Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΗΠΑ - ΕΕ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Πώς είδε ο Τύπος το γεγονός

Με διαφορετικές προσεγγίσεις κάλυψε ο χτεσινός Τύπος την προχτεσινή συνάντηση κορυφής ΗΠΑ και ΕΕ στην Ουάσιγκτον και την υπογραφή της επαίσχυντης συμφωνίας για την έκδοση ατόμων και τη δικαστική συνδρομή. Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την ιμπεριαλιστική συστράτευση στην τρομοκράτηση των λαών όλου του κόσμου. Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν προαναγγέλλουν μέτρα παγκόσμιας εμβέλειας για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και των λαϊκών δικαιωμάτων, στο όνομα της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», κλιμάκωση των πιέσεων στο Ιράν και στη ΛΔ Κορέας με πρόσχημα την αποτροπή ανάπτυξης από τις χώρες αυτές όπλων μαζικής καταστροφής, ένταση του ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος για το Παλαιστινιακό, όπως και ένταση των ρυθμών της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Ειδικότερα η συνάντηση αποτέλεσε κύριο θέμα για πέντε εφημερίδες: Ο «Ριζοσπάστης» με υπέρτιτλο «Συνάντηση κορυφής στην Ουάσιγκτον» και τίτλο «Κοινό το μέτωπο κατά των λαών ΗΠΑ-ΕΕ». Η εφημερίδα έχει εκτενή ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες.

Η «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Ευρ. Ενωση (Σημίτης-Πρόντι) προς Μπους: Μαζί σας κι όταν διαφωνούμε». «Η Ευρ. Ενωση, επισημαίνει η ίδια εφημερίδα, τάσσεται πλέον στο πλευρό των ΗΠΑ, ακόμα και όταν διαφωνεί με τις ενέργειές τους, όπως προέκυψε από τις διακηρύξεις του προεδρεύοντος της ΕΕ Κ. Σημίτη και του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής Ρ. Πρόντι (...) Υπογράφηκαν συμφωνίες που ενδιαφέρουν κυρίως τις ΗΠΑ, όπως: Για την έκδοση Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, για ελέγχους σε πλοία και σε φορτία...». Το σχετικό ρεπορτάζ έχει τον τίτλο «Δώρα στις ΗΠΑ με 4 συμφωνίες και τρομο-υστερία».

Η «Καθημερινή» με τίτλο «Φιλία και πυγμή από Μπους» και πλάγιο τίτλο «Πρώτο βήμα επαναπροσέγγισης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης». Στο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται ότι πρόκειται για την «πρώτη απόπειρα γεφύρωσης του χάσματος στις ευρωατλαντικές σχέσεις». Αλλο ρεπορτάζ έχει τον τίτλο: «Σύμπλευση σε τρομοκρατία, πόλεμος για μεταλλαγμένα».

Η «Αυγή» με υπέρτιτλο «Αλαζονικός στη συνάντηση με Σημίτη-Πρόντι» και τίτλο «Ο Μπους αξιώνει την υποταγή της Ευρώπης». Ακολούθως κωδικοποιεί: «Ανοίγει θέμα για τα όπλα του Ιράν, όπως ακριβώς είχε σχεδιάσει την κρίση με το Ιράκ. Υπονομεύει την προσπάθεια ανακωχής στην Παλαιστίνη, απαιτώντας τη διάλυση της Χαμάς. Ικανοποιημένος για τη συνθήκη έκδοσης, ζητεί περαιτέρω συστράτευση κατά της τρομοκρατίας».

Η «Απογευματινή» με υπέρτιτλο «Ξέχασε την Ευρώπη μόλις μπήκε στον Λευκό Οίκο» και τίτλο «Υποτελής στον Μπους ο Σημίτης». Και σημειώνει: «Συμφώνησαν στην άμυνα και την τρομοκρατία, διαφώνησαν στις εμπορικές σχέσεις». Και προσθέτει: «Επιστρέφει στην Ελλάδα με την αστερόεσσα για να ασχοληθεί με αυτούς που τον ...στενοχωρούν. Ο Πρόντι έσωσε την τιμή της Ευρώπης». Ακολούθως αναφέρει: «Κατώτερος των περιστάσεων και των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίστηκε χθες στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης».

Με μικρό αναγγελτικό στην πρώτη σελίδα κάλυψαν το θέμα πέντε εφημερίδες:

Τα «Νέα» γράφουν «Διαφωνίες με χαμόγελα» στον τίτλο, και συνεχίζουν: «Συμφώνησαν ότι στο μέλλον θα διαφωνούν... ως φίλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ». Στο ρεπορτάζ των εσωτερικών σελίδων γίνεται λόγος για «μερική εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το «Βήμα» καλύπτει το θέμα με φωτογραφία και λεζάντα με τίτλο «Συμφωνίες, χαμόγελα και διαφωνίες». Ακολούθως σημειώνεται: «"Γόνιμες και φιλικές" χαρακτήρισε ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης τις συνομιλίες που είχε χθες ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Ρ. Πρόντι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζ. Μπους στη Συνάντηση Κορυφής Ευρώπης-ΗΠΑ. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η ευρωατλαντική συμμαχία λειτουργεί και αποδίδει, "αν και μερικές φορές οι απόψεις μας διαφέρουν", και τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας».

Το «Εθνος» στο αναγγελτικό με φωτογραφία στην πρώτη σελίδα έχει τίτλο «Βήματα συμφιλίωσης ΕΕ-ΗΠΑ με ανοιχτά μέτωπα και καρφιά». Και σημειώνεται: «Επουλώνονται τα τραύματα, που ο πόλεμος του Ιράκ προκάλεσε στις διατλαντικές σχέσεις. Παραμένουν όμως κρίσιμες διαφορές». Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται: «Η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας σε συνδυασμό με την αποτροπή εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής, η άσκηση πίεσης στον Ιράν αλλά και οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» σε αναγγελτικό με φωτογραφία αναφέρει: «Ουάσιγκτον: Η ηγεσία της ΕΕ "υποκλίθηκε" στον Μπους. Η... μετάλλαξη της Ευρώπης». Το σχετικό ρεπορτάζ έχει υπέρτιτλο «ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Επικράτηση του αμερικανικού μοντέλου σε εξωτερική πολιτική και νομικό πολιτισμό» και τίτλο «"Συμμόρφωση" της ΕΕ στις ΗΠΑ».

Ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Δ. Μήτση έχει τίτλο στο αναγγελτικό «Τρομο-υπογραφές» και σημειώνει: «Σημίτης, Μπους και Πρόντι υπέγραψαν την "τρομοσυμφωνία" ΗΠΑ-ΕΕ για την έκδοση κατηγορουμένων και τη δικαστική συνδρομή».

Οι υπόλοιπες εφημερίδες δεν είχαν καμία αναφορά στην πρώτη σελίδα τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ολα καλά και όλα ωραία για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος, αναφερόμενος στη Συνάντηση Κορυφής, κατά τη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δε βρήκε ούτε μία κουβέντα να πει για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα σ' όλο τον κόσμο. Αντίθετα, περίσσεψαν τα καλά λόγια για την ...έλλειψη τριβών και εντάσεων καθώς και το ...καλό κλίμα.

Οπως τόνισε, «από τη συνάντηση αυτή προέκυψε κλίμα καλύτερης συνεννόησης και κατανόησης των θέσεων των δύο πλευρών. Ξεπεράστηκαν εντάσεις και τριβές, που οφείλονταν στην έλλειψη αυτής της συνεννόησης και δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις στα ζητήματα που απασχολούν τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την ΕΕ.

Υπογράφηκαν συμφωνίες σε σημαντικά θέματα, όπως για ζητήματα Δικαιοσύνης, για θέματα ενεργειακά, για το πρόγραμμα "Ανοικτοί ουρανοί", για την αντιμετώπιση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Επίσης, συζητήθηκαν διεθνή θέματα, όπως το Μεσανατολικό, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα, όπως των μεταλλαγμένων τροφίμων.

Επαναλαμβάνω ότι υπήρξε καλό κλίμα συνεννόησης και κατανόησης των θέσεων, το οποίο συμβάλλει, ώστε να υπάρχουν συμφωνίες, αλλά και να καταγράφονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν αντικειμενικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ