Σάββατο 28 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ - ΣΥΝ
Τους... πείραξε η αποτυχία

Στη γνωστή εντυπωσιοθηρική και ψηφοθηρική δικομματική κριτική, κατέφυγε για άλλη μια φορά η ΝΔ, με αφορμή τη χτεσινή ψήφιση της αναθεώρησης της ΚΑΠ στο Λουξεμβούργο.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας της ΝΔ Ευάγ. Μπασιάκος, χωρίς να ασκεί καμία ουσιαστική κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ, απόρροια και προϊόν της οποίας ήταν η πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, που με κάποιες παραλλαγές ψηφίστηκε χτες, διάλεξε την ανέξοδη και υποκριτική κριτική, επιχειρώντας να δημιουργήσει την εντύπωση πως αν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση θα είχε καλύτερα διαπραγματευτικά αποτελέσματα. Δηλαδή, τι, η ΝΔ θα εξασφάλιζε 121.000 τόνους αγελαδινό γάλα επιπλέον στην εθνική ποσόστωση, αντί των 120.000 τόνων του ΠΑΣΟΚ;. Κι αν ο Κ. Καραμανλής ήταν προεδρεύων στη Χαλκιδική, δε θα δήλωνε όπως ο Σημίτης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να συζητά για ροδάκινα, σιτηρά, κρέας...»; Κι αν ήταν η ΝΔ τώρα στην κυβέρνηση, δε θα ψευτοθριαμβολογούσε όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Μήπως ξέχασαν εκεί στη ΝΔ τι έγινε και τι έκαναν το 1992, όταν ψήφισαν την τότε αναθεώρηση της ΚΑΠ; Μια αναθεώρηση που δρομολόγησε τις τωρινές εξελίξεις και αποφάσεις, αφού, για παράδειγμα, η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή ξεκίνησε τότε από τα σιτηρά και, παράλληλα, επιβλήθηκαν μειώσεις στις επιδοτήσεις, κατάργηση τιμών παρέμβασης κ.ά. Και όλα αυτά τότε στο όνομα των επικείμενων συμφωνιών της ΓΚΑΤΤ. Τώρα, ό,τι γίνεται, γίνεται στο όνομα των επικείμενων διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ. Μήπως διαφωνεί η ΝΔ με τον ΠΟΕ και ό,τι αυτός πρεσβεύει, ή και σ' αυτό το θέμα θα διαπραγματευόταν καλύτερα;..

Αλλά και ο ΣΥΝ δεν απείχε χτες και πολύ... από τις θέσεις της ΝΔ. Η μόνη διαφορά είναι ότι, με σχετική ανακοίνωσή του, προτείνει μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Αλλά μπορεί να υπάρχει μεταρρύθμιση της ΚΑΠ των πολυεθνικών, σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, όπως ριζοσπαστικά την οραματίζεται ο ΣΥΝ; Είναι σαφές πως πρόκειται για μια αυταπάτη, που λανσάρεται προς εξαπάτηση των μικρομεσαίων αγροτών. Κατά τ' άλλα, η χτεσινή δήλωση του Γ. Τόλιου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, είχε τίτλο: «Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ: Η μεγάλη αποτυχία της Ελληνικής Προεδρίας». Κάπως έτσι τα λέει και η ΝΔ, που συμφωνεί κι αυτή με ΚΑΠ και ΠΟΕ και τάσσεται στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ