ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κακοποίηση στην Αντιτρομοκρατική καταγγέλλουν οι κατηγορούμενοι

Για καθεστώς τρομοκράτησης κατά τη διάρκεια της προανάκρισης και ανάκρισης, αλλά και για κακοποίηση ορισμένων εξ αυτών στην Αντιτρομοκρατική, από άνδρες της διαβόητης υπηρεσίας, έκαναν λόγο χθες στη δίκη της «17 Ν» οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους.

Το θέμα αυτό που έχει τεθεί αρκετές φορές - τόσο στη διάρκεια της δίκης, όσο και πριν απ' αυτήν - επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από τις καταθέσεις συγγενών - μαρτύρων υπεράσπισης του Β. Τζωρτζάτου, οι οποίοι μίλησαν όχι μόνο για κακοποίηση του κατηγορούμενου, αλλά και για απειλές ανδρών της Αντιτρομοκρατικής που εκτοξεύονταν προς τον ίδιο, με σκοπό να τον εκφοβίσουν και να του αποσπάσουν ομολογία, αλλά αφορούσαν άμεσα τη δεκάχρονη κόρη του. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της αδελφής του κατηγορουμένου Μαργαρίτας Ράπτη, εξαιτίας των αναφορών της στο επίμαχο ζήτημα, δημιουργήθηκε ένταση, με αποτέλεσμα να υπάρξει ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι Βασίλης Τζωρτζάτος, Θεολόγος Ψαραδέλης, Ηρακλής Κωστάρης, Κώστας Καρατσώλης, Θωμάς και Παύλος Σερίφης, αλλά κι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σηκώθηκαν από τις θέσεις του, διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια αμφισβήτησης από την έδρα των καταγγελιών. Οι κατηγορούμενοι επανέλαβαν ότι απειλήθηκαν από τα όργανα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο στάδιο της προανάκρισης, ενώ στη διάρκεια της ανάκρισης μέσα στο γραφείο της 4ης τακτικής ανακρίτριας, Θεώνης Μπούρη, υπήρχαν οπλισμένοι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Ειδικότερα για τον Β. Τζωρτζάτο, ο Παύλος Σερίφης είπε ότι το Νοέμβρη του 2002 είχε δει στη φυλακή σημάδια κακοποίησης που έφερε ακόμη στο σώμα του. Επίσης, ο Βασίλης Ξηρός πρόσθεσε πως όταν ήταν στην Αντιτρομοκρατική άκουγε να βασανίζουν κάποιον στο διπλανό γραφείο κι όταν πήγε στις φυλακές του Κορυδαλλού στη φωνή του Β. Τζωρτζάτου αναγνώρισε τη φωνή του βασανιζόμενου.

Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε η κατάθεση της συντρόφου του κατηγορουμένου και μητέρας του παιδιού του Βασιλικής Τζόβλα, η οποία ανέφερε πως, όταν συνελήφθη ο άνθρωπός της, προσήχθη στην Αντιτρομοκρατική η ίδια και το παιδί τους όπου κρατήθηκαν παράνομα, μητέρα και παιδί, κλειδωμένες μέσα σε ένα δωμάτιο κοντά 4- 5 ώρες. Τις επόμενες δε ημέρες που επισκεπτόταν τον κατηγορούμενο, τους υποχρέωναν να μιλάνε δυνατά για να ακούγονται τα όσα έλεγαν.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης του Β. Τζωρτζάτου, κατέθεσαν επίσης η ανιψιά του Μαρία Μήτσιου, οι αδελφές του Ευαγγελία Μήτσιου και Μαργαρίτα Ράπτη, ο γαμπρός του Χρήστος Ράπτης και οι φίλοι του Αντώνης Αναγνωστόπουλος και Αθανάσιος Μολυβιάτης. Οι μάρτυρες παρουσίασαν τον κατηγορούμενο ως ευαίσθητο άνθρωπο, πολιτικοποιημένο, με έντονη απέχθεια προς την κοινωνική αδικία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Νέα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τις επόμενες μέρες οι οδηγοί που περνούν από το Φάρο του Ψυχικού και τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, λόγω έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα:

  • Μέχρι τη Δευτέρα 2 Ιούλη λόγω κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου του Φάρου του Ψυχικού θα ισχύουν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και παρακάμψεις στην οδό 25ης Μαρτίου.
  • Τη Δευτέρα 23 Ιούνη λόγω τοποθέτησης καλωδίων της ΔΕΗ κάθετα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος της εισόδου του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας θα δεσμευτεί το ένα κυκλοφοριακό ρεύμα από την άνοδο και την κάθοδο από τις 5 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΙΩΝ
Πανελλαδική κινητοποίηση Τρίτη - Τετάρτη

Για 48 ώρες θα παραμείνουν ακίνητα από τις 5 τα ξημερώματα της ερχόμενης Τρίτης, 24 Ιούνη, τα ταξί και αγοραία σε όλη τη χώρα.

Οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) και του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), αποφάσισαν να ακινητοποιήσουν προειδοποιητικά για 48 ώρες τα οχήματά τους πανελλαδικά, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή ταμειακών μηχανών στα ταξί.

Οι εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών ταξί καταγγέλλουν τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών - Επικοινωνιών για «αλαζονική συμπεριφορά», αφού για πολλούς μήνες αρνούνται προκλητικά να τους δεχτούν. Παράλληλα, κάνουν λόγο για αλλαγή - προς το χειρότερο - του φορολογικού καθεστώτος στα ταξί, ερήμην του κλάδου.

Μέτρα για τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα παρέχεται στα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σωματεμπορίας, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα τα θύματα που δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος θα έχουν πρόσβαση στα σχολεία, ενώ τα θύματα που δεν υπερβαίνουν το 23ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, θα μπορούν να εγγράφονται στα ΤΕΕ του ΟΑΕΔ, εκτός του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων και εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Επίσης, οι αρμόδιες αρχές θα υποχρεούνται να λαμβάνουν τα αναγκαία και κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των θυμάτων, ζητώντας ακόμη και τη συνδρομή των αρμοδίων αστυνομικών αρχών.

Αλλοι 25 πρόσφυγες στην Εύβοια

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου συζητούσαν, στη Σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική, τα μέτρα καταστολής κατά των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων και μεταναστών, το δουλεμπορικό κύκλωμα συνέχιζε ανενόχλητο τη δουλιά του, με θύματα κατατρεγμένους από περιοχές, όπου ο ιμπεριαλισμός έχει πατήσει τη στρατιωτική μπότα της «νέας τάξης».

Ετσι, προχτές τα ξημερώματα, σε παραλία της Χιλιαδούς στην Εύβοια, αποβίβασαν 25 άτομα, Κούρδους, Αφγανούς και Πακιστανούς. Τους μετέφεραν από τα παράλια της Τουρκίας, εισπράττοντας 2.500 - 3.000 δολάρια το κεφάλι.

Οι δύο Ουκρανοί, μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού, δεν κατάφεραν να διαφύγουν και συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Σώματος μετά από καταδίωξη.

Οι 25 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε εγκαταλειμμένο σχολείο στο Μετόχι Δίρφυος, όπου τους παρέχονται από τη Νομαρχία Εύβοιας υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ