ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μπαράζ απολύσεων στους δήμους

Τα προγράμματα απασχολησιμότητας οξύνουν αντί να αμβλύνουν το πρόβλημα της ανεργίας

Σε μπαράζ απολύσεων έχουν επιδοθεί πολλοί δήμοι στη χώρα, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως συμβασιούχοι, είναι απλήρωτοι ή βρίσκονται λίγο πριν το δρόμο της ανεργίας καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν. Πρόκειται για στρατιές εργαζομένων που «αξιοποίησε» προεκλογικά η κυβέρνηση και πολλές, προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, δημοτικές αρχές, μοιράζοντας υποσχέσεις για δουλιά, κρύβοντας την αλήθεια: Πως η δουλιά που τους δίνεται έχει ημερομηνία λήξης και οι συνθήκες εργασίας δεν τους κατοχυρώνουν πλήρως εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά. Οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους προσλήφθηκαν μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), τα οποία δραστηριοποιούνται κυρίως σε κοινωνικές υπηρεσίες, όπως «Βοήθεια στο Σπίτι» ή σχολικοί φύλακες. Πρόκειται για προγράμματα τα οποία λήγουν μέσα στο 2003, ωστόσο εξακολουθούν να «αξιοποιούν» κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, υποσχόμενες πως θα τους εντάξουν στο θεσμό, στο καθεστώς της μερικής απασχόλησης του δημοσίου που θα εφαρμοστεί γενικευμένα από το φθινόπωρο. Η πρόθεση είναι σαφής: Η δημιουργία ενός μηχανισμού προεκλογικής αξιοποίησης των εργαζομένων και το μοίρασμα της ανεργίας, αφού μερική απασχόληση σημαίνει 20 ώρες δουλιάς το ανώτερο τη βδομάδα.

Η αλλαγή σκυτάλης, μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, είχε ως αποτέλεσμα τις απολύσεις και τη δημιουργία νέας στρατιάς, αξιοποιήσιμων προς άγραν ψήφων, εργαζομένων. Πολλοί δε εργαζόμενοι, που απασχολούνται κυρίως στα ΤΣΑ, είναι απλήρωτοι, αφού τα προγράμματα αυτά επιχορηγήθηκαν μεν στην αρχή από την κεντρική διοίκηση, στη συνέχεια όμως κλήθηκαν να τα λειτουργήσουν οι δήμοι με δικούς τους πόρους, που δε διαθέτουν.

Αρκεί μια απαρίθμηση όσων περιπτώσεων απολυμένων ή απλήρωτων εργαζομένων είναι σε γνώση μας μέχρι στιγμής: Στα Ανω Λιόσια 675 εργαζόμενοι, που έχουν προσληφθεί μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους. Στο Περιστέρι, 131 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέσω των ΤΣΑ, είναι απλήρωτοι 3 μήνες. Το Μάρτη είχαμε απολύσεις συμβασιούχων στο Δήμο Αιγάλεω. Αντίστοιχα απολύσεις είχαμε στους Δήμους Πάτρας και Αγρινίου. Απλήρωτοι είναι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς σε δήμους της Περιφέρειας Ιωαννίνων και Μακεδονίας. Συγκεκριμένα στους Δήμους Δράμας, Σερρών, Διδυμότειχου, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς είναι αρκετοί μήνες απλήρωτοι, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει ακόμα τα απαραίτητα κονδύλια, ως όφειλε. Απλήρωτοι για περίπου 7 μήνες είναι 25 εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Συνολικά στη Μαγνησία 200 εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 150 στο Βόλο, είναι από 3 έως 8 μήνες απλήρωτοι.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει τους εργαζόμενους. Η απάντησή της στους εργαζόμενους στα προγράμματα «Βοήθεια και Σπίτι» και στους σχολικούς τροχονόμους, που βρέθηκαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες, ήταν πως... θα ενταχθούν στη μερική απασχόληση. Δηλαδή θα παίρνουν ένα μισθό που δε θα αρκεί για να ζήσουν και σε δύο χρόνια θα είναι πάλι στην ανεργία. Θυμίζουμε πως και τα δύο αυτά προγράμματα ξεκίνησαν επιχορηγούμενα από τα συναρμόδια υπουργεία και κοινοτικούς πόρους, συνεχίστηκαν με χρήματα υπουργείων και δήμων, για να καταλήξουν να λειτουργούν αποκλειστικά με χρήματα των δήμων. Πρόκειται για την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να μεταφέρει στους δήμους αρμοδιότητες χωρίς πόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν το κόστος λειτουργίας των αρμοδιοτήτων αυτών στους δημότες επιβάλλοντας φόρους.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Θα πάμε κανονικά στις δουλιές μας!

Αρνούνται να δεχτούν ως τετελεσμένο την απόλυσή τους οι 675 εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων

Αποφασισμένοι να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά είναι οι 675 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του Δήμου Ανω Λιοσίων που βρίσκονται υπό απόλυση. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως θα πάνε κανονικά στις δουλιές τους μετά τις 30 Ιούνη, που λήγει η σύμβασή τους, ενώ με απόφαση της χτεσινής τους συνέλευσης όλοι οι εργαζόμενοι στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις προχωρούν σε συνέχεια των κινητοποιήσεων με νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιούνη και καταλήψεις σε υπηρεσίες και χώρους του δήμου.

Η διοίκηση του δήμου αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις Ανάπτυξης, Τεχνικών Εργων, Ραδιοφώνου, ισχυριζόμενη πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά και έχει αρχίσει να ανακοινώνει τις απολύσεις.

Ο δήμαρχος των Ανω Λιοσίων Νίκος Παπαδήμας μιλώντας, χτες, στους εργαζόμενους, χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες της πολιτικής που υπερασπίζει, προωθεί και εφαρμόζει, άφησε στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική και επανέλαβε πως ο δήμος δεν μπορεί να ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων, ισχυριζόμενος πως δεν έχει χρήματα να τους πληρώσει. Δίνοντας γενικές υποσχέσεις πως θα προσπαθήσει να λύσει το θέμα, έκανε και τον παλικαρισμό του, δηλώνοντας πως αν χρειαστεί θα παραιτηθεί!

Από τη χτεσινή συνέλευση των υπό απόλυση εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις
Από τη χτεσινή συνέλευση των υπό απόλυση εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις
Κι όλα αυτά όταν είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος δήμος είναι αυτός που κατά διαστήματα έχει χρηματοδοτηθεί με δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές πότε για τη λειτουργία της χωματερής, πότε για το σεισμό του 1999, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι στο συγκεκριμένο δήμο λειτουργεί ένας από τους πλέον τερατώδεις ρουσφετολογικούς μηχανισμούς του κυβερνητικού κόμματος με προσλήψεις στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Το ΚΚΕ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Βαγγέλης Ξένος, γραμματέας της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ, σημείωσε: «Οι εκατοντάδες όμηροι που διαμόρφωσε η πολιτική της κυβέρνησης με εκτελεστικό τους όργανο το δήμαρχο των Ανω Λιοσίων σήμερα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα πόσο επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ, που εδώ και αρκετά χρόνια λέγονται και ξαναλέγονται στους ίδιους τους εργαζόμενους, ότι δηλαδή δικαιούνται να έχουν ένα σταθερό μεροκάματο, αλλά γι' αυτό θα πρέπει να παλέψουν και να μη συμβιβάζονται στις υποσχέσεις και στην προσωρινότητα, στη μερική απασχόληση, στη σύμβαση έργου, στο να πληρώνονται χωρίς να έχουν αντικείμενο δουλιάς, γιατί κάποια στιγμή αυτά τελειώνουν. Αυτοί που τους εκβιάζουν και τους θέλουν ομήρους, αλλάζουν σχέδια, τους πετάνε στην ανεργία και ψάχνουν για άλλους να πάρουν τη θέση να γίνουν όμηροι, πρόσφατο παράδειγμα οι 30.000 θέσεις μερικής απασχόλησης. Το ΚΚΕ καλεί όλους αυτούς τους εργαζόμενους να παλέψουν για μόνιμη απασχόληση, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να συγκρουστούν με την κυβερνητική πολιτική και με τους εκφραστές της. Καλούμε τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτή την πολιτική, με τους αγώνες τους, αλλά και συμμετέχοντας την ερχόμενη Τρίτη στην πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Λιόσια, στην πλατεία Μητροπόλεως, με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος».

Θα μας βρίσκουν μπροστά τους

«Ο δήμαρχος για μια ακόμα φορά επικαλείται τον "κίνδυνο" της παραίτησής του, αρνούμενος ουσιαστικά να αναλάβει την ευθύνη για τη συνολική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει στο «Ρ» ο Γιάννης Παπαπαναής, πρόεδρος των εργαζομένων στο δήμο. «Μια πολιτική, συνεχίζει, που έχει να κάνει με τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ, στηρίζοντας ουσιαστικά και πρακτικά την κυβέρνηση. Αντί να απειλεί ότι θα παραιτηθεί, καλά θα κάνει να αλλάξει δρόμο και πολιτική, δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να πληρώσουν για μια ακόμα φορά τη νύφη. Ετσι κι αλλιώς πάντως θα μας βρίσκουν μπροστά τους».

«Η τακτική της διοίκησης του δήμου έχει ως αποτέλεσμα τις απολύσεις των συναδέλφων μας. Η τακτική του δημάρχου είναι να τα δίνει όλα στους ιδιώτες, ακολουθώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» είπε στο «Ρ» η Φ. Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρος των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση ανάκληση των απολύσεων, άμεση σύγκληση δημοτικού συμβουλίου και προτείνουν τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, που μαζί με τα σωματεία εργαζομένων (δήμου και δημοτικών επιχειρήσεων) θα εξετάσουν το θέμα προτείνοντας ουσιαστική λύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ