Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ: «H επαναπροσέγγιση των HΠA και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως επετεύχθη κατά τη χθεσινή συνάντηση κορυφής των HΠA και της E.E. στην Ουάσιγκτον, με τον πρόεδρο των HΠA κ. Τζορτζ Μπους να επιβεβαιώνει τον ηγετικό του ρόλο και τους Ευρωπαίους να συμπλέουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προεδρεύων της E.E. κ. K. Σημίτης έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι "αυτό που μας ενώνει βαραίνει περισσότερο από αυτό που μας χωρίζει", ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι επεσήμανε ότι «οι διαφορές συρρικνώνονται» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΔΙΑΦΩΝΙΑ... ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση τάσσεται πλέον στο πλευρό των ΗΠΑ, ακόμη και όταν διαφωνεί με ενέργειές τους, όπως προέκυψε από τις διακηρύξεις του προεδρεύοντος της Ε. Ενωσης Κ. Σημίτη και του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής Ρ. Πρόντι. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στον Λευκό Οίκο, διατυπώθηκαν διαφωνίες σε ζητήματα, όπως η Μ. Ανατολή και τα μεταλλαγμένα προϊόντα, αλλά υπογράφηκαν συμφωνίες που ενδιαφέρουν κυρίως τις ΗΠΑ, όπως: Για την έκδοση Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, για ελέγχους σε πλοία και σε φορτία, την καταπολέμηση της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής και τη συνεργασία στην παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο, καθώς και των αεροπορικών εταιρειών» (Από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΠΡΟΘΥΜΙΑ: «Συμφώνησαν ότι θα... διαφωνούν ως "φίλοι", χθες, στην Ουάσιγκτον, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επετεύχθη έτσι μερική εξομάλυνση των διατλαντικών σχέσεων χάρη στην προθυμία της Ενωσης να δεχθεί τις στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπους (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).

ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ: «Κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον προεδρεύοντα της ΕΕ κ. Κ. Σημίτη επιβεβαιώθηκε η αμερικανική κυριαρχία στα ζητήματα της παγκόσμιας ασφάλειας... Η συμφωνία που υπεγράφη για την έκδοση στις ΗΠΑ Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι είναι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες, αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η Ευρώπη παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στην αμερικανική πλευρά» (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

«ΝΑΙ» ΣΕ ΟΛΑ: «Ο μύθος της επιτυχημένης ελληνικής προεδρίας, η οποία ενίσχυσε το κύρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τελευταίο εξάμηνο, κατέρρευσε χθες σαν χάρτινος πύργος μόλις ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μπήκε στο Λευκό Οίκο και βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο Μπους... Η γραμμή του ιδίου αλλά και του Γ. Παπανδρέου ήταν "ναι" σε όλα τα αμερικανικά αιτήματα» (Μαν. Κοττάκης - «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ