ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«Κάτω τα χέρια από την Κούβα!»

Ψηφίσματα συμπαράστασης

Με ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) «εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του προς τον ηρωικό λαό της Κούβας και την κυβέρνησή του, και δηλώνει ότι θα είναι πάντα δίπλα τους, στον αγώνα για την υπεράσπιση της Επανάστασης και της εθνικής ανεξαρτησίας της Κούβας.

Με σχετική ανακοίνωση, επίσης, εκφράζει «την οργή και την αγανάκτησή του, για την πρόσφατη ανακοίνωση - επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα εσωτερικά της Κούβας και τη συμπαράταξη των Βρυξελλών με τα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών για ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στο Νησί της Επανάστασης.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις ανήθικες και πέρα από κάθε έννοια νομιμότητας και διεθνούς δικαίου ενέργειες και μεθοδεύσεις των Αμερικανών - Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών που αποτελούν ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας και αποσκοπούν στην ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου κράτους, μέλους του ΟΗΕ.

Καταγγέλλουμε, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση, που και ως Προεδρία της ΕΕ, υπερθεματίζει και συντάσσεται με τα σχέδια των πολεμοκάπηλων για ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος της Κούβας...

Κάτω τα χέρια από τη σοσιαλιστική Κούβα! Οι λαοί όλης της Γης είναι μαζί της».

Το Συνδικάτο Φαρμάκου

Την «αλληλεγγύη του στον ηρωικό κουβανικό λαό που βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της συνοδοιπόρου του υποταγμένης ΕΕ» εκφράζει με ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής - Πειραιά και Νήσων.

ΡΩΣΙΑ
Αιματηρή κομματική «ανασυγκρότηση»;

Συνελήφθη ο συμπρόεδρος του κόμματος «Φιλελεύθερη Ρωσία» για τη δολοφονία συναδέλφου του

Λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις για τον τρόπο καθόδου τους. Με τις εκλογές, αλλά και με τη διαμόρφωση του δεξιού και ταυτόχρονα αντιπροεδρικού εκλογικού σχήματος πιθανολογείται πλέον πως έχει σχέση η δολοφονία του Σεργκέι Γιουσενκόφ, συμπροέδρου του κόμματος «Φιλελεύθερη Ρωσία» και βουλευτή της Κρατικής Δούμας, στις 17/4/2003.

Οι αστυνομικές αρχές της Ρωσίας συνέλαβαν στις 24/6 τον Μιχαήλ Κόντανεφ επίσης συμπρόεδρο του παραπάνω κόμματος, με την κατηγορία ότι αυτός «παράγγειλε» τη δολοφονία του Σ. Γιουσενκόφ. Ο ίδιος βέβαια αρνείται προς το παρόν κάθε σχέση του με το έγκλημα, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χέρια των αστυνομικών αρχών βρίσκονται ήδη οι δύο νεαροί δολοφόνοι που υπέδειξαν το συγκεκριμένο στέλεχος της «Φιλελεύθερης Ρωσίας» (ΦΛ), ως τον άνθρωπο που τους ζήτησε να «βγάλουν από τη μέση» το Ρώσο βουλευτή.

Χαρακτηριστικό των διασυνδέσεων στον κρατικό μηχανισμό της χώρας που έχουν πλέον οι διάφοροι παράγοντες του αστικού πολιτικού συστήματος είναι ότι ο Μ. Κόντανεφ, ήξερε νωρίτερα για τη σύλληψή του και 3 ώρες πριν απ' αυτήν δήλωσε σε ΜΜΕ πως «έμαθε από φίλους του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας ότι δόθηκε το σήμα για τη σύλληψή του». Ο ίδιος βέβαια υποστηρίζει πως πρόκειται για πολιτική δίωξη σε βάρος του.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Μ. Κόντανεφ ανήκει στο τμήμα της «Φιλελεύθερης Ρωσίας» που θεωρείται ότι εξακολουθεί να παραμένει πιστό στον ιδρυτή του κόμματος και γνωστό επιχειρηματία, Μπορίς Μπερεζόφσκι. Ο τελευταίος, αφού κατά ομολογία του, ήταν ο «εγκέφαλος» της προώθησης του Πούτιν στο προεδρικό αξίωμα, στη συνέχεια διαφώνησε με το Ρώσο πρόεδρο και έπειτα «αυτοεξορίστηκε» στη βίλα του στο Λονδίνο, απ' όπου κατά καιρούς προσπαθεί να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα στη χώρα του. Ετσι στις 25/6 η εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα» δημοσιεύει κοινό άρθρο των Μπερεζόφσκι - Κόντανεφ, με το οποίο τάσσονται ενάντια στα σχέδια του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν να μειώσει τον αριθμό των ρωσικών επαρχιών με τη μέθοδο της υποχρεωτικής ενοποίησής τους.

Ο Ρ. Σωμερίτης να σταματήσει να ασχημονεί

Ο Ρ. Σωμερίτης (Ρ.Σ.) σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ (26/6/2003), συνεχίζει την επίθεσή του ενάντια στην Κούβα, το νησί της Επανάστασης. Το άρθρο αυτό ισοδυναμεί με πρόσκληση προς τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για να επέμβουν στην Κούβα και να καταλύσουν την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Κατ' αρχήν, ο Ρ.Σ. πάντα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστεί την πολιτική των ΗΠΑ, λες και είναι Αμερικανός υπήκοος.

Κάνει εντύπωση ότι, ενώ του έχει διατεθεί αρκετός χώρος στην εφημερίδα (ΒΗΜΑ), δεν αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει στην κριτική του Φιντέλ Κάστρο, ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «είναι μια μαφία, μια συμμορία (αφού δεν εκλέγονται άμεσα και δε λογοδοτούν σε κανένα) που εκτελεί τις εντολές της φασιστικής κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Ο Ρ.Σ. εκφράζει την πίκρα του γιατί οι περισσότεροι από τους συμπατριώτες μας δεν καταδικάζουν την Κούβα. Ειδικότερα αναφέρεται στα συνδικάτα, την ΕΣΗΕΑ, το Δικηγορικό Σύλλογο. Το κυριότερο, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δε συμπαρατάσσεται με την ΕΕ που ψέγει την Κούβα. Καταλαβαίνουμε, βέβαια, τη στενοχώρια του για τη διεθνιστική βοήθεια που έδωσε η Κούβα στις λαϊκές δυνάμεις της Αγκόλας, της Αιθιοπίας κλπ. Εμείς πάντως, τους είμαστε ευγνώμονες.

Ο Ρ.Σ. συκοφαντεί με τρόπο απαράδεκτο τον επαναστάτη Τσε Γκεβάρα. «Βλέπουμε σε φόντο κόκκινο τον Τσε, με ένα αστυνομικό ρόπαλο στο χέρι, όπως τα ΜΑΤ», γράφει. Λες και είναι είδηση να παρουσιάζουμε τον ηρωικό νεκρό σαν εκφραστή της στυγνής αστυνομικής βίας.

Ο Ρ.Σ. ψεύδεται ασύστολα όταν γράφει ότι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν 26 ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι. Αυτοί δεν ήταν ούτε δημοσιογράφοι, ούτε «ανεξάρτητοι». Δηλαδή ήταν τόσο ανεξάρτητοι, όσο είναι κι ο ίδιος από το συγκρότημα Λαμπράκη και τους Αμερικανούς. Επίσης, ψεύδεται, όταν γράφει ότι τρεις που αποπειράθηκαν να δραπετεύσουν εκτελέστηκαν. Αυτοί οι τρεις κατέλαβαν κρουαζιερόπλοιο, γεμάτο με Κουβανούς και αλλοδαπούς πολίτες και προσπάθησαν να το οδηγήσουν στις ΗΠΑ.

Ο Ρ.Σ., λοιπόν, πρέπει να πάψει να ασχημονεί. Ο τόπος είναι μικρός κι όλοι γνωριζόμαστε.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Εκδήλωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 20.00 στα Παναθήναια, με αντικείμενο τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον της Κούβας, με πρόσχημα την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», διοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, οι Επιτροπές Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Παράρτημα Οικοδόμων, οι Σύλλογοι Γυναικών (ΟΓΕ) και τα Παραρτήματα Εθνικής Αντίστασης Νεάπολης, Εξαρχείων, Κολωνακίου, Γκύζη, Πολυγώνου και Αμπελοκήπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ