Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο μαϊντανός

Τελικά, οι απανταχού της Γης φίλοι της ειρήνης, μπορείτε να γυρίσετε από το άλλο πλευρό και να κοιμηθείτε ήσυχοι... Η επίθεση που ετοίμαζαν οι Αμερικανοί κατά του Ιράκ ματαιώνεται! Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο κύριος Κόφι Ανάν, πήρε θέση ξεκάθαρη και δήλωσε ορθά-κοφτά: «Δεν είναι λογικό να επιτεθεί κανείς στο Ιράκ, υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Δεν... επιτρέπει, λοιπόν, την επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, «υπό τις παρούσες συνθήκες». Δεν το βρίσκει... λογικό. Λες και υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος σ' ετούτον τον πλανήτη, που να πιστεύει, ότι μέσα στα διεστραμμένα κρανία των στρατοκρατών της υπερδύναμης φωλιάζει η σύνεση και η λογική.

Συζητήσαμε «διά ζώσης» το θέμα, με τον φίλο μου το Γιώργο.

«Λες να φοβήθηκαν οι Αμερικανοί τον Κόφι Ανάν, και να έκαναν πίσω;». Τον τσίγκλησα, για ν' αρχίσουμε την κουβέντα.

«Τώρα... με δουλεύεις, ρε σύντροφε», απάντησε ο Γιώργος, που κατάλαβε, βέβαια, το νόημα της ερώτησης. «Ποιον να φοβηθούν οι Αμερικάνοι, το μαϊντανό; Το ανθρωπάκι αυτό της μπούφλας και της καρπαζιάς, που το έχουν για "πρασινάδα" εκεί σ' αυτόν το δόλιο τον ΟΗΕ, που τον έχουν καταντήσει του Καραγκιόζη μπερντέ; Από τη στιγμή που έπαψε να υπάρχει η μεγάλη Σοβιετική Ενωση να τους τρίξει τα δόντια, να τους ταρακουνήσει, αλωνίζουν ασύδοτοι και, άμα χρειαστεί, παίρνουν, για τα μάτια του κόσμου, και μια υπογραφή απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας (Συμβούλιο της ξεφτίλας πες καλύτερα), και βομβαρδίζουν "νόμιμα" τη Γιουγκοσλαβία, μέχρι να την ισοπεδώσουν. Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτός ή...», και αμόλησε πάλι, ως συνήθως, μια λέξη που δε γράφεται στο χαρτί. «Θυμάσαι, σύντροφε, εκείνα τα χρόνια, έναν Γκρομίκο, έναν Βισίνσκι, που ανέβαιναν στο βήμα του ΟΗΕ, και τους έκαναν όλους να στέκονται προσοχή; Τώρα, ποιος να τους εμποδίσει; Εκείνη η Εγγλέζα, η π....τσα ή οι άλλοι από δω, οι Ευρωπαίοι, που μπροστά στον Αμερικάνο στέκονται με την ουρά στα σκέλια;».

«

Να σου πω εγώ, σύντροφε, τι φοβούνται», συνέχισε το σκεπτικό του ο Γιώργος. «Να σου πω εγώ, τι τρέμουν οι πολεμοκάπηλοι, και δεν αποφασίζουν να βομβαρδίσουν το Ιράκ, ή και να καταλάβουν με στρατεύματα τη Βαγδάτη, για να ανατρέψουν τον Χουσεΐν. Την οργή και την αντίδραση των λαών φοβούνται. Αυτό είναι που ανάγκασε τον Γερμανό Σρέντερ να δηλώσει αντίθετος με την επέμβαση, μέσα, μάλιστα, στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται η χώρα του. Το ίδιο απρόθυμοι είναι και οι Γάλλοι και οι Ιταλοί. Στην Αγγλία, ο νέος αρχιεπίσκοπος, που εκπροσωπεί, λέει, 70 εκατομμύρια Αγγλικανούς, έδωσε γραπτό αίτημα στον Μπλερ, κατά της πολεμικής επέμβασης στο Ιράκ. Ακόμα και η Σαουδική Αραβία, ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, είναι απρόθυμη να ακολουθήσει τους παρανοϊκούς στρατοκράτες του Πενταγώνου, στον ολέθριο για την ανθρωπότητα δρόμο τους.

Αυτό, λοιπόν, είναι το μυστικό. Να πάρουμε εμείς, οι λαοί όλης της Γης, την υπόθεση της ειρήνης στα χέρια μας, και να τους βάλουμε τα δυο ποδάρια σε ένα παπούτσι, αυτούς τους παγκόσμιους τρομοκράτες, που μας έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού».

Ομολογώ, ότι ο φίλος μου ο Γιώργος, μαθητής μου κάποτε (στην «γκρούπα των αγραμμάτων», στη φυλακή της Κέρκυρας), μου «έβαλε τα γυαλιά». Εγώ, δε μένει παρά να συμφωνήσω μαζί του, και να υπογράψω.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάν: «Παράνομος ο πόλεμος στο Ιράκ» (2004-09-17 00:00:00.0)
Συναίνεση Ανάν στα κατοχικά σχέδια μεταβίβασης της εξουσίας (2004-02-20 00:00:00.0)
Διπλό τελεσίγραφο Μπους (2002-09-13 00:00:00.0)
«Παιχνίδια» συσχετισμών με τον εκπρόσωπο (1999-11-04 00:00:00.0)
Εντείνουν τις απειλές ΗΠΑ - Βρετανία (1998-11-10 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι στο αιματοκύλισμα και την τρομοκρατία οι ΗΠΑ (1998-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ