Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Νάιν» από το γερμανικό δικαστήριο

Η ελληνική κυβέρνηση επωμίζεται την ευθύνη να εγείρει ζήτημα σε διακρατικό επίπεδο

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Bundesgerichtshof) της Καρλσρούης επί της αγωγής του Αργύρη Σφουντούρη και των τριών αδελφών του, θυμάτων της «σφαγής του Διστόμου», που προσέφυγαν στα γερμανικά δικαστήρια διεκδικώντας από το γερμανικό δημόσιο αποζημίωση για το θάνατο των γονέων τους και την καταστροφή της περιουσίας τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης «αντιποίνων» από μία στρατιωτική μονάδα των «SS» στις 10 του Ιούνη του 1944, όπου εκτελέστηκαν 213 άμαχοι και πυρπολήθηκε το χωριό.

Πρόκειται για την τριτοβάθμια και τελεσίδικη δικαστική απόφαση (Αρ. Απ. ΙΙΙ. ZR 245/98), με την οποία τερματίζεται ο δικαστικός μαραθώνιος της συγκεκριμένης περίπτωσης, παραδίδοντας όμως ταυτόχρονα τη σκυτάλη στην ελληνική κυβέρνηση, που αναγνωρίζεται, βάσει του διεθνούς δικαίου, ως η μόνη αρμόδια να εγείρει, σε διακρατικό επίπεδο, αξιώσεις αποζημιώσεων για τα θύματα του ναζισμού κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα.

Η προφορική ανακοίνωση της απόφασης έγινε χτες το πρωί από τον πρόεδρο του ΙΙΙ Τμήματος του Bundesgerichtshof, δρ. Ρίνε (Rinne), στην Καρλσρούη, δύο βδομάδες ύστερα από το «ξεπάγωμα» της υπόθεσης, που εκκρεμούσε από το 1998. Το πλήρες κείμενο της απόφασης με το σχετικό σκεπτικό αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά από ενάμιση έως δύο μήνες, αφού καθαρογραφεί και κοινοποιηθεί επισήμως στις δύο πλευρές.

Στην προφορική ανακοίνωση της απόφασης και στην ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε, η απόρριψη της προσφυγής Σφουντούρη από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο - με την οποία επιβεβαιώνονται οι αντίστοιχες αρνητικές αποφάσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό από το Δικαστήριο της Βόννης του 1995 (LG-Bonn Αρ. Απ. 1 Ο 358/95) και από το Ανώτερο Δικαστήριο της Κολωνίας του 1997 (Αρ. Απ. OLG-Koeln 7 U 167/97) - αναφέρεται ότι οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς, με τις οποίες είχαν επιδικαστεί αποζημιώσεις στα θύματα της «σφαγής του Διστόμου» και στους συγγενείς τους, δεν μπορούν να αναγνωριστούν στη Γερμανία γιατί παραβιάζουν την αρχή της ετεροδικίας.

Συμβολική κατάληψη στο Βερολίνο

Με τη συμβολική κατάληψη του κτιρίου που στεγάζεται το Ινστιτούτο Γκαίτε στο Βερολίνο, αντέδρασαν χτες ακτιβιστές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Bundesgerichtshof), με την οποία απορρίφθηκε τελεσίδικα η αγωγή διεκδίκησης αποζημίωσης του Αργύρη Σφουντούρη και των αδελφών του για την εκτέλεση των γονιών τους και την καταστροφή της περιουσίας τους στο Δίστομο από άνδρες μονάδας των «SS» τον Ιούνη του 1944.

Η κατάληψη έγινε χτες το μεσημέρι - «ακριβώς στις δώδεκα παρά πέντε» για να υπογραμμιστεί συμβολικά ότι «ο χρόνος του ρολογιού της ιστορίας για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα του ναζισμού τελειώνει», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ εκπρόσωπος των καταληψιών - από δέκα περίπου μέλη της ομάδας «Αντιφασιστική Αριστερά Βερολίνου» (ALB). Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η επιχείρηση-«αστραπή» διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα και οι καταληψίες, αφού ανάρτησαν ένα πανό με την επιγραφή «Αμεση αποζημίωση για όλα τα θύματα του ναζισμού», αποχώρησαν πριν από την έλευση της αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ