ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάνω από τους γιατρούς ήταν η συντεταγμένη πολιτεία...

Για τις συνθήκες νοσηλείας και ανάκρισης του Σ. Ξηρού, όταν νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό», κατέθεσε χτες ο επικεφαλής της Εντατικής του νοσοκομείου, Μ. Πιταρίδης

Μπορούσε ο Σάββας Ξηρός το διάστημα που νοσηλευόταν βαριά τραυματισμένος στον «Ευαγγελισμό» - ιδιαίτερα δε τις πρώτες μέρες της νοσηλείας του - να δώσει κατάθεση; Ηταν σωστό που συνέβη κάτι τέτοιο; Το κρίσιμο αυτό ερώτημα τέθηκε επί τάπητος χτες στη δίκη της «17Ν» κατά την κατάθεση του Επιμελητή της Εντατικής του εν λόγω νοσοκομείου Μαρίνου Πιταρούδη. Και η απάντηση του γιατρού υπήρξε σαφής, αποκαλυπτική, καταλυτική: «Επειδή αυτό το πράγμα - είπε - προβλημάτισε όλη την ελληνική κοινωνία και προβλημάτισε και εμάς, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εκεί ήταν παρούσα η συντεταγμένη πολιτεία»!!! Και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Πολλές φορές πέρναγε από το μυαλό μου εάν εγώ σαν γιατρός είχα το δικαίωμα να αντιδράσω σε τέτοια θέματα. Ομως το μόνο που μπορούσα εγώ να κάνω είναι να αφεθώ στο ότι εκεί μέσα υπήρχε συντεταγμένη πολιτεία. Υπήρχε η παρουσία εισαγγελέα, υπήρχε η Αστυνομία, υπήρχε ο διευθυντής, υπήρχε ο διοικητής του νοσοκομείου. Υπήρχε συντεταγμένη πολιτεία. Δεν ήμουν εγώ αυτός που θα έκρινα αν υπήρχαν παρανομίες ή όχι»!!!

Ο Μ. Πιταρίδης αρνήθηκε ότι δόθηκαν στον Σάββα Ξηρό φάρμακα, τα οποία προκάλεσαν τις ομολογίες του στις αστυνομικές αρχές. Εντούτοις από την κατάθεσή του προκύπτει ότι ο ισχυρισμός αυτός αφορά στο διάστημα κατά το οποίο ο ίδιος είχε την ευθύνη του ασθενή. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στις 12/7/2002 - κι αφού είχαν προηγηθεί δηλώσεις της συντρόφου του κατηγορουμένου Αλίθια Ρομέρο που υπονοούσαν τη χορήγηση τέτοιων φαρμάκων - διέταξε τη διενέργεια σχετικού ελέγχου το αποτέλεσμα του οποίου ήταν αρνητικό. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι επίμαχες φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να ανιχνευτούν στον ασθενή «συνήθως σε ένα 24ωρο». Ετσι κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα 5 έως 9 Ιουλίου που ο Σ. Ξηρός δίνει τις πρώτες του καταθέσεις ουδείς ξέρει τι ακριβώς συνέβη. Ο Μ. Πιταρίδης διενήργησε έναν περιττό έλεγχο, και στο εύλογο ερώτημα γιατί το έκανε απάντησε: «Ηθελα να κατοχυρώσω τον εαυτό μου».

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας έδωσε μια ακόμη ενδιαφέρουσα πλευρά του θέματος. Οπως είπε την πρώτη του επαφή με τον Σάββα Ξηρό την είχε το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Ιουλίου 2002, λίγο μετά αφότου ο τελευταίος είχε αποσωληνωθεί. Στις πρώτες του αντιδράσεις ο ασθενής έδειχνε να οργανώνει την άμυνά του, αντιλαμβανόμενος ότι βρίσκεται σε εχθρικό γι' αυτόν περιβάλλον. Δεν έλεγε το επώνυμό του, δεν ήθελε να πιει νερό παρ' όλο που παραδεχόταν ότι διψούσε, έφτιαχνε διάφορες ιστορίες για να αιτιολογήσει το πώς βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης στον Πειραιά το βράδυ της 29ης Ιουνίου, φοβόταν να κινηθεί μήπως και πάθει κάτι. Τον ασθενή ο Μ. Πιταρίδης τον ξαναπαρέλαβε όταν τον μετέφεραν στην εντατική του 10ου ορόφου του νοσοκομείου. Εκεί είδε έναν άλλο άνθρωπο που ένιωθε ασφάλεια με τις αστυνομικές αρχές και που συνεργαζόταν μαζί τους, αναζητώντας από την πρώτη στιγμή τον επικεφαλής της περιβόητης Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Στ. Σύρου!!! Ο μάρτυρας είπε ακόμη πως σύμφωνα με όσα γνωρίζει, ο Σάββας Ξηρός αρχίζει να δίνει τις πρώτες του καταθέσεις στους Στ. Σύρο και Ι. Διώτη από τις 5 προς 6 Ιουλίου 2002, μετά τα μεσάνυχτα. Αυτές όμως οι καταθέσεις δεν έχουν έρθει στο δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος φέρεται να δίνει την πρώτη ομολογία στις 11/7 και να την υπογράφει, αφού του αναγνώστηκε το περιεχόμενό τους, που, όπως είπε ο Μ. Πιταρίδης, δεν ήταν σε θέση να διαβάσει, δεδομένου ότι εκείνη την ημέρα διαπιστώθηκε πως είχε και «αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς»!!!

Τα δεδομένα αυτά προκάλεσαν την έκρηξη του συνηγόρου του Σ. Ξηρού Γ. Αγιοστρατίτη, ο οποίος - μεταξύ άλλων - κατηγόρησε τον απερχόμενο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευαγγ. Κρουσταλλάκη ότι συγκάλυψε όλες τις παρατυπίες που έγιναν στο στάδιο της προανάκρισης.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση της νοσηλεύτριας του «'Ευαγγελισμού'» Σταυρούλας Θεοδωροπούλου.

«Μυστηριώδες» πλοίο με τόνους εκρηκτικών

Το πλοίο «BALTIK SKY» που μετέφερε 680 τόνους εκρηκτικά, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας

Eurokinissi

Το πλοίο «BALTIK SKY» που μετέφερε 680 τόνους εκρηκτικά, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας
«Μυστηριώδες» 37χρονο πλοίο φορτωμένο με 680 τόνους εκρηκτικών υλών και 8.000 πυροκροτητές εντοπίστηκε προχτές Κυριακή να πλέει ανοιχτά από τις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Η πλωτή «βόμβα» περιφερόταν «ανενόχλητη» σε Μεσόγειο, Αιγαίο και Ιόνιο από τις 27 Απρίλη. Οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν σχετικά πριν από 5 μέρες, ενώ όλη η υπόθεση, όπως εκτυλίσσεται, αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, προκαλεί ερωτήματα...

Το πλοίο ονομάζεται «BALTIK SKY» φέρει σημαία Union of Comoros και έχει 7μελές πλήρωμα, 5 Ουκρανούς και 2 ναυτικούς από το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι έχουν συλληφθεί. Η ιδιοκτήτρια εταιρία είναι αλλοδαπή με έδρα τα νησιά Μάρσαλ και φέρεται να έχει την επωνυμία «ALFA SHIPPING».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, το πλοίο φαίνεται ότι είχε ξεκινήσει στις 27 Απρίλη από Αλβανία, κατέπλευσε σε λιμάνι της Τυνησίας στις 12 Μάη. Στη συνέχεια εμφανίζεται στα Δαρδανέλια στις 21 Μάη, και την επομένη, δηλαδή στις 22 Μάη, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στις 2 Ιούνη επιστρέφει στα Δαρδανέλια. Από τα ταξιδιωτικά έγγραφα που βρέθηκαν στο πλοίο δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν ξεφορτώθηκαν στα λιμάνια αυτά ποσότητες φορτίου. Επίσης, από τα έγγραφά του προκύπτει ότι η φόρτωση έγινε στην Τυνησία και ότι προορισμός του θα έπρεπε να είναι το Σουδάν. Η δε παραλήπτρια εταιρία του φορτίου, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι εταιρία ανύπαρκτη, ενώ η «ταυτότητά» της είναι μία ταχυδρομική θυρίδα στο Χαρτούμ.

Κατά τον Γ.Ανωμερίτη, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν πριν από 5 μέρες και στις σχετικές έρευνες που ξεκίνησαν, εκτός από το Λιμενικό Σώμα, συμμετέχουν η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ. Το πλοίο, όταν εντοπίστηκε, οδηγήθηκε στο λιμάνι Πλατυγιάλι - Αστακού οπότε και επιβιβάστηκαν οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού και συγκεκριμένα «βατραχάνθρωποι» και της αντιτρομοκρατικής. Η βασική παρανομία που εντοπίζεται είναι, όπως ανέφερε ο Ανωμερίτης, ότι «έπρεπε σύμφωνα με τους κανονισμούς να έχει δηλωθεί (από τον καπετάνιο) ότι πλέει με φορτίο "ατομικής βόμβας". Και πρέπει σύμφωνα με τον κανονισμό να έχει δηλώσει το τι φορτίο έχει, 24 ώρες πριν» την είσοδο στα ελληνικά ύδατα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η επέμβαση έγινε ύστερα από συνεννόηση με όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διωκτικές αρχές και σημείωσε ότι «πιθανόν κάπου να κατάλαβαν ότι επρόκειτο για εμπλοκή με τρομοκρατικές ή άλλου είδους μη νόμιμες οργανώσεις και εξ αυτού του λόγου όταν πέρασε από τα ελληνικά νερά απαιτήθηκε να παρέμβουμε».

Οσον αφορά στο πλήρωμα, αφού συνελήφθη οδηγήθηκε στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου για ανάκριση, ενώ χτες το μεσημέρι ο εισαγγελέας απήγγειλε στους ναυτικούς κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Απειλούν δημοτικό σύμβουλο της ΔΑΣ

Αλγεινή εντύπωση και την καταδίκη του Ζακυνθινού λαού έχει προκαλέσει η προσπάθεια γνωστού «πρωτοπαλίκαρου» του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, να τρομοκρατήσει τον Στέλιο Μποζίκη, δημοτικό σύμβουλο με της ΔΑΣ στο Δήμο Αρκαδίων.

Ασκώντας κριτική και έλεγχο στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την εκτέλεση ορισμένων έργων του δήμου, ο Στ. Μποζίκης, κατήγγειλε πως ξοδεύτηκαν υπέρογκα ποσά για την αποπεράτωσή τους και παράλληλα αποκάλυψε πως κτίριο που ανήκει στο δήμο έχει παραχωρηθεί χωρίς ενοίκιο στον Σ. Ξυνή (σχολές, ΚΕΚ). Αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε ορισμένους και κάποιος από αυτούς, με «ανώνυμες» τηλεφωνικές απειλές προσπάθησε να τρομοκρατήσει το δημοτικό σύμβουλο της ΔΑΣ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο «Ρ» με το Στ. Μποζίκη, ο τελευταίος δήλωσε πως αυτές οι απειλές δεν είναι δυνατόν να τρομοκρατήσουν «ούτε εμένα ούτε την παράταξη, αλλά αντίθετα θα συνεχίσουμε με περισσότερο πείσμα» και κάλεσε τους απειλούντες να σταματήσουν.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καταγγέλλει στο ζακυνθινό λαό αυτές τις μεθόδους «που μας γυρίζουν σε μαύρες εποχές, εποχές που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του Ζακυνθινού και γενικότερα του ελληνικού λαού» και καταλήγοντας τονίζει: «Οι κομμουνιστές στη Ζάκυνθο δε θα το επιτρέψουν. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι τον αγώνα μας και την προσπάθειά μας, για να συσπειρωθούν και άλλες δυνάμεις σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, για συνολική ρήξη και ανατροπή αυτών των πολιτικών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ