Σάββατο 28 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ
Στους 40 βαθμούς τα γιαπιά είναι κολαστήρια

Αμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων τις θερμές καλοκαιρινές μέρες, απαιτεί το συνδικάτο

Motion Team

Το άθλιο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στις οικοδομές και τις κατασκευές και ειδικότερα τους θερινούς μήνες, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων, επισημαίνει το Συνδικάτο Οικοδομών και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και ζητάει την άμεση λήψη μέτρων.

Σας είναι γνωστά, υπογραμμίζει το συνδικάτο, τα προβλήματα που προκύπτουν στους χώρους εργασίας κατά τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Ιούλιο με τις υψηλές θερμοκρασίες. Η αύξηση της θερμοκρασίας, τονίζει, σε συνδυασμό με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα (υγρασία, νέφος, σκόνη) επιδρούν αποφασιστικά στην εξάντληση των εργατών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους. Σε όλα αυτά συνυπολογίζεται το άθλιο εργασιακό καθεστώς, αφού οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν πάνω από 14 ώρες την ημέρα σε 7ήμερη βάση. Στην πλειοψηφία των χώρων απουσιάζουν μέτρα υγιεινής, δεν υπάρχει παγωμένο νερό (Ολυμπιακό Χωριό, Αττική Οδός - στο Θριάσιο, Ολυμπιακό Σκοπευτήριο κλπ.), δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι σίτισης.

«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων ανθρώπων, οι έλεγχοι είναι ελλιπείς έως ανύπαρκτοι, αδυνατώντας να αποτρέψουν παραβιάσεις από την πλευρά των εργοδοτών, νόμων, συλλογικών συμβάσεων, υπουργικών αποφάσεων, με τελικό αποτέλεσμα να βασιλεύει η αυθαιρεσία», συνεχίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων και επισημαίνει ότι το κόστος των ποινών δε δρα αποτρεπτικά, αφού το πρόβλημα διαιωνίζεται με κάποιες αυξομειώσεις.

«Η εμπειρία μας από τα προηγούμενα χρόνια δείχνει, υπογραμμίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων, και σε σας είναι γνωστό, ότι σε περιόδους καύσωνα χιλιάδες συνάδελφοι μας υποχρεώθηκαν από την εργοδοσία να εργαστούν, ακόμα και τη στιγμή που η θερμοκρασία πλησίαζε τους 40 βαθμούς Κελσίου, με συνέπεια να βάλουν σε δοκιμασία τη ζωή τους και πολλοί απ' αυτούς να υποστούν θερμοπληξία. Τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα χειρότερα, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση των συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου».

Ετσι, το Συνδικάτο καλεί την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το ΣΕΠΕ να πάρουν άμεσα μέτρα με ένταση των ελέγχων στους τόπους δουλιάς και με αυστηρά πρόστιμα και σταμάτημα των έργων, όπου υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις νόμων και συλλογικών συμβάσεων. Ακόμη, με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, με εφαρμογή των νόμων και υπουργικών αποφάσεων για περιορισμό των εργασιών όταν το θερμόμετρο φτάσει στους 36 βαθμούς Κελσίου (45 λεπτά δουλιά - 15 λεπτά ανάπαυση), εφαρμογή της σύμβασης του κλάδου για διακοπή των εργασιών στους 39 βαθμούς Κελσίου, χωρίς περικοπή στο μεροκάματο.

Κλιματιζόμενοι χώροι στον Πειραιά

Κλιματιζόμενους χώρους για την ανακούφιση των πολιτών από τον καύσωνα διέθεσαν η Νομαρχία και οι Δήμοι του Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα θα παραμένουν ανοιχτοί μέχρι αργά το βράδυ, οι χώροι: Η αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ και ο χώρος αναμονής των κρουαζιερόπλοιων, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου της Νίκαιας και η αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Ανοιχτά θα είναι και τα ΚΑΠΗ του Δήμου Νίκαιας, τα ΚΑΠΗ, το Πνευματικό Κέντρο και η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρέντη, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και το πνευματικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Κερατσινίου, τα ΚΑΠΗ του Δήμου Κορυδαλλού, το Α΄ και Β΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Δραπετσώνας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Οσοι πολίτες αισθάνονται δυσφορία και χρειάζονται βοήθεια μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-4112390 για να μεταφερθούν σε κάποιον από τους κλιματιζόμενους χώρους με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Νομαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ