ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ
Στους 40 βαθμούς τα γιαπιά είναι κολαστήρια

Αμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων τις θερμές καλοκαιρινές μέρες, απαιτεί το συνδικάτο

Motion Team

Το άθλιο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στις οικοδομές και τις κατασκευές και ειδικότερα τους θερινούς μήνες, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων, επισημαίνει το Συνδικάτο Οικοδομών και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και ζητάει την άμεση λήψη μέτρων.

Σας είναι γνωστά, υπογραμμίζει το συνδικάτο, τα προβλήματα που προκύπτουν στους χώρους εργασίας κατά τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Ιούλιο με τις υψηλές θερμοκρασίες. Η αύξηση της θερμοκρασίας, τονίζει, σε συνδυασμό με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα (υγρασία, νέφος, σκόνη) επιδρούν αποφασιστικά στην εξάντληση των εργατών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους. Σε όλα αυτά συνυπολογίζεται το άθλιο εργασιακό καθεστώς, αφού οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν πάνω από 14 ώρες την ημέρα σε 7ήμερη βάση. Στην πλειοψηφία των χώρων απουσιάζουν μέτρα υγιεινής, δεν υπάρχει παγωμένο νερό (Ολυμπιακό Χωριό, Αττική Οδός - στο Θριάσιο, Ολυμπιακό Σκοπευτήριο κλπ.), δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι σίτισης.

«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων ανθρώπων, οι έλεγχοι είναι ελλιπείς έως ανύπαρκτοι, αδυνατώντας να αποτρέψουν παραβιάσεις από την πλευρά των εργοδοτών, νόμων, συλλογικών συμβάσεων, υπουργικών αποφάσεων, με τελικό αποτέλεσμα να βασιλεύει η αυθαιρεσία», συνεχίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων και επισημαίνει ότι το κόστος των ποινών δε δρα αποτρεπτικά, αφού το πρόβλημα διαιωνίζεται με κάποιες αυξομειώσεις.

«Η εμπειρία μας από τα προηγούμενα χρόνια δείχνει, υπογραμμίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων, και σε σας είναι γνωστό, ότι σε περιόδους καύσωνα χιλιάδες συνάδελφοι μας υποχρεώθηκαν από την εργοδοσία να εργαστούν, ακόμα και τη στιγμή που η θερμοκρασία πλησίαζε τους 40 βαθμούς Κελσίου, με συνέπεια να βάλουν σε δοκιμασία τη ζωή τους και πολλοί απ' αυτούς να υποστούν θερμοπληξία. Τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα χειρότερα, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση των συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου».

Ετσι, το Συνδικάτο καλεί την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το ΣΕΠΕ να πάρουν άμεσα μέτρα με ένταση των ελέγχων στους τόπους δουλιάς και με αυστηρά πρόστιμα και σταμάτημα των έργων, όπου υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις νόμων και συλλογικών συμβάσεων. Ακόμη, με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, με εφαρμογή των νόμων και υπουργικών αποφάσεων για περιορισμό των εργασιών όταν το θερμόμετρο φτάσει στους 36 βαθμούς Κελσίου (45 λεπτά δουλιά - 15 λεπτά ανάπαυση), εφαρμογή της σύμβασης του κλάδου για διακοπή των εργασιών στους 39 βαθμούς Κελσίου, χωρίς περικοπή στο μεροκάματο.

Κλιματιζόμενοι χώροι στον Πειραιά

Κλιματιζόμενους χώρους για την ανακούφιση των πολιτών από τον καύσωνα διέθεσαν η Νομαρχία και οι Δήμοι του Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα θα παραμένουν ανοιχτοί μέχρι αργά το βράδυ, οι χώροι: Η αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ και ο χώρος αναμονής των κρουαζιερόπλοιων, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου της Νίκαιας και η αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Ανοιχτά θα είναι και τα ΚΑΠΗ του Δήμου Νίκαιας, τα ΚΑΠΗ, το Πνευματικό Κέντρο και η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρέντη, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και το πνευματικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Κερατσινίου, τα ΚΑΠΗ του Δήμου Κορυδαλλού, το Α΄ και Β΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Δραπετσώνας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Οσοι πολίτες αισθάνονται δυσφορία και χρειάζονται βοήθεια μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-4112390 για να μεταφερθούν σε κάποιον από τους κλιματιζόμενους χώρους με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Νομαρχίας.

ΥΓΕΙΑ
Υποχρέωση του κράτους οι δωρεάν παροχές

Περιοδεία του Π. Κοσιώνη στο νοσοκομείο του Αιγίου

«Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και το κράτος έχει την αποκλειστική υποχρέωση να την εξασφαλίσει ισότιμα και δωρεάν σε όλους».

Τα παραπάνω τόνισε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, στους εργαζόμενους του νοσοκομείου του Αιγίου, όπου περιόδευσε επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, στα πλαίσια της εξόρμησης του Κόμματος σε μια σειρά ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, όπως η Υγεία.

Σε συζήτηση που είχε με το σωματείο των εργαζομένων, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς του νοσοκομείου, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει για μια ακόμη φορά τα προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των χρηστών υγείας, η οποία πριμοδοτεί, έμμεσα και άμεσα, την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας.

Στο νοσοκομείο του Αιγίου, για παράδειγμα, ενώ ο οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη 120 κλινών λειτουργούν μόνο 80, με αποτέλεσμα μια σειρά ελλείψεις να επιβαρύνουν το λαό της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία ιδιωτικής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη Ροδοδάφνη (απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από το νοσοκομείο), καθώς το νοσοκομείο δε διαθέτει αντίστοιχη μονάδα, καίτοι αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Ετσι, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μεταβαίνουν μέχρι και την Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

Παράλληλα, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό κατήγγειλε στον Π. Κοσιώνη προσπάθεια επίθεσης σε βάρος του νοσοκομείου, με αφορμή το θάνατο ενός ασθενούς πριν δώδεκα χρόνια. Μια προσπάθεια - όπως εκτιμούν οι ίδιοι - στην οποία επιχειρείται συνολικά η απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου και ειδικά σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο του Αιγίου, η μεταφορά του στο Ρίο ή ακόμα και το κλείσιμό του, τη στιγμή που στα Συχαινά της Πάτρας, για παράδειγμα, το επόμενο διάστημα ανοίγει ιδιωτικό νοσοκομείο δυναμικότητας 450 κλινών. Και, μάλιστα, με διευθύνοντα σύμβουλο πρώην πρόεδρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

«Πιστεύουμε - υπογράμμισε ο βουλευτής - ότι η κυβέρνηση με την πολιτική επιλογή που έχει κάνει για τη δημόσια υγεία έχει βάλει όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία, αλλά και όλο το λαό στην αντίπερα όχθη. Ηδη, και με νέο νομοσχέδιο - "σκούπα" για την Υγεία που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ένα ακόμη καίριο χτύπημα στη δημόσια υγεία».

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Υποβάθμιση και αλλαγή ρόλου

Αποτελεί «παράπλευρη απώλεια» της ψευτομεταρρύθμισης στην Ψυχική Υγεία που επιχειρεί η κυβέρνηση

Σε πορεία υποβάθμισης οδηγεί η κυβέρνηση το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (ΚΨΥ), που λειτουργεί από το 1964, παρέχοντας πρωτοποριακές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, αποκατάστασης, αλλά και ειδικής αγωγής σε παιδιά με νοητική υστέρηση και αυτισμό, στα πλαίσια των οδυνηρών «μεταρρυθμίσεων» που προωθεί στην Ψυχική Υγεία. Μάλιστα, με προσχέδιο για τη σύνταξη νέου Οργανισμού στο ΚΨΥ, το υπουργείο Υγείας βάζει υπό αμφισβήτηση το χαρακτήρα και τις δράσεις του, καταργεί τις υπηρεσίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης μετά από 18 χρόνια λειτουργίας, και θέτει σε κίνδυνο το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, αφού ένας κλάδος όπως οι ειδικοί τεχνικοί εκπαιδευτικοί καταργείται τελείως.

Οι πλευρές αυτές αποκαλύφθηκαν σε συνάντηση που είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Χ. Χουρδάκη, Στ. Καλαρρύτη και Β. Μουκάνου με το σωματείο των εργαζομένων στο ΚΨΥ. Αποκαλύφθηκαν όμως και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η λεγόμενη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, που προωθείται μέσω του «Ψυχαργώς».

Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι», αφού το ΚΨΥ υποβαθμίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αποψίλωσής του από το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Ενδεικτικό ήταν, όπως κατήγγειλαν χτες οι εργαζόμενοι, ότι για παράδειγμα το παράρτημα του ΚΨΥ στο Ηράκλειο της Κρήτης λειτουργεί χωρίς ψυχολόγο εδώ και εφτά χρόνια! Η κυβέρνηση εξήγγειλε την πρόσληψη 20 ατόμων προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του ΚΨΥ πανελλαδικά που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων.

Η κυβέρνηση, βέβαια, βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στην αλλοίωση του χαρακτήρα του ΚΨΥ και με το νέο σχέδιο οργανισμού που έχει συντάξει και το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία των συζητήσεων. Με αυτό, το ΚΨΥ μετατρέπεται σε «Οργανισμό Ανάπτυξης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», καταργούνται τομείς του (όπως η επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση) και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε ο Οργανισμός που θα δημιουργηθεί να μπορεί να λειτουργεί με την «ευελιξία» που εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης για την ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

«Εμείς, ως Κόμμα, ανησυχούμε ιδιαίτερα για την Υγεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή, γιατί θεωρούμε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη συρρίκνωση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του ευαίσθητου τομέα, στην παράδοση του στους κάθε είδους εθελοντές και τις αστικές εταιρίες, στο να πέσει το βάρος της φροντίδας στην οικογένεια των ψυχικώς πασχόντων, που είναι άλλωστε και ο τελικός στόχος του "Ψυχαργώς"», υπογράμμισε απ' την πλευρά του ο Χ. Χουρδάκης. Οι εργαζόμενοι, τόνισε, πρέπει να είστε σε εγρήγορση, γιατί η ιδιωτικοποίηση έρχεται σταδιακά, όπως έγινε και στα νοσοκομεία. Χρειάζεται, συνέχισε, η δημιουργία μετώπου όλων των εργαζομένων για να απαιτήσουμε δημόσιες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ψυχική Υγεία, την Ειδική Αγωγή με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της φιλανθρωπίας σε αυτούς τους τομείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ