ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Τους θέλουν μόνο για ένα τετράωρο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σχολικών φυλάκων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σχολικών φυλάκων
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη μερική απασχόληση εμφανίστηκαν χτες οι σχολικοί φύλακες μετά και την άκαρπη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη. Οπως καταγγέλλουν, με το νέο νομοσχέδιο περί μερικής απασχόλησης στο δημόσιο βρίσκονται μεταξύ ανεργίας και μιας τετράωρης απασχόλησης. Στις 3 του Ιούλη προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση στη Βουλή και συνάντηση με όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Σχολικών Φυλάκων.

Στη διάρκεια χτεσινής κινητοποίησης που έκαναν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, εισέπραξαν μια τετράωρη αναμονή στο λιοπύρι και ένα «ευγενικό» σπρώξιμο από αστυνομικές δυνάμεις που επικαλέστηκαν «παρακώλυση συγκοινωνιών».

Οταν τελικά αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, αυτός επέμενε πως το νομοσχέδιο δεν τους πλήττει, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και με μερικώς απασχολούμενους. Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως η επόμενη συνάντησή του με τους σχολικούς φύλακες θα είναι μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΚΕΔΚΕ.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στο Σύνταγμα και έκαναν πορεία διασχίζοντας τη Βασ. Σοφίας και κατέληξαν στο υπουργείο Εσωτερικών όπου απαίτησαν συνάντηση με τον υπουργό. Μετά από αρκετή ώρα, ο Κ. Σκανδαλίδης τους παρέπεμψε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου αλλά οι εργαζόμενοι συνέχισαν να απαιτούν συνάντηση μαζί του.

Την ίδια ώρα οι διμοιρίες των δυνάμεων καταστολής έρχονταν η μία μετά την άλλη με αποτέλεσμα η παρουσία τους να είναι το λιγότερο προκλητική.

Οταν οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν απ' τη Βασ. Σοφίας πριν τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπουργό, οι δυνάμεις καταστολής τους απώθησαν βίαια. Η συμπεριφορά τους αυτή δε σταμάτησε ούτε σε πιο ηλικιωμένες γυναίκες, ενώ πολλές ήταν και οι απειλές για συλλήψεις.

Το σχέδιο της αστυνομίας δεν... ολοκληρώθηκε καθώς ήδη οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν συναντηθεί με τον υπουργό οπότε και η συγκέντρωση έληξε.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Απαιτούνται μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εργάζονται και τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενοι σε μια σειρά επιχειρήσεις της χώρας. Μέτρα από τις επιχειρήσεις για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που θα φτάσουν σε επικίνδυνα επίπεδα, σύμφωνα με την ΕΜΥ από την ερχόμενη Δευτέρα, ζητούν με ανακοινώσεις τους μια σειρά συνδικάτα.

Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) τονίζει ότι οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να συντάξουν σχέδιο αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, με τη συνεργασία του εργοδότη, του Τεχνικού Ασφαλείας, του γιατρού Εργασίας και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, εφόσον υπάρχει. Ειδική μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται και για τις ομάδες με ιδιαίτερα προβλήματα.

Ειδικότερα τα οργανωτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις είναι: «Διαλείμματα ανά μια ώρα από 15 έως 20 λεπτά για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, διαμόρφωση κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων, κυλικείων ή άλλων, για την ανάπαυση των εργαζομένων. Διάθεση στους εργαζόμενους δροσερού πόσιμου νερού. Προγραμματισμός των εργασιών που καταπονούν θερμικά τους εργαζόμενους εκτός θερμοκρασιακών αιχμών (μεσημέρι)».

Οι εργοδότες, επισημαίνει το ΕΚΛ, είναι παράλληλα υποχρεωμένοι να λάβουν και μια σειρά μέτρα για τον επαρκή εξαερισμό και την ανανέωση του αέρα στους εργασιακούς χώρους. Ιδιαίτερη πρόβλεψη πρέπει να υπάρχει και για τις ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, χρόνια πάσχοντες, εγκυμονούσες).

Το ΕΚΛ υπενθυμίζει ότι οι εργασίες στον κλάδο της οικοδομής, στα συναφή επαγγέλματα και όλες οι εργασίες που γίνονται στην ύπαιθρο, διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, στον τόπο εργασίας και το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμιά περικοπή.

  • Εγκύκλιο προς τα ΠεΣΥΠ, το ΕΚΑΒ, τις άλλες υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας και τους δήμους και κοινότητες, απέστειλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα, που ενδεχομένως να δημιουργηθούν, από υψηλές θερμοκρασίες. Η ετοιμότητα βέβαια απαιτεί και το απαραίτητο προσωπικό, που παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας, δεν υπάρχει στις υγειονομικές μονάδες και το ΕΚΑΒ, που μαστίζονται απ' τις ελλείψεις. Αντίστοιχα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξέδωσε συμβουλές προστασίας προς το κοινό για την προστασία από τον καύσωνα.

Στις γενικές συμβουλές περιλαμβάνονται: Αποφυγή άσκοπης έκθεσης στον ήλιο και βαριάς σωματικής άσκησης, κυρίως, σε υπαίθριους χώρους. Κατανάλωση άφθονων υγρών. Αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών. Διατροφή με ελαφρά γεύματα. Χρήση καπέλου. Ελαφρύ ντύσιμο. Συχνά ντους. Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (βρέφη, άτομα άνω των 65, πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες) θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα, όταν αυτό είναι αναγκαίο, μόνο έπειτα από συνεννόηση με τον προσωπικό τους γιατρό. Τέλος, πως οι νοσηλευτικές μονάδες μπορούν να δέχονται και τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες και όσα ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν έχουν τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών στον τόπο διαμονής τους.

ΣΑΜΑΡΙΝΑ
Τελευταία πνοή στο υδραγωγείο

Την ώρα της δουλιάς στη Σαμαρίνα Γρεβενών άφησε την τελευταία του πνοή ο εργολάβος δημοσίων έργων Αθανάσιος Αδάμου, 57 χρονών, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ο συνάδελφός του Ιωάννης Τσιόπας, 52 χρονών. Οι δύο εργολάβοι δημοσίων έργων, βρέθηκαν τυχαία χτες στις 11 το πρωί από κατοίκους της Σαμαρίνας, μέσα στο υδραγωγείο του χωριού. Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η Αστυνομική Διεύθυνση Γρεβενών, οι παθόντες είχαν τοποθετήσει βενζινοκίνητη μηχανή άντλησης νερού προκειμένου να αντλήσουν τα νερά του υδραγωγείου και να επισκευάσουν βλάβη του δικτύου ύδρευσης. Οταν εντοπίστηκαν ήταν σε κωματώδη κατάσταση, προφανώς από τις αναθυμιάσεις στο χώρο. Ο Α. Αδάμος εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα κατά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο Γρεβενών, ενώ ο Ι. Τσιόπας μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

ΕΛΤΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Σκευωρία σε βάρος «ενοχλητικού» ταχυδρόμου

Καταγγελία της «Αγωνιστικής Ενότητας Ταχυδρόμων»

Μια πρωτοφανή σκευωρία σε βάρος του εργαζόμενου Ηλία Καλαμίδα που δουλεύει στο Ταχυδρομείο Πατησίων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των ταχυδρόμων Αθήνας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αγωνιστική Ενότητα Ταχυδρόμων».

Συγκεκριμένα, η παράταξη καταγγέλλει ότι ο προϊστάμενος στο συγκεκριμένο ταχυδρομείο κ. Μπάκης υφάρπαξε κρυφά από το θυριδωτό τομέα του εργαζόμενου δεκάδες γράμματα ειδικής διαχείρισης και αφού ανάγκασε άλλον εργαζόμενο να τα διανείμει, εκ των υστέρων ανέφερε στη διοίκηση ψευδώς ότι ο Η. Καλαμίδας, που είναι και στέλεχος της «Αγωνιστικής Ενότητας», αρνήθηκε να τα μοιράσει. Το γεγονός καταδικάζει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας.

«Η πρωτοφανής αυτή και δόλια ενέργεια σε βάρος του συναδέλφου - τονίζει η "Αγωνιστική Ενότητα" - είναι καθοδηγούμενη από διοικητικούς παράγοντες, από αυτούς που καλούσαν ομαδικά τους συναδέλφους του Ταχυδρομείου Πατησίων να απολογηθούν γιατί αγωνίστηκαν». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, η παράταξη τονίζει ότι αυτή η ενέργεια «φανερώνει και τις εκδικητικές προθέσεις της διοίκησης εις βάρος των συναδέλφων στο ταχυδρομείο για την πρόσφατη αγωνιστική τους δράση και τη συνεχή αντίστασή τους στα αντεργατικά μέτρα της διοίκησης».

Τέλος, η παράταξη υπογραμμίζει: «Απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη σε βάρος του συναδέλφου Η. Καλαμίδα. Να απομακρυνθεί άμεσα από το Ταχυδρομείο ο συγκεκριμένος προϊστάμενος και να απαλλαγεί των διοικητικών του καθηκόντων. Να αναλάβει τις ευθύνες της η διοίκηση και να αποκαταστήσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τους ταχυδρόμους του Ταχυδρομείου Πατησίων και τον Η. Καλαμίδα. Καλούμε τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου μας έστω και τώρα να αντιδράσουν στον αυταρχικό κατήφορο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ