Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι συγκεντρώσεις

Σε αντίσταση στην αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό και να υπερασπίσουν δικαιώματα και ελευθερίες καλεί λαό και μαζικούς φορείς η «Δημοκρατική Συσπείρωση», τονίζοντας ότι παραβιάζεται ανοιχτά το κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι

Τα ΜΑΤ διαλύουν συγκέντρωση των κατοίκων Βριλησσίων που δε θέλουν σταθμό της ΔΕΗ αλλά πάρκο στο χώρο της ναυτικής βάσης

Eurokinissi

Τα ΜΑΤ διαλύουν συγκέντρωση των κατοίκων Βριλησσίων που δε θέλουν σταθμό της ΔΕΗ αλλά πάρκο στο χώρο της ναυτικής βάσης
Χτες στο κέντρο της Αθήνας, έξω από τον ΕΟΤ, οι κάτοικοι του Οίτυλου Λακωνίας, που διαμαρτύρονταν για την ιδιωτικοποίηση των Σπηλαίων Διρού, γεύτηκαν την ωμή αστυνομική βία των ΜΑΤ και γνώρισαν τι εστί χημικά αέρια. Πήραν σειρά από τους «αυθαίρετους» πρόσφυγες του Ασπρόπυργου, που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τα υπέρογκα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν για να μην τους γκρεμίσουν τα σπίτια. Οπως και οι κάτοικοι της Αν. Αττικής στην Εθνική Αθήνας - Λαμίας και της Δυτ. Αττικής στην Αθήνας - Κορίνθου για τις χωματερές, ή οι αυτοί της Ηλιούπολης που δε θέλουν το ΚΥΤ της ΔΕΗ μέσα στα σπίτια και τα σχολεία, ή οι Βριλησσιώτες που επίσης διεκδικούν για πάρκο το χώρο της πρώην ναυτικής βάσης...

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που καταγράφτηκαν μόλις τους δύο τελευταίους μήνες, οι δυνάμεις καταστολής, με κυβερνητική εντολή, επιτίθενται με σφοδρότητα ενάντια στους διαδηλωτές, κάνοντας εκτεταμένη χρήση επικίνδυνων χημικών αερίων, αυτών των «εκσυγχρονισμένων» που δε συγκρίνονται με τίποτα με τα παλιά δακρυγόνα. Τα κρούσματα αυτά δεν είναι μεμονωμένα και τυχαία. Οι κυβερνητικοί μηχανισμοί επιχειρούν να υποτάξουν με τη βία το λαό και γι' αυτό με το παραμικρό δείχνουν τα δόντια τους. Το σύστημα και η κυβέρνησή του θέλουν να δείξουν ότι όποιος αντιδρά και αντιστέκεται στην πολιτική τους, θα έχει την ίδια τύχη. Οτι δεν ανέχονται πλέον ούτε απλές συγκεντρώσεις, και γι' αυτό με την παραμικρή αφορμή, είτε και εντελώς απρόκλητα θα διαλύονται.

Διάλυση συγκέντρωσης κατοίκων Δυτ. Αττικής στην Εθνική Αθήνας - Κορίνθου ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους

Eurokinissi

Διάλυση συγκέντρωσης κατοίκων Δυτ. Αττικής στην Εθνική Αθήνας - Κορίνθου ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους
«Τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν ανοιχτά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και υπονομεύουν το δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι να διαμαρτύρονται δημόσια και να διεκδικούν τα αιτήματά τους», υπογραμμίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Επισημαίνει ότι «οι πρακτικές αυτές αποτελούν συνέχεια του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου που συγκροτούν ο τρομονόμος, η συνθήκη Σένγκεν, η Ευρωπόλ, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ο θεσμός του "αστυνομικού της γειτονιάς" κλπ.», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Στην ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση», αφού καταδικάζει την αστυνομική βία, τονίζει ακόμη ότι η πρακτική της απαγόρευσης των διαδηλώσεων με αστυνομική διαταγή και η χρήση απίστευτης βίας σε βάρος των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά απ' τη δημοκρατική κοινή γνώμη. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δικηγόροι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» θα επισκεφθούν τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου, στις 10 π.μ. τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας και τον Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, προκειμένου να τους θέσουν υπόψη τις σοβαρές αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν, με πρωτοφανή μάλιστα αγριότητα, σε βάρος των διαδηλωτών.

Τέλος, στην ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς να αντισταθούν στην αστυνομοκρατία και στον αυταρχισμό, να υπερασπίσουν με μαζικούς αγώνες τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και ελευθερίες.

ΜΑΤ επιτίθενται με σφοδρότητα στους «αυθαίρετους» του Ασπρόπυργου

Eurokinissi

ΜΑΤ επιτίθενται με σφοδρότητα στους «αυθαίρετους» του Ασπρόπυργου
Ο Παμποντιακός Σύλλογος «Η Αργώ» με μια οργισμένη ανακοίνωση καταλογίζει τις ευθύνες για τα προχθεσινά επεισόδια εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση, στην πολιτική και υπηρεσιακή υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και στους αστυνομικούς που έδρασαν κατά αυτό τον τρόπο, προχτές στον Ασπρόπυργο. Απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τους ξυλοδαρμούς, καθώς και τη δημόσια συγνώμη του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη. «Δε θα αποδεχτούμε την απλή παραπομπή της υπόθεση σε ΕΔΕ και συνεπώς σε συγκάλυψη, όπως κατά κανόνα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης», αναφέρει χαρακτηριστικά «Η Αργώ».

Διατάχτηκε η συνήθης ΕΔΕ

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοίνωσε ότι διατάχτηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τα συγκεκριμένα επεισόδια, ώστε να «διενεργηθεί σε βάθος έρευνα». Πρόκειται για μια συνήθη τυπική διαδικασία, όπως έχει αποδειχτεί από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις του παρελθόντος. Γιατί προφανώς η ΕΔΕ δεν πρόκειται να στραφεί ενάντια στην κυβέρνηση, που έχει δώσει την εντολή στην Αστυνομία να εμποδίζει τους διαδηλωτές με οποιονδήποτε τρόπο να κλείνουν δρόμους ή να «σπάνε» αυτό που ορίζεται κάθε φορά ως «κόκκινη γραμμή».

Πάντως, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής παραδέχεται πως η συμπεριφορά «ορισμένων αστυνομικών ήταν ανάρμοστη» και υπόσχεται ότι... θα εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω απ' τις οποίες συνέβησαν αυτά τα γεγονότα και... «θα αποδοθούν με αυστηρότητα ευθύνες στο βαθμό και όπου υπάρχουν». Μάλιστα στην ανακοίνωσή της προκλητικά δηλώνει ότι «τέτοιες μεμονωμένες συμπεριφορές αστυνομικών, δε συνάδουν με το σύγχρονο πνεύμα της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι κατακριτέες απ' το σύνολο των αστυνομικών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πώς αντιμετωπίζουμε την αστυνομική αυθαιρεσία (2010-04-17 00:00:00.0)
Αντιδημοκρατικής κατεύθυνσης το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία (2008-12-03 00:00:00.0)
Παραβιάστηκαν θεμελιώδη δικαιώματα στη δίκη των «27» (2007-08-03 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για την ΕΔΕ (2003-05-31 00:00:00.0)
Ανασφάλεια... (2002-08-17 00:00:00.0)
Προκλητικός ο υπουργός Δημόσιας Τάξης (2000-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ