Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονη αμερικανοβρετανική κινητικότητα

Συζητείται ο όρος «νέα Κύπρος»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Βρετανία αποστέλλουν στην Κύπρο εντός των προσεχών ημερών τους μεσολαβητές τους για το Κυπριακό, ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο Παρίσι, στις 6 του Σεπτέμβρη.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος, Τόμας Γουέστον, θα επισκεφθεί, εκτός της Λευκωσίας, την Αθήνα και την Αγκυρα, ενώ ο Βρετανός απεσταλμένος, λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, θα περιοριστεί ενδεχομένως σε επίσκεψή του μόνο στη Λευκωσία.

Κατά τις επισκέψεις του στην Αθήνα και στην Αγκυρα, ο Τόμας Γουέστον αναμένεται να συζητήσει και την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνάρτηση με το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Βρετανία προωθεί στο παρασκήνιο νέες ιδέες για πολυεπίπεδη κυριαρχία, που αποβλέπουν σε εξευμενισμό του Ραούφ Ντενκτάς. Οι θέσεις αυτές δε βρίσκουν σύμφωνη την κυπριακή κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δήλωσή του με αποδέκτη τη Βρετανία, ανέφερε ότι μια λύση που δε θα διασφαλίζει ένα ενιαίο κράτος δε θα συνιστά λύση αλλά διάλυση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Πίτερ Χέιν, σε απαντητική επιστολή στο βουλευτή Πατ Κοξ, κάνει λόγο για νέα Κύπρο, όπου οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα είναι ο καθένας αφέντης στο δικό του σπίτι.

Η κάθε πλευρά, αναφέρει, θα αναλαμβάνει πλήρως τα ζητήματα, όπως είναι τα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και συγκοινωνιών.

Και ο όρος «νέα Κύπρος» προκαλεί δυσφορία στην κυπριακή κυβέρνηση, καθώς μπορεί να ερμηνευτεί ως υποστήριξη της θέσης του Ραούφ Ντενκτάς για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου «συνεταιρικού κράτους», που θα αποτελείται από δύο «κυρίαρχα» συστατικά μέρη.

Ελιγμοί Ντενκτάς

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, επιχειρεί νέο ελιγμό σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλει τις βασικές αδιάλλακτες θέσεις του.

Ειδικότερα, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση με μια φόρμουλα, η οποία θα είναι αποδεκτή στην Τουρκία και που θα εγγυάται την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Μιλώντας σε γιορτασμούς που οργανώθηκαν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής το 1974, ο Ραούφ Ντενκτάς απείλησε και πάλι ότι σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά, κατά την έκφρασή του, ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κύπρος θα διχοτομηθεί μόνιμα και ότι "ο τουρκοκυπριακός λαός θα προστατεύσει τη σημαία, την πατρίδα και την κυριαρχία του" με κάθε τρόπο.

Υποστήριξε, επίσης, ότι ο δρόμος που οδηγεί στην ένταξη, αργά ή γρήγορα, θα ανοιχτεί και για τους Τουρκοκυπρίους, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα μείνει ικανοποιημένη μόνο με τη μισή Κύπρο.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, είναι έτοιμη να εγκαθιδρύσει έναν «νέο συνεταιρισμό», στον οποίο τα δύο μέρη θα παραχωρήσουν «μέρος της κυριαρχίας τους».

Ο Ραούφ Ντενκτάς, πιστός στον εαυτό του, δεν παρέλειψε και την παρελθοντολογία, λέγοντας ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός» προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία, που θα εμποδίσει την επανάληψη των «σφαγών του παρελθόντος» και δε θα τους χωρίζει από τη «μητέρα πατρίδα» τους. Ο κατοχικός ηγέτης αποδοκίμασε και πάλι τη διακήρυξη για το «Κοινό Οραμα» των 86 τουρκοκυπριακών οργανώσεων, οι οποίες ζητούν λύση σε μια ενιαία Κύπρο, ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δώσουν μια λανθασμένη εικόνα ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η λύση στο Κυπριακό.

Παράλληλα, η αρμόδια για κυπριακές υποθέσεις υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας, Ταϊπέ Γκιουλέκ, δήλωσε ότι αναμένονται πολύ σημαντικές εξελίξεις, «οι οποίες είναι πολύ κοντά» και αναμένεται να επηρεάσουν την Κύπρο.

Χωρίς να διευκρινίσει τι εννοούσε, αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και προειδοποίησε ότι αυτή θα λήξει με τη δημιουργία μιας ακόμη πιο περίπλοκης κατάστασης για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό «Μπαϊράκ» που μετέδωσε τις δηλώσεις της, η Ταϊπέ Γκιουλέκ ανέφερε ότι η διαδικασία ένταξης ολόκληρης της Κύπρου είναι «παράνομη και άκυρη και αφορά μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ