ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Μόλις 12.430 το μέσο οικογενειακό εισόδημα

Ταχυδρομείται η 8η παρτίδα. Εκκαθαρίστηκαν 2,8 εκατ. δηλώσεις (56% του συνόλου)

Στοιχεία φτώχειας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενα νοικοκυριά και συνταξιούχους αποπνέει η εκκαθάριση των δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2002. Η πραγματική οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων της χώρας στοιχειοθετείται και από το γεγονός ότι το μέσο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται μόλις σε 12.430 ευρώ το χρόνο (ή 4,2 εκατ. δρχ). Είναι φανερό - όσο κι αν οι μέσοι όροι «θολώνουν τα νερά» - ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είναι αναγκασμένα να ζουν με εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο των εισοδημάτων, που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις.

Τις μέρες αυτές η Εφορία ταχυδρομεί την 8η παρτίδα, που αποτελείται από 505.000 εκκαθαριστικά σημειώματα. Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 2,8 εκατ. δηλώσεις (ποσοστό 56% στο σύνολο των φορολογουμένων). Από αυτές, τα 2,6 εκατ. υποβλήθηκαν χειρόγραφα και περίπου 142 χιλιάδες μέσω ιντερνέτ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με την αποστολή της 8ης παρτίδας ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των δηλώσεων του «TAXISnet».

Από το σύνολο των 2,8 εκατ. δηλώσεων προκύπτουν και τα εξής:

  • Το εισοδήματα φυσικών προσώπων που δηλώθηκαν στην Εφορία διαμορφώνονται σε 34,9 δισ. ευρώ και το μέσο οικογενειακό εισόδημα σε 12.438 ευρώ.
  • Ο επιπλέον φόρος που θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές στους δικαιούχους) φτάνει σε 888,4 εκατ. ευρώ.
  • Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αποτελούν το 27,17% του συνόλου. Κατά μέσο όρο ο κάθε φορολογούμενος της κατηγορίας αυτής θα πληρώσει και πρόσθετο φόρο ύψους 1.687 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά εκκαθαριστικά (31,68% στο σύνολο) προκύπτει μέση επιστροφή φόρου 447 ευρώ.
  • Τέλος, οι μηδενικές δηλώσεις (χωρίς επιστροφή ούτε επιπλέον καταβολή) φτάνουν στο 41,15% του συνόλου.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στους τραπεζίτες το 100% της ΕΧΑΕ

Στους τραπεζίτες περνάει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ» (ΕΧΑΕ) μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει και το τελευταίο πακέτο (33% των μετοχών) που βρισκόταν ακόμη στην κατοχή του δημοσίου. Με μια προκλητική ανακοίνωση για τη νοημοσύνη των λεγόμενων επενδυτών που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στο τζόγο της Σοφοκλέους, το ελληνικό Δημόσιο, με επιστολή του προς το ΧΑΑ, αναφέρει: Το «χρηματιστήριο ανήκει πλέον στους παράγοντες της αγοράς, χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου» (!) για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως η «εξέλιξη αυτή ανταποκρίνεται στην ωριμότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και στις απαιτήσεις του σύγχρονου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος».

Η τιμή πώλησης καθορίστηκε στα 3,75 ευρώ ανά μετοχή. Οι 7 τραπεζικοί όμιλοι που κατέχουν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου είναι οι: Εθνική, Alpha, Eurobank, Εμπορική, Πειραιώς, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

  • Ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία συγχώνευσης ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και την ΕΤΒΑ μετά από το ξεπούλημα της τελευταίας που αποφάσισε και δρομολόγησε η κυβέρνηση. Η σχέση ανταλλαγής των μετοχών που θα προταθεί στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων, είναι 2,4 μετοχές της ΕΤΒΑ προς 1 μετοχή της Πειραιώς.
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Νέος πρόεδρος ίδια πολιτική

Στην εκλογή νέου προέδρου προχώρησε χτες η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, μετά την παραίτηση του Χ. Φώλια, ο οποίος θα αναλάβει τη συμπροεδρία της Ενωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νέος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Δ. Αρμενάκης, μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο οποίος δεσμεύτηκε - όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου - «να συνεχίσει το ήδη επιτυχημένο έργο της παρούσας διοίκησης, με μόνιμους στόχους τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής εμπορικής δραστηριότητας» καθώς και την «προβολή προς κάθε κατεύθυνση των θέσεων και διεκδικήσεων του εμπορικού κόσμου της χώρας».

Με βάση και αυτή τη δέσμευση, η αλλαγή προέδρου δε σηματοδοτεί καμία αλλαγή στη δράση της ΕΣΕΕ και την τακτική της πλειοψηφίας, η οποία έχει μετατρέψει τη Συνομοσπονδία σε «γραφειοκρατικό μηχανισμό προώθησης της συναίνεσης, του συμβιβασμού και της υποταγής στην εφαρμοζόμενη πολιτική», όπως παρατήρησε εύστοχα η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», στη Γενική Συνέλευση στις 8 του Ιούνη.

Επιπρόσθετα, οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΣΕΕ έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβρη, οπότε και θα λήξει η θητεία του νέου προέδρου.

ΓΣΕΒΕΕ
Χρηματοδότηση για την αγορά των ειδικών μηχανών σήμανσης

Περισσότερο χρόνο και ευνοϊκή χρηματοδοτική ρύθμιση ζητάει από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, σχετικά με το μέτρο της κατάργησης της διάτρησης στοιχείων του ΚΒΣ από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία συνεπάγεται την αγορά ειδικών μηχανών.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «με το Ν. 3052/02 και την ΠΟΛ 1082/2.6.2003, προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση της διάτρησης στοιχείων του ΚΒΣ για όλες τις επιχειρήσεις που διατηρούν τα στοιχεία αυτά με μηχανογραφικό τρόπο. Το μέτρο αυτό θα υποχρεώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αγορά ειδικών μηχανών σήμανσης στοιχείων, με αποτέλεσμα την άνευ λόγου επιβάρυνση των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, τόσο με την αγορά όσο και με την υποστήριξη των μηχανών αυτών».

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι αυτή η επιβάρυνση πρέπει να αντισταθμιστεί είτε με τη χρηματοδότηση της αγοράς των μηχανών σήμανσης, είτε με την έκπτωση ολόκληρου του ποσού που θα διατεθεί από τη φορολογία. Στο μεταξύ, ζητάει την αναστολή της υποχρέωσης αγοράς των μηχανών μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση, αλλά και επειδή δεν έχει ενημερωθεί για το μέτρο η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εγκριση χρηματοδότησης

Την έγκριση για τη χρηματοδότηση 511 επενδυτικών προτάσεων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 114,95 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα επιχειρηματικά σχέδια που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν ενέργειες για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία και τη βελτίωση του υπάρχοντος εξοπλισμού, την ανάπτυξη και την εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων, τόσο στο επίπεδο προμήθειας εξοπλισμού όσο και λογισμικού, καθώς και εγκατάσταση εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου, προμήθεια εξοπλισμού, ελέγχου και εργαστηριακού εξοπλισμού, την προβολή και προώθηση προϊόντων

ΑΓΝΟ
Η διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Ανακοίνωση - προειδοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία

Τις επίμονες προσπάθειες της νέας διοίκησης της «ΑΓΝΟ ΑΕ» να αλλάξει με μονομερή της απόφαση κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο τον σημερινό ασφαλιστικό φορέα (ΤΑΥΣΟ) των εργαζομένων με την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ και μάλιστα προχρονολογημένα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων της «ΑΓΝΟ». «Η εξέλιξη αυτή θα έχει τραγικές συνέπειες για μια σειρά εργαζόμενους, που ήδη έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, όπως τραγικές θα είναι οι συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2007, αλλά και όλους τους υπόλοιπους», τονίζεται σε ανακοίνωση του σωματείου.

«Το γεγονός ότι η νέα διοίκηση της ΑΓΝΟ, συνεχίζει η ανακοίνωση, χρησιμοποιεί εκβιαστικά αυτό το μέτρο προκειμένου να οδηγήσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην έξοδο τους από την "ΑΓΝΟ" χρυσώνοντας το χάπι της συρρίκνωσης με ορισμένα επιλεκτικά ψίχουλα που τα βαφτίζει κίνητρα εθελούσιας εξόδου, μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους και δεν πρόκειται να τα αποδεχτούμε.

Η νέα διοίκηση της "ΑΓΝΟ" πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι εκτός του γεγονότος ότι "αγόρασε" μια επιχείρηση, ανέλαβε και 400 εργαζόμενους με δικαιώματα και κατακτήσεις που δεν είναι διατεθειμένοι να τα απεμπολήσουν μπροστά σε κανένα για δήθεν εξυγίανση και ανασυγκρότηση. Είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τα νόμιμα, να πάρει υπόψη της τα αιτήματα των εργαζομένων, να σταματήσει τους αιφνιδιασμούς, να συζητήσει συγκροτημένα με τους εργαζόμενους την ομαλή μετάβαση στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν συνεχίσει την ίδια τακτική, αναλαμβάνει και την ευθύνη εξ ολοκλήρου για ό,τι συμβεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ