηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Χαλκιδική, οι πάντες ασχολούνται με την υπόθεση Νεονάκη - Μανίκα. Συνεργάτες, δε, του πρωθυπουργού έσπευσαν χτες να καλύψουν πλήρως τον Ν. Χριστοδουλάκη, λέγοντας ότι «καλώς χειρίστηκε» το θέμα του εγγράφου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, ενώ επέμεναν ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα όσα συνέβησαν στη Βουλή κατόπιν εορτής...

Τέλος, από το πλήθος των δηλώσεων που έγιναν και χτες, ξεχωρίζει η κίνηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Γιαννακόπουλου, ο οποίος με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομίας, ζητά να υπάρξει έλεγχος για όλους τους βουλευτές, όσον αφορά στις «επενδυτικές χρηματιστηριακές δραστηριότητες»...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Κάνουν τώρα και συνέδρια για την εφαρμογή του!

Συνέδριο με θέμα την εφαρμογή του αντιδραστικού Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, διοργάνωσε χτες το Πρωτοδικείο της Αθήνας υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Συμμετείχαν Ελληνες και ξένοι δικαστές, στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης από τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ, και εκπρόσωποι του Eurojust (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) και του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου.

Κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο που προλόγισε το συνέδριο, το Ευρωπαϊκό Ενταλμα η «τυπική διαδικασία έκδοσης των προσώπων που έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται για αξιόποινη πράξη από τα νόμιμα και αρμόδια δικαστικά όργανα του κράτους μέλους της ΕΕ» αντικαθίσταται «από μια διαδικασία παράδοσης χωρίς ουσιαστική παρέμβαση από τις διοικητικές αρχές ή την πολιτική εξουσία».

Φυσικά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ο αντιδραστικός αυτός θεσμός αποτελεί μέρος του εφιαλτικού μηχανισμού καταστολής που στήνεται στην ΕΕ. Συνιστά πλήγμα στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών και βρίσκεται σε αντίθεση με το ελληνικό Σύνταγμα. Προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης ημεδαπού σε άλλο κράτος, την παραπέρα δυνατότητα του κράτους στο οποίο παραδόθηκε ο κατηγορούμενος να τον εκδώσει (χωρίς την άδεια του κράτους που τον παρέδωσε) σε τρίτο κράτος που δεν είναι μέλος της ΕΕ (π.χ. Κούρδος παραδίνεται από την Ελλάδα στη Γερμανία, η οποία με τη σειρά της, τον παραδίδει στην Τουρκία χωρίς να ρωτήσει την Ελλάδα). Καταργεί επίσης βασικές αρχές του Ποινικού Δικαίου και ουσιαστικά δικονομικά δικαιώματα και ελευθερίες απολύτως αναγκαίες για την υπεράσπιση των διωκομένων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο Ντενκτάς αποκλείει αποδοχή του σχεδίου Ανάν

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν υιοθετεί την άποψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από αυτό του Αναν και πρόσθεσε ότι ο ίδιος αποκλείεται να το αποδεχτεί.

Κατά τον Ντενκτάς, το σχέδιο Αναν στρέφεται κατά των τουρκικών συμφερόντων και έχει πολλές ελλείψεις. Δήλωσε ότι τις θέσεις του αυτές τις ανέπτυξε πολλές φορές στον Τόμας Γουέστον, «αλλά εκείνος συνεχίζει μια πιεστική συμπεριφορά». Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Κύπρος δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στην ΕΕ από την οποία απουσιάζει η Τουρκία, «καθ' ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την παράδοση των Τουρκοκυπρίων στους Ελληνοκυπρίους και την προσφορά των γεωπολιτικών δικαιωμάτων της Τουρκίας επί της νήσου στην Ελλάδα». Δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σκέπτεται να επιλύσει το Κυπριακό παραχωρώντας την Κύπρο στην Ελλάδα και ως αντάλλαγμα τη Μυτιλήνη ή βάση στην Καρπασία στην Τουρκία.

Η εφημερίδα «Ορτάμ», σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντενκτάς τον καλεί να παραιτηθεί γιατί οι Τουρκοκύπριοι θέλουν λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Δηλώσεις Παπαδόπουλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι Γκίντερ Φερχόιγκεν και Τόμας Γουέστον συμφωνούν πλήρως με τη γραμμή που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκαμε τη δήλωση αυτή, σχολιάζοντας τις θέσεις των κ.κ. Φερχόιγκεν και Γουέστον, με τις οποίες επέκριναν τον Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό και στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικότερα, για τη δήλωση του Γκίντερ Φερχόιγκεν ότι αν δεν αρέσει στην τουρκική πλευρά η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντούσε σε ισχυρισμό Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου ότι η Κύπρος δε δικαιούται να υποβάλει αίτηση για ένταξη. Οι θέσεις του κυρίου Φερχόιγκεν στο Κυπριακό, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν πάντα σωστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ