Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκκληση για την απελευθέρωση των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Η Κυπριακή Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη απηύθυνε έκκληση προς το Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν, για ν' ασκήσει την επιρροή του προς την Αγκυρα και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ.

Οι δύο δημοσιογράφοι, ο πρώτος εκδότης και ο δεύτερος αρθρογράφος της αντιπολιτευόμενης τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα», καταδικάστηκαν σε εξάμηνη φυλάκιση για άρθρο που επέκρινε το Ραούφ Ντενκτάς, τον κατοχικό στρατό και την Τουρκία.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Σώτος Ζακχαίος, σε επιστολή του προς τον Κόφι Ανάν αναφέρει ότι οι δύο δημοσιογράφοι επέσυραν την οργή της κατοχικής δύναμης και του Ραούφ Ντενκτάς, επειδή υποστηρίζουν ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Σ. Ζακχαίος επισημαίνει ότι από τη μέρα έναρξης των απευθείας συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες περιοχές όπως και προσπάθεια παρεμπόδισης των δικοινοτικών δραστηριοτήτων και εντατικοποίηση στην παρενόχληση του Τύπου.

Στο μεταξύ, η «Βολκάν» εξαπέλυσε προχθές έντονη επίθεση εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα» της οποίας ο εκδότης Σενέρ Λεβέντ και ένας αρθρογράφος έχουν καταδικαστεί από κατοχικό δικαστήριο σε εξάμηνη φυλάκιση. Η «Βολκάν» γράφει ότι η «Αφρίκα» δεν είναι εφημερίδα με τη σημασία «που δίδει ο κόσμος» στον όρο εφημερίδα, αλλά «ένα πολιτικό κίνημα πεμπτοφαλαγγιτών που στρέφεται κατά της οντότητας» του τουρκοκυπριακού κράτους. Η «Βολκάν» υποστηρίζει ότι η Ενωση Συντακτών Κύπρου και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας «εργάζονται για λογαριασμό της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ότι εκμεταλλεύονται τη φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων για να επιτεθούν κατά της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ