Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανασφάλεια...

Οι εικόνες μάς έχουν πρωτοέρθει από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για εκείνα τα ερασιτεχνικά βίντεο, όπου εμφανίζονται οι αστυνομικοί να κακοποιούν ανθρώπους, γιατί έχει προηγηθεί κάποια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Αυτή τουλάχιστον είναι συνήθως η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας. Εικόνες, που παίζονται από τις τηλεοράσεις διεθνώς και ενεργοποιώντας το μηχανισμό της ταύτισης του τηλεθεατή, προκαλούν την αγανάκτηση, κύρια για την ασήμαντη αφορμή, που προκάλεσε την «ανεξήγητη» αστυνομική βία.

Φαίνεται πως τη «δόξα» αυτών των Αμερικανών συναδέλφων τους ζήλεψαν και κάποιοι Ελληνες. Το προχτεσινό περιστατικό με τον νεαρό στρατιώτη, που καταγγέλλει βασανισμό -ακόμα και ηλεκτροσόκ- στο Αστυνομικό Τμήμα, επειδή δεν είχε δίπλωμα οδήγησης για τη μοτοσικλέτα, ή για όποια άλλη επίσημη δικαιολογία, δυστυχώς δεν είναι το μόνο από τα ελάχιστα, που τελικά βρίσκουν τρόπο να βγουν στη δημοσιότητα.

Λίγους μόνο μήνες πριν ήταν ο νεαρός Τσιγγάνος, που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στο Ζεφύρι. Πάλι η δικαιολογία ήταν κάποια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Και αν στην περίπτωση στο Ζεφύρι μπορεί ο ένοχος να επικαλεστεί το «ατύχημα» ή τα πολύ νευρικά αντανακλαστικά του ή την ελλιπή του εκπαίδευση, στη σημερινή περίπτωση του Ασπρόπυργου, εφ' όσον τα γεγονότα είναι όπως καταγγέλλονται, ποια μπορεί να είναι η δικαιολογία; Ο βασανισμός καταγγέλλεται ότι έγινε μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Δηλαδή, με όλη την απαραίτητη δειλή νηφαλιότητα και ψυχρή συνείδηση. Ταυτόχρονα, φυσικά, με όλη τη δυνατότητα, να εξαφανίσουν τα αρμόδια όργανα τα πιθανά ίχνη, ή να παρουσιάσουν γεγονότα έτσι, που να βγαίνουν αθώες περιστερές.

Επειδή οι καταγγελίες για άσκοπη αστυνομική βία έχουν πυκνώσει και επειδή, όταν «κατρακυλάει πέτρα και αυγό στον κατήφορο» ξέρουμε ποιο σπάει, το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι καλλιεργούν τη νοοτροπία «πέτρας» στα αστυνομικά όργανα και με τι σκοπό; Ποιοι είναι εκείνοι, που χρειάζονται φουσκωμένη την αστυνομική αυθαιρεσία; Ολοφάνερο είναι πως οι διοικούντες έχουν κάθε συμφέρον, να τους έχουν «ζεστούς» με αυθαίρετη συγκρότηση, έτσι που να τους βγάζουν τη βρώμικη δουλιά της τρομοκράτησης - ελέγχου του πολίτη. Αν γίνεται και καμιά υπερβολή υπάρχει τρόπος, αν δε σκεπαστεί, να τακτοποιείς τυπικά το θέμα... Ηδη διατάχτηκε ΕΔΕ για το επεισόδιο στον Ασπρόπυργο. Μεγάλο το κέρδος του ελέγχου μέσω της τρομοκράτησης και πολύ μικρή η ζημιά, όταν συμβαίνει...

Ετσι είναι τα πράγματα και τα περί «αισθήματος ασφάλειας των πολιτών» είναι αέρας κοπανιστός, ακριβώς, για να κατορθώσουν, να μεταδώσουν την αληθινή ανασφάλεια στην κοινωνία. Την ανασφάλεια, που δεν προέρχεται από καμιά παραβατικότητα, ή ακόμα και εγκληματικότητα, αλλά από τη δράση των ίδιων των οργάνων της λεγόμενης τάξης. Φοβισμένοι πολίτες ίσον εύπλαστοι πολίτες, από αυτούς ακριβώς, που τους φοβίζουν, έστω ασκώντας άσκοπη βία στο διπλανό τους και όχι στους ίδιους... Το σχέδιο αυτό έχει αποκαλυφτεί εδώ και καιρό από το πώς αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι συλλήψεις αφισοκολλητών, από τον τρόπο που γίνονται τα μπλόκα στους δρόμους, από τα πογκρόμ στους οικονομικούς μετανάστες, από την πρόσφατη τρομοκρατία της αντιτρομοκρατικής καμπάνιας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ