Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι Αμερικανοί βλέπουν διαφορές Ντενκτάς - Αγκυρας

Αλλα άκουσε από τον Ντενκτάς και άλλα στην Αγκυρα ο Αμερικανός συντονιστής Τόμας Γουέστον, που διαπίστωσε σκλήρυνση των θέσεων του Ραούφ Ντενκτάς. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον δήλωσε στο «Φιλελεύθερο» ότι «υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών που συζήτησε ο Τόμας Γουέστον στην Αγκυρα και αυτών που άκουσε από τον κ. Ντενκτάς.

Ο κ. Κλόσον είπε ότι ο κ. Ντενκτάς έχει σκληρύνει τη στάση του «και είναι αυτό το κενό που θα πρέπει να εξεταστεί». Πρόσθεσε ότι ο κ. Γουέστον δε βρήκε παρόμοια ή παράλληλη σκλήρυνση των θέσεων στην Αγκυρα, την οποία αντιμετώπισε στις συζητήσεις του με τον κ. Ντενκτάς. Ο κ. Κλόσον είπε ότι, «ο καλύτερος τρόπος να το κατανοήσει κανείς είναι κοιτάζοντας τη σημαντική ημερομηνία του Μαΐου 2004. Πιστεύω ότι είναι επιθυμητό να υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος μέχρι τότε». Για τον Ντενκτάς, ο κ. Κλόσον είπε πως «δε βλέπουμε με τον ίδιο φακό ορισμένα πράγματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τον κάνουμε να δει τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα. Ομως, είναι επίσης γεγονός ότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο απόψεων στο σύνολο της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό οδηγεί στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για διενέργεια δημοψηφισμάτων».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανάμειξης της ΕΕ στο Κυπριακό, ο κ. Κλόσον είπε ότι καλωσορίζουν κάθε ανάμειξη οποιουδήποτε διεθνούς παράγοντα με πυγμή.

Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε τους Τουρκοκύπριους αντιπολιτευόμενους ως πράκτορες ξένων και ισχυρίστηκε ότι οι πληροφορίες που επικαλείται το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον εποικισμό προέρχονται από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας, λέγοντας ότι «θα πρέπει να ντρέπονται, γιατί κάθε μπουκιά ψωμί που τρώνε προέρχεται από τη βοήθεια της Τουρκίας».

Ο Ραούφ Ντενκτάς προέβη στις δηλώσεις αυτές, αναχωρώντας για την Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας για να πάρει μέρος στο φόρουμ που πραγματοποιείται εκεί. Ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε ικανοποίηση, γιατί οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να επισκέπτονται τα Κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι γνωρίζουν πως η διακίνηση είναι μεταξύ δύο κρατών, κατά την έκφρασή του και ότι το λεγόμενο κράτος του λειτουργεί με τα δικά του όργανα και προστατεύεται από τα Μεχμετζίκ, δηλαδή τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

Είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να συμβιώσουν με τους Τουρκοκυπρίους, αρκεί να αναγνωρίσουν, όπως είπε, την οντότητα του λεγόμενου κράτους του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ