ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Καλοί ως εκλογική πελατεία, για πέταμα την ώρα της πληρωμής

Μιλούν στο «Ρ» οι εργάτες του δήμου που παραμένουν απλήρωτοι

Από τη συζήτηση με τους εργάτες στο Δήμο Περιστερίου που συνεχίζουν την κατάληψη στο γκαράζ του δήμου
Από τη συζήτηση με τους εργάτες στο Δήμο Περιστερίου που συνεχίζουν την κατάληψη στο γκαράζ του δήμου
«Μπιλιάρδο» στην πλάτη των εργαζομένων παίζει η κυβέρνηση με τη συνηγορία συγκεκριμένων διοικήσεων δήμων, εκμεταλλευόμενη με τον χειρότερο τρόπο την ανασφάλεια και την ανεργία που χτυπούν την πόρτα όλο και περισσότερων νοικοκυριών. Ετσι, ενώ τη μια μέρα τούς υπόσχονται δουλιά και θέσεις εργασίας με «εξάστηλες» αναγγελίες στις εφημερίδες, την επομένη, αφού έχουν αποκομίσει τα πολιτικά τους οφέλη, είτε τους αφήνουν απλήρωτους, είτε τους πετούν στο δρόμο.

Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση έχουμε στο Δήμο Περιστερίου, όπου 181 εργαζόμενοι, που προσλήφθηκαν μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), βρίσκονται επί τρεις μήνες απλήρωτοι. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση και, αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εντούτοις ουδέποτε μονιμοποιήθηκαν ούτε από την προηγούμενη, ούτε από τη σημερινή διοίκηση. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι παρά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα του δήμου (τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή επικαλείται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων), οι διοικήσεις δε θέλησαν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα, όπως έχει προτείνει κατ' επανάληψη η «Πρωτοβουλία Αγωνιστική Συμπαράταξη Περιστερίου».

Οι εργαζόμενοι, μη έχοντας άλλη διέξοδο, κατέφυγαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και προχώρησαν στην κατάληψη του αμαξοστασίου του Δήμου Περιστερίου. Ο «Ρ» επισκέφτηκε το χώρο, μίλησε με τους εργαζόμενους και είδε από «πρώτο χέρι» τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Είμαι τρεις μήνες τώρα απλήρωτη, έχω μια κόρη 21 ετών, σπουδάστρια, και τα έξοδα στο σπίτι είναι οξυμένα», μας λέει η Παρασκευή Αλυσσανδράτου. Και συνεχίζει: «Νωρίτερα ήμουν τέσσερα χρόνια άνεργη. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τη δυσκολία μας. Είμαι τυχερή, όμως, αν αναλογιστούμε ότι τουλάχιστον ο σύζυγός μου εργάζεται και "μπαίνει" ένας μισθός στο σπίτι».

«Εδώ και τρεις μήνες στο σπίτι δεν μπαίνει κανένας μισθός», μας λέει ο Σωτήρης Ζαρταμόπουλος. «Είμαι 58 χρόνων, το ένα απ' τα δύο παιδιά μου είναι άνεργο, το άλλο παίρνει 150.000 δραχμές και η γυναίκα μου ασχολείται με τα οικιακά. Και σαν να μην έφταναν αυτά, μένω στο νοίκι, όπου κάθε μήνα πρέπει να δίνω 135.000 δραχμές! Πείτε μου τώρα πώς να ζήσω;», μας ρωτάει. «Αναγκάζομαι - συνεχίζει - να κάνω διάφορες δουλιές "του ποδαριού", μήπως και έρθουν λίγα χρήματα στο σπίτι».

Από την πλευρά της η Βάνια Οικονόμου μάς είπε: «Ζητάμε τα αυτονόητα. Εγώ είμαι υπάλληλος στην καθαριότητα και ζητώ το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τον απαραίτητο εμβολιασμό. Δείτε τα χέρια μου πώς έχουν γίνει από τη σκούπα», μας λέει και μας δείχνει τα γεμάτα κάλους χέρια. «Και την ίδια ώρα ούτε καν μας πληρώνουν». Παράλληλα, ευχαρίστησε τον περιστεριώτικο λαό για την κατανόησή του και τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

«Πρόκειται για πολιτικό ζήτημα»

«Πρόκειται για μια αισχρή εκμετάλλευση της ανεργίας», δηλώνει στο «Ρ» ο Παναγιώτης Σοφός, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Αγωνιστικής Συμπαράταξης Περιστερίου». «Είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα», τονίζει. «Εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου και τον εντάσσουν στα πολιτικά τους παιχνίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εσωτερικών "νίπτει τας χείρας του", όπως φάνηκε από την προχτεσινή συνάντηση, ενώ η δημιουργία των ΤΣΑ είναι δική του απόφαση».

Και ο Π. Σοφός καταλήγει: «Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων και πιστεύουμε ότι κάνουν πολύ καλά που χρησιμοποιούν κάθε μορφή πάλης προκειμένου να υπερασπιστούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εργασία».

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Συναγερμός για 600 οικογένειες

Αρχισαν χτες να ανακοινώνονται απολύσεις από τις δημοτικές επιχειρήσεις Ανάπτυξης, Τεχνικών Εργων και Ραδιοφωνίας. Συγκέντρωση σήμερα στις 10 το πρωί στο δημαρχείο

Εξακόσιες οικογένειες βρίσκονται από χτες αντιμέτωπες με το φάσμα της ανεργίας καθώς η δημοτική αρχή άρχισε να ανακοινώνει απολύσεις. Ηδη οι πρώτες απολύσεις μοιράστηκαν χτες από την επιχείρηση Ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι στο δήμο δηλώνουν αποφασισμένοι να το παλέψουν, χτες έκαναν μία πρώτη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και συνεχίζουν σήμερα με απεργία και καταλήψεις σε χώρους του δήμου. Στις 10 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στο δημαρχείο. Απαιτούν την ανάκληση των απολύσεων που αποφάσισε η διοίκηση. «Επιλέγουμε μαχητικές κινητοποιήσεις για να αναγκαστούν να πάρουν πίσω τις απολύσεις. Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω», δήλωσε στον «Ρ» ο Γιάννης Παπαπαναής απ' το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Ανω Λιοσίων.

Ο δήμαρχος των Ανω Λιοσίων, Νίκος Παπαδήμας σε συνάντηση του με τους εργαζόμενους, χτες, μετά τη γενική τους συνέλευση, επικαλέστηκε διάφορους οικονομικούς και θεσμικούς λόγους ως εμπόδιο για να άρει την απόφαση για μαζικές απολύσεις. Την προηγούμενη Πέμπτη είχε δεσμευτεί στους εργαζόμενους πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξέλιξη πριν γίνει Δημοτικό Συμβούλιο. Χτες, χωρίς καν απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώθηκαν απολύσεις.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ζητάνε μόνιμη και σταθερή δουλιά

Την άμεση μονιμοποίησή τους ζήτησαν χτες δεκάδες συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι, αφού πρώτα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ξεκίνησαν πορεία που κατέληξε στη Βουλή. Με κυρίαρχα συνθήματα «Οχι στην ομηρία των συμβασιούχων», «Φτάνει πια, εδώ και τώρα μονιμοποίηση», «Οι συμβάσεις είναι κοροϊδία, έχουμε δικαίωμα στη μόνιμη εργασία», οι συμβασιούχοι από τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, τους Δήμους Περιστερίου, Αχαρνών, Ταύρου, Κηφισιάς και Ζωγράφου, της ΕΡΤ, συμβασιούχοι που εργάζονται ως γιατροί στο ΙΚΑ, στον ΟΤΕ, στην Κοινωνική Μέριμνα, στην Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, ΟΔΙΕ, καθαρίστριες, αναπληρωτές νηπιαγωγοί, συμβασιούχοι τεχνικοί της ΔΕΗ, καθαρίστριες δημοσίων σχολείων Αθηνών και Πειραιώς, από την Πανελλήνια Ενωση ανέργων και συμβασιούχων γεωπόνων, και μουσικοί Δήμου Αθηνών, διαμαρτυρήθηκαν για την κοροϊδία που υφίστανται από την κυβέρνηση. Φτάνοντας στη Βουλή, παρέδωσαν ψήφισμα στο γραφείο του πρωθυπουργού, στους βουλευτές, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, και τον πρόεδρο της Βουλής, επισημαίνοντας την ανάγκη της άμεσης μονιμοποίησής τους.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Προς απεργία σε ΣΕΛΜΑΝ - SYNKO

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση παραγωγής λευκού κρέατος SYNKO, στη Νέα Αρτάκη και στην ξυλοβιομηχανία ΣΕΛΜΑΝ, στα Βασιλικά Ευβοίας, αφού η εργοδοσία των δύο επιχειρήσεων, με γνώμονα την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, προσπαθεί να πάρει πίσω κατακτήσεις των εργαζομένων, δεν τηρεί συλλογικές συμβάσεις ή δίνει αυξήσεις... πείνας που δεν καλύπτουν ούτε τον «μαγειρεμένο» πληθωρισμό.

Για τους λόγους αυτούς, ήδη, πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων των δύο σωματείων και δόθηκε εξουσιοδότηση στα διοικητικά συμβούλια, να προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις οποιασδήποτε μορφής.

Η διοίκηση της πτηνοτροφίας SYNKO (που έχει εξαγοραστεί από τη συνεταιριστική επιχείρηση ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ) προωθώντας πολιτική περικοπών δεν καταβάλλει τις άδειες των οδηγών εμπορίας, τις υπερωρίες, δεν τηρεί μέτρα υγιεινής - ασφάλειας, ενώ προχώρησε σε δύο βλαπτικές μεταθέσεις γυναικών στην παραγωγή και χρησιμοποιεί ανειδίκευτους ως χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων (κλαρκ).

Στην ξυλοβιομηχανία, ο μεγαλοβιομήχανος Ηλιάδης, παρά τα τεράστια κέρδη που εμφανίζουν οι επιχειρήσεις του, αρνείται αυξήσεις πάνω από 2,5% σε... δύο δόσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ