ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
Σελ. /40
«Χάλια» μέσα και έξω...

Η βία, η απειλή χρήσης ή επίδειξή της, είναι το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, εντός και εκτός συνόρων

Του Γ. Δερμεντζόγλου από τον
Του Γ. Δερμεντζόγλου από τον "Ελεύθερο Τύπο"
Βουνό το δίκιο του πρωθυπουργού: «Πως όταν περνάω τα σύνορα είμαι εντάξει και όταν είμαι μέσα στα σύνορα είμαι... χάλια! Αυτό δεν το καταλαβαίνω». Η αλήθεια είναι ότι και έξω είναι... χάλια. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης δεν αντανακλά ποτέ τη θέληση του ελληνικού λαού για ειρήνη και συνεργασία μεταξύ των λαών. Αντίθετα είναι στρατευμένη και βουτηγμένη μέχρι το λαιμό σε όλες τις αιματηρές επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού. Ποτέ δεν είπε ένα «όχι», έστω και ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Αυτή η «εξωτερική» πολιτική είναι φυσιολογική προέκταση της «εσωτερικής», όπου επίσης η κυβέρνηση Σημίτη αντιμετωπίζει με βαθύτατη περιφρόνηση τις λαϊκές ανάγκες.

Η αλαζονεία τους έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε η προγραμματισμένη «ευρεία χρήση» δακρυγόνων (είδος χημικών όπλων...) να είναι η πρώτη απάντηση σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Οι βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ κατά των ομογενών στον Ασπρόπυργο και των κατοίκων της Μάνης, είναι η «κραυγαλέα» κορυφή του παγόβουνου. Αισθάνονται ισχυροί χάρη στους σιδηρόφρακτους μηχανισμούς καταστολής. Η βία, η απειλή χρήσης ή επίδειξή της, είναι το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, εντός και εκτός συνόρων. Εκτός στρέφεται εναντίον όποιου αμφισβητεί την κυριαρχία της νέας τάξης και εντός πέφτει ανελέητα στα κεφάλια όσων σηκώνουν κεφάλι στο καθεστώς.

Μάλλον ως προειδοποίηση και απειλή ηχεί μετά τα παραπάνω, η φράση του Κ. Σημίτη ότι «η κυβέρνηση πρέπει πάλι να στραφεί σε εσωτερικά θέματα». Οι ρυθμοί της αντιλαϊκής επέλασης διόλου δεν ανακόπηκαν λόγω προεδρίας, αντίθετα διευκολύνθηκαν. Ενδεικτική η ειδησεογραφία μόνο της χτεσινής μέρας: Ολη η δημόσια ακίνητη περιουσία στους μεγαλοκαρχαρίες, πλήρης «απελευθέρωση» του ωραρίου, «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, ξεπούλημα της Ολυμπιακής, νέες φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο... Στο φουλ οι μηχανές και όποιος αντέξει.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ: «H επαναπροσέγγιση των HΠA και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως επετεύχθη κατά τη χθεσινή συνάντηση κορυφής των HΠA και της E.E. στην Ουάσιγκτον, με τον πρόεδρο των HΠA κ. Τζορτζ Μπους να επιβεβαιώνει τον ηγετικό του ρόλο και τους Ευρωπαίους να συμπλέουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προεδρεύων της E.E. κ. K. Σημίτης έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι "αυτό που μας ενώνει βαραίνει περισσότερο από αυτό που μας χωρίζει", ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι επεσήμανε ότι «οι διαφορές συρρικνώνονται» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΔΙΑΦΩΝΙΑ... ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση τάσσεται πλέον στο πλευρό των ΗΠΑ, ακόμη και όταν διαφωνεί με ενέργειές τους, όπως προέκυψε από τις διακηρύξεις του προεδρεύοντος της Ε. Ενωσης Κ. Σημίτη και του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής Ρ. Πρόντι. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στον Λευκό Οίκο, διατυπώθηκαν διαφωνίες σε ζητήματα, όπως η Μ. Ανατολή και τα μεταλλαγμένα προϊόντα, αλλά υπογράφηκαν συμφωνίες που ενδιαφέρουν κυρίως τις ΗΠΑ, όπως: Για την έκδοση Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, για ελέγχους σε πλοία και σε φορτία, την καταπολέμηση της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής και τη συνεργασία στην παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο, καθώς και των αεροπορικών εταιρειών» (Από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΠΡΟΘΥΜΙΑ: «Συμφώνησαν ότι θα... διαφωνούν ως "φίλοι", χθες, στην Ουάσιγκτον, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επετεύχθη έτσι μερική εξομάλυνση των διατλαντικών σχέσεων χάρη στην προθυμία της Ενωσης να δεχθεί τις στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπους (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).

ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ: «Κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον προεδρεύοντα της ΕΕ κ. Κ. Σημίτη επιβεβαιώθηκε η αμερικανική κυριαρχία στα ζητήματα της παγκόσμιας ασφάλειας... Η συμφωνία που υπεγράφη για την έκδοση στις ΗΠΑ Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι είναι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες, αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η Ευρώπη παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στην αμερικανική πλευρά» (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

«ΝΑΙ» ΣΕ ΟΛΑ: «Ο μύθος της επιτυχημένης ελληνικής προεδρίας, η οποία ενίσχυσε το κύρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τελευταίο εξάμηνο, κατέρρευσε χθες σαν χάρτινος πύργος μόλις ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μπήκε στο Λευκό Οίκο και βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο Μπους... Η γραμμή του ιδίου αλλά και του Γ. Παπανδρέου ήταν "ναι" σε όλα τα αμερικανικά αιτήματα» (Μαν. Κοττάκης - «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΥΓΜΗ ΑΠΟ ΜΠΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρ. Ενωση (Σημίτης - Πρόντι) προς Μπους: ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΥΠΟΤΕΛΗΣ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΑΥΓΗ: Ο ΜΠΟΥΣ ΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΠΟ ΗΠΑ - ΕΕ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΟΙΝΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΕΣΩ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ.

ΕΘΝΟΣ: ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ 6.795 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΘΕΜΑ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.

Η ΧΩΡΑ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΙΝΤΕΟ -ΣΟΚ ΤΗΣ... ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΠΑΝΟ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: (Μήτση): 1.632 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε υπουργεία, ΑΣΕΠ, Γ.Γ. Αθλητισμού.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η φωνή των πολυεθνικών: «Διαμαρτύρονται οι μικροί επιχειρηματίες ότι η επέκταση του ωραρίου λειτουργεί υπέρ των μεγάλων, διότι αυτοί δεν μπορούν να προσλάβουν και άλλους υπαλλήλους για να ανταποκριθούν σε ένα διευρυμένο ωράριο. Μα δεν αντιλαμβάνονται ότι, αντιθέτως, ο εξαιρετικά συμπιεσμένος χρόνος που διατίθεται για ψώνια, λειτουργεί αντικειμενικά υπέρ των πολυκαταστημάτων, αφού ο καταναλωτής σχεδόν υποχρεώνεται να καταφύγει εκεί, ώστε να βρει μαζεμένα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προϊόντα που έχει ανάγκη στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις; Ποιος θα χρονοτριβήσει ψάχνοντας σε μικρά μαγαζιά, αν δεν έχει άνεση χρόνου;» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

«Αντικειμενικοί» φόβοι: «Εκείνο που περισσότερο ανησυχεί είναι το ότι δεν έχει καθόλου διευκρινιστεί πώς θα εφαρμοστεί το περίφημο "πόιντ σύστεμ", αν δηλαδή θα έχει ως στόχο πράγματι την απλοποίηση ή, αντιθέτως, την αύξηση των φόρων. Η εμπειρία στο πολύ πρόσφατο παρελθόν από τα αντικειμενικά κριτήρια δείχνει ότι ακόμα και με τις καλύτερες των προθέσεων κάθε «αντικειμενικό» σύστημα που δε λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες κάθε επιχείρησης και κάθε επαγγελματία, γεννά αδικίες. Πολύ περισσότερο αν τα «μόρια» αποδειχθούν ότι δεν είναι άλλο από μία μέθοδο με την οποία οι επαγγελματίες θα αλλάζουν απλώς φορολογικό κλιμάκιο και θα πληρώνουν περισσότερο φόρο!» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

«Κίνδυνοι»... «Η νίκη στο Ιράκ ίσως "άνοιξε" την όρεξη σε ορισμένους Αμερικανούς για περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις για αλλαγή καθεστώτων. Ομως, επτά περίπου εβδομάδες μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ότι "οι μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ τελείωσαν", συγκρούσεις, μικρές αλλά φονικές, συνεχίζονται. Η όλη αυτή στρατιωτική επιχείρηση επισκιάστηκε από την αποτυχία -μέχρι σήμερα- να βρεθούν ενδείξεις ή δοθούν εξηγήσεις για την απουσία όπλων μαζικής καταστροφής, γεγονός που αποτέλεσε τη βασικότερη δικαιολογία για την έναρξη του πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, το δόγμα της προληπτικής δράσης -η βάση της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου- κινδυνεύει να καταρρεύσει» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ