ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Οι αγρότες θα βάλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του

Κάλεσμα αγώνα και αντίστασης ενάντια στις νέες αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ υπό Ελληνική Προεδρία

Ημερήσιος Κήρυκας

Τις ψευτιές της κυβέρνησης και την προσπάθεια των αρμοδίων να κοροϊδέψουν τους αγρότες καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), μετά την ολοκλήρωση των παζαριών για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και τα πυροτεχνήματα που επιχειρούν να εκτοξεύσουν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των εκσυγχρονιστών. Παράλληλα, η ΠΑΣΥ αποκαλύπτει τη σημασία και τις επιπτώσεις των αντιαγροτικών πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν προχτές στο Λουξεμβούργο, από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Με πανηγυρισμούς και ασύστολα ψέματα ο υπουργός Γεωργίας προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, με στόχο να αποπροσανατολίσει τους μικρομεσαίους αγρότες και να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την υπερψήφιση αυτής της αναθεώρησης.

Η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία τη σταδιακή αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή που θα αποδιαρθρώσει παραγωγικά μεγάλες περιοχές της χώρας, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου. Αν πραγματικά αποτελούσε επιτυχία η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή, εύλογα διατυπώνεται το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την πρόταση της επιτροπής για άμεση και καθολική αποδέσμευση για να είναι μεγαλύτερη και η επιτυχία.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή κατά τη γνώμη της δεν είναι μεγάλη η μείωση των τιμών βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως ρύζι, σιτηρά και η μείωση της επιδότησης στο σκληρό σιτάρι. Ομως οι αλλεπάλληλες μειώσεις των τιμών της τελευταίας δεκαετίας έχουν εξανεμίσει το αγροτικό εισόδημα, με αποτέλεσμα μια νέα μείωση να δώσει τη χαριστική βολή στην πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, που είναι ήδη χρεοκοπημένοι.

Η κυβέρνηση συνειδητά παραβλέπει τη σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ/αγροτική εκμετάλλευση, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα που θα ολοκληρωθεί η ενδιάμεση αναθεώρηση να αφορά την πλειοψηφία των αγροτικών νοικοκυριών της χώρας. Μάλιστα σαν αντιπερισπασμό για τη συγκάλυψη αυτής της αντιαγροτικής αλλαγής προβάλλει την εξαίρεση των νησιών του Αιγαίου, που τη θεωρεί μεγάλη επιτυχία. Εύλογα όμως διατυπώνεται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η εξαίρεση μιας περιοχής από την εφαρμογή ενός αντιαγροτικού μέτρου να θεωρείται επιτυχία και η εφαρμογή του ίδιου μέτρου στις άλλες περιοχές της χώρας να θεωρείται και αυτή επιτυχία. Ισως η κυβέρνηση να πιστεύει ότι όλοι οι αγρότες της χώραςεκτός των νησιών του Αιγαίου είναι μεγαλοαγρότες, γι' αυτό την περικοπή των επιδοτήσεών τους τη θεωρεί θετικό μέτρο.

Προβάλλει σαν μεγάλη επιτυχία η κυβέρνηση την αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα, κατά 120.000 τόνους. Συνειδητά όμως δε λέει ότι και με την αύξηση αυτή η χώρα μας είναι έντονα ελλειμματική (καλύπτει μόνο το 60% των αναγκών της) και η μοναδική χώρα στην ΕΕ που η ποσόστωση δεν καλύπτει τις ανάγκες της και τις παραγωγικές της δυνατότητες. Οταν η Πορτογαλία, με μικρότερες ανάγκες από τη χώρα μας σε αγελαδινό γάλα, έχει ποσόστωση που ξεπερνάει τα 1.800.000 τόνους, δεν μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει γιατί η ποσόστωση θα φθάσει στους 820.000 τόνους.

Προβάλλει σαν επιτυχία η κυβέρνηση τη δήλωση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ότι οι αλλαγές στα μεσογειακά προϊόντα θα γίνουν στα πλαίσια των κατευθύνσεων και των στόχων της ενδιάμεσης αναθεώρησης και στα δημοσιονομικά όρια, που καθορίστηκαν πριν από ένα χρόνο από τη Σύνοδο Κορυφής. Ομως τα δημοσιονομικά όρια είναι πολύ περιορισμένα, επειδή θα πρέπει με τα ίδια σχεδόν κονδύλια να καλυφθούν και τα αγροτικά προϊόντα των δέκα νέων χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ, ενώ οι κατευθύνσεις και οι στόχοι της ενδιάμεσης αναθεώρησης αποσυνδέουν τις επιδοτήσεις από την αγροτική παραγωγή, μειώνουν σημαντικά τις τιμές και σταδιακά τις επιδοτήσεις αν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ/αγροτική εκμετάλλευση. Με δύο λόγια, με βάση τη δήλωση αυτή, θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές και στα μεσογειακά προϊόντα, να αποσυνδεθούν οι επιδοτήσεις από την παραγωγή βαμβακιού, λαδιού, καπνού κ.ά. και να μειώνονται αν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ/αγροτική εκμετάλλευση.

Με τους πανηγυρισμούς αυτούς η κυβέρνηση θέλει να εξωραΐσει τις αντιαγροτικές αλλαγές της ΚΑΠ, που υπερψήφισε και να καλλιεργήσει το ραγιαδισμό και τη μοιρολατρία στους μικρομεσαίους αγρότες, για να δεχτούν αδιαμαρτύρητα το ξεκλήρισμά τους.

Ομως οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν μεγάλη αρνητική εμπειρία από τέτοιους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, γι' αυτό φοβούνται τους Δαναούς όταν τους φέρνουν δώρα. Αναλογίζονται τους πανηγυρισμούς του υπουργού Γεωργίας για τις "επιτυχίες" στον κανονισμό του βαμβακιού και τους "ζώνουν τα φίδια". Ξέρουν από πρώτο χέρι ότι κάθε αλλαγή χειροτερεύει την κατάστασή τους, γι' αυτό δεν είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν τη λογική του "σφάξε με Αγά μου να αγιάσω".

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να συντονίσουν και να εντείνουν την πάλη τους για να ανατρέψουν τις αντιαγροτικές αλλαγές που θα επιταχύνουν το ξεκλήρισμά τους, θα συρρικνώσουν την αγροτική παραγωγή και θα ερημώσουν την ύπαιθρο.

Επισημαίνει σαν ιδιαίτερη την αναγκαιότητα μέσα από αυτούς τους αγώνες οι μικρομεσαίοι αγρότες να βγάλουν σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα τόσο για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και για τις πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ, αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους προσποιούνται ότι διαφωνούν με την ενδιάμεση αναθεώρηση που υπερψήφισε η κυβέρνηση».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ψεύδη μέχρι... δακρύων

Το αμίμητο επιχείρημα του Γ. Δρυ: «Η νέα ΚΑΠ δίνει στους Ευρωπαίους γεωργούς την ευχέρεια να παράγουν χωρίς το άγχος της επιδότησης»!

Στο Ζάππειο κάλεσε χτες τους αγροτικούς συντάκτες ο Γ. Δρυς προκειμένου να τους ενημερώσει υποτίθεται για την επιτυχία... της ψήφισης της αναθεώρησης της ΚΑΠ και μοιραστεί... μαζί τους όπως είπε, «τη συγκίνηση της ιστορικής αυτής συμφωνίας». Στο χώρο που, όπως επίσης είπε ο Γ. Δρυς, «φιλοξένησε κορυφαίες στιγμές της Ελληνικής Προεδρίας», επιχειρήθηκε να στηθεί άλλη μια θλιβερή επικοινωνιακή φιέστα εξαπάτησης των δημοσιογράφων και κυρίως των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων. Παράλληλα, επιχειρήθηκε να δοθεί και οσμή προεκλογικής παροχής υπηρεσιών προς Σημίτη, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, σε κατεύθυνση ασύστολης εξαπάτησης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Το θέμα όμως είναι πού θα βρίσκεται ο Γ. Δρυς από το 2005 και μετά, όταν θα τον αναζητούν οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι για να μοιραστούν τότε μαζί του τη «συγκίνηση» που θα τους προκαλέσουν τα όσα εισηγήθηκε και ψήφισε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Βέβαια να μην κόβουμε από το δίκιο του Γ. Δρυ, ομολογούμε ότι είχε μια επιτυχία, ψηφίστηκε επί προεδρίας του ό,τι ακριβώς ήθελαν τα αφεντικά της ΕΕ, δηλαδή οι εκφραστές των συμφερόντων των ευρω - πολυεθνικών, ενόψει των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ. Ιδού τι είπε επ' αυτού ο Γ. Δρυς χτες: «Με τη Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ η Ευρωπαϊκή Ενωση ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου». Γιατί όμως δεν ανέφερε ο Γ. Δρυς, ότι στο όνομα των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ, η ΕΕ αποφάσισε επί Ελληνικής Προεδρίας, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, να μειωθούν ανάμεσα σε άλλα κατά 60% οι επιδοτήσεις που δίνονται στην παραγωγή (κεχριμπαρένιο κουτί);

Το πιο ωραίο από τα όσα διαλάλησε χτες ο Γ. Δρυς ήταν το εξής: «Η νέα ΚΑΠ δίνει στους Ευρωπαίους γεωργούς την ευχέρεια να παράγουν χωρίς το άγχος της επιδότησης»! Ε, αφού είναι έτσι, γιατί αγχώνεται ο Γ. Δρυς και οι πένες του, προκειμένου να εμφανιστεί ότι εξασφαλίστηκαν πολλά δισ. και τρισ. επιδοτήσεων για ελληνικά προϊόντα μέχρι το 2013; Εν συνεχεία, ο Γ. Δρυς παρουσίασε ως μία ακόμη επιτυχία ότι οι αποσυνδεμένες ενισχύσεις θα καταβάλλονται ανάλογα με τα ιστορικά δικαιώματα. Δηλαδή οι 120.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος που πήρε «δώρο» ο Γ. Δρυς για τις καλές αντιαγροτικές υπηρεσίες του στην ΕΕ, δε θα λαμβάνουν εισοδηματική αντιστάθμιση; Μισό «δώρο» δέχτηκε από την Κομισιόν; Κι αλήθεια οι 400.000 τόνοι «ρουσφέτι» που ζήτησε ο Γ. Δρυς και το διαπραγματευτικό επιτελείο του, τι απέγιναν;...

Η απόπειρα εξόφθαλμης εξαπάτησης των αγροτοκτηνοτρόφων από τον Γ. Δρυ, δηλαδή από την κυβέρνηση Σημίτη, συνεχίστηκε. Ο υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε στις επιτυχίες και το εξής: «Μια νέα δημοσιονομική πειθαρχία εισάγεται μέσα από ένα νέο μηχανισμό σεβασμού των οροφών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Δηλαδή εννοεί, ότι η νέα ΚΑΠ ψηφίστηκε όπως ακριβώς προϋπολογίστηκε από τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτώβρη, όπου με τα ποσά που πήγαιναν για την ΚΑΠ των 15, προσαυξημένα κατά 1% από το 2006 μέχρι το 2013 θα επιδοτηθεί η ΚΑΠ των 25. Δηλαδή εδώ, ο Γ. Δρυς έχει κι αυτός να επιδείξει από το πόστο του, άλλη μια καλή εκδούλευση στα ευρω - αφεντικά του και στον, για λίγες μέρες ακόμα ευρω - προεδρεύοντα, πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι όμως δεν έχουν κανένα λόγο να χαίρονται. Μήπως μπορεί να τους πει ο Γ. Δρυς, πόσο θα αυξηθούν οι επιδοτήσεις που θα λαμβάνουν μέσα στα επόμενα χρόνια για να «σκάσει λίγο το χειλάκι τους»;

Οσο γι' αυτό το «μοντουλέισον», ή σε μετάφραση «διαφοροποίηση», δηλαδή η μείωση των επιδοτήσεων από το 2005, πώς διασφαλίζει ο Γ. Δρυς ότι δε θα βγει ζημιωμένο το 92% των Ελλήνων αγροτών; Ως γνωστό οι Ελληνες αγρότες είναι στην πλειοψηφία τους φτωχοί και μικρομεσαίοι. Αλλά, αλήθεια, το 92% των αγροτικών νοικοκυριών λαμβάνει επιδοτήσεις κάτω από 1.700.000 δραχμές; `Η μήπως ακόμα και εδώ οι εκσυγχρονιστές «μαγείρεψαν» τα όποια στατιστικά στοιχεία υπάρχουν, υπολογίζοντας τις επιδοτήσεις ανά προϊόν που περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο αναθεώρησης της ΚΑΠ, δηλαδή δημητριακά, βοοειδή και αιγοπρόβατα και όχι το σύνολο των επιδοτήσεων που λαμβάνει συνολικά η κάθε εκμετάλλευση;

ΝΔ - ΣΥΝ
Τους... πείραξε η αποτυχία

Στη γνωστή εντυπωσιοθηρική και ψηφοθηρική δικομματική κριτική, κατέφυγε για άλλη μια φορά η ΝΔ, με αφορμή τη χτεσινή ψήφιση της αναθεώρησης της ΚΑΠ στο Λουξεμβούργο.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας της ΝΔ Ευάγ. Μπασιάκος, χωρίς να ασκεί καμία ουσιαστική κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ, απόρροια και προϊόν της οποίας ήταν η πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, που με κάποιες παραλλαγές ψηφίστηκε χτες, διάλεξε την ανέξοδη και υποκριτική κριτική, επιχειρώντας να δημιουργήσει την εντύπωση πως αν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση θα είχε καλύτερα διαπραγματευτικά αποτελέσματα. Δηλαδή, τι, η ΝΔ θα εξασφάλιζε 121.000 τόνους αγελαδινό γάλα επιπλέον στην εθνική ποσόστωση, αντί των 120.000 τόνων του ΠΑΣΟΚ;. Κι αν ο Κ. Καραμανλής ήταν προεδρεύων στη Χαλκιδική, δε θα δήλωνε όπως ο Σημίτης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να συζητά για ροδάκινα, σιτηρά, κρέας...»; Κι αν ήταν η ΝΔ τώρα στην κυβέρνηση, δε θα ψευτοθριαμβολογούσε όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Μήπως ξέχασαν εκεί στη ΝΔ τι έγινε και τι έκαναν το 1992, όταν ψήφισαν την τότε αναθεώρηση της ΚΑΠ; Μια αναθεώρηση που δρομολόγησε τις τωρινές εξελίξεις και αποφάσεις, αφού, για παράδειγμα, η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή ξεκίνησε τότε από τα σιτηρά και, παράλληλα, επιβλήθηκαν μειώσεις στις επιδοτήσεις, κατάργηση τιμών παρέμβασης κ.ά. Και όλα αυτά τότε στο όνομα των επικείμενων συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ. Τώρα, ό,τι γίνεται, γίνεται στο όνομα των επικείμενων διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ. Μήπως διαφωνεί η ΝΔ με τον ΠΟΕ και ό,τι αυτός πρεσβεύει, ή και σ' αυτό το θέμα θα διαπραγματευόταν καλύτερα;..

Αλλά και ο ΣΥΝ δεν απείχε χτες και πολύ... από τις θέσεις της ΝΔ. Η μόνη διαφορά είναι ότι, με σχετική ανακοίνωσή του, προτείνει μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Αλλά μπορεί να υπάρχει μεταρρύθμιση της ΚΑΠ των πολυεθνικών, σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, όπως ριζοσπαστικά την οραματίζεται ο ΣΥΝ; Είναι σαφές πως πρόκειται για μια αυταπάτη, που λανσάρεται προς εξαπάτηση των μικρομεσαίων αγροτών. Κατά τ' άλλα, η χτεσινή δήλωση του Γ. Τόλιου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, είχε τίτλο: «Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ: Η μεγάλη αποτυχία της Ελληνικής Προεδρίας». Κάπως έτσι τα λέει και η ΝΔ, που συμφωνεί κι αυτή με ΚΑΠ και ΠΟΕ και τάσσεται στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Αλ-ΚΑΠόνε...

Τα «ρέστα» της έδωσε χτες η εφημερίδα «Εθνος», συμφερόντων του μεγαλοκατασκευαστή Γ. Μπόμπολα, ανεβάζοντας το ύψος «της προίκας» που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για τους αγρότες, στα 35 δισ. ευρώ! Η «αβάντα» που πρόσφερε στην κυβέρνηση, ήταν τόσο χοντροκομμένη, που ακόμα και ο ίδιος ο Γ. Δρυς, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, απέφυγε να την υιοθετήσει, χωρίς βέβαια και να τη διαψεύσει, αφού την κυβέρνηση δεν τη «χαλάει» να αιωρούνται διάφορες αυθαιρεσίες.

Εμείς, πάντως, έχουμε χρέος να υπενθυμίσουμε ότι λίγο πριν το 2000, ο Κ. Σημίτης πανηγύριζε επειδή είχε εξασφαλίσει για τους Ελληνες αγρότες επιδοτήσεις ύψους 8 τρισ. δραχμών μέχρι το 2006. Το τι πήραν τελικά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι φτωχομεσαίοι αγρότες το γνωρίζουν πολύ καλά. Και οι ίδιοι, και οι κυβερνώντες και οι κάποιοι «εθνικοί κατασκευαστές», «έχοντες και κατέχοντες» και... ολίγα ΜΜΕ.

Ετσι τώρα, μετά από εκείνα τα πανηγύρια, ψηφίστηκε μια νέα, ακόμα χειρότερη, ΚΑΠ, ενώ τα περιβόητα 8 τρισεκατομμύρια πήγαν περίπατο. Και αν μέσα σε τρία χρόνια η ΚΑΠ άλλαξε τόσο ριζικά, εύκολα μπορεί ο καθένας να φανταστεί τι θα συμβεί μέχρι το 2013...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ