ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσφορά

Γ. Τρικαλινός
Γ. Τρικαλινός
Στις μέρες της λαϊκής Αντισυνόδου στη Θεσσαλονίκη ζήσαμε τις συγκλονιστικές εκδηλώσεις αντίστασης κατά της συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην οποία επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, η αντιδραστικότητά της, η μετατροπή της σε δούλο και ουραγό των ΗΠΑ. Φάνηκε και πάλι πως προετοιμάζονται χειρότερες μέρες για τους λαούς.

Εζησα τον απόηχο των συγκλονιστικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη μέσω της τηλεόρασης του «902», αφού για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσα να παρευρεθώ και να τις ζήσω από κοντά. Χάρηκα ιδιαίτερα με την απευθείας αναμετάδοση και την αξιέπαινη προσπάθεια των δημοσιογράφων και τεχνικών του σταθμού μας. Το σταθμό της αλήθειας και της υπεράσπισης του δίκιου του εργάτη, των εργαζομένων, του λαού μας.

Ενιωσα ιδιαίτερη αγανάκτηση όταν από το κρατικό κανάλι της ΝΕΤ προβάλλονταν, ξανά και ξανά, ο πετροπόλεμος των προβοκατόρων γνωστών - αγνώστων, και φυσικά μερικά στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις άλλων φορέων χωρίς παλμό, χωρίς συνθήματα, σημαίες και πλακάτ. Τις δεκάδες χιλιάδες λαού που συγκλόνισαν την πόλη με τον παλμό και τα συνθήματά τους δεν τους είδαν...

Για την παραπέρα ενίσχυση του σταθμού μας, του «902», προσφέρω στη μνήμη του συντρόφου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ, που φέτος συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατό του, 200 ευρώ.

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ ΓΙΑΝΝΑ

«Εφυγε» η κομμουνίστρια Ελένη - Ιναψ Καπετανίδου

Σήμερα η κηδεία, στις 10.30 το πρωί, από το νεκροταφείο Π. Φαλήρου

«Εφυγε», στις 27.6.2003, από τη ζωή, πλήρης ημερών, η κομμουνίστρια Ελένη - Ιναψ Καπετανίδου, ύστερα από πολύχρονη ασθένεια που την καθήλωσε στο κρεβάτι.

Η σ. Ελένη γεννήθηκε στη Σμύρνη, μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και γύρισε αναγκαστικά στην Ελλάδα, σαν πρόσφυγας, με την οικογένειά της, το 1924. Μαζί με τ' αδέλφια της εντάχθηκε στο προοδευτικό κίνημα. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ, έγινε μέλος του ΚΚΕ, πήρε ενεργό μέρος στην Αθάνατη Εθνική Αντίσταση και πάλεψε δραστήρια στο μαζικό κίνημα των γυναικών στα Γιαννιτσά.

Μετά την εγκατάστασή της στην Αθήνα συνέχισε την πατριωτική αγωνιστική δράση της, σαν αποτέλεσμα της οποίας πιάστηκε από το δοσίλογο κράτος μεταπελευθερωτικά. Γνώρισε όλους τους τόπους εξορίας των γυναικών: Τρίκερι, Χίο και το κολαστήριο της Μακρονήσου. Κράτησε ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ.

Μετά από 4ετή κράτηση στα ξερονήσια, επέστρεψε το 1952 στην Αθήνα. Συνδέθηκε αμέσως με την ΕΔΑ και δούλεψε δραστήρια στο γυναικείο κίνημα στην περιοχή Μεταξουργείου και, κυρίως, στην Κυψέλη. Συνέχισε τον αγώνα με καθαρό μυαλό ως το τέλος της ζωής της, παρά τα 95 χρόνια της. Διάβαζε καθημερινά το «Ριζοσπάστη», άκουγε πάντα τον «902», ενίσχυε οικονομικά το ΚΚΕ.

Πρόσφατα, για συμπαράσταση στο λαό της Κούβας, μη μπορώντας η ίδια να επισκεφθεί το νησί, πρόσφερε το αντίτιμο για συμμετοχή 2 νέων αγωνιστών σε εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Κούβα. Στάθηκε πραγματικό παλικάρι ως το τέλος της ζωής της πλάι στον αγωνιστή αδελφό της Βασίλη. Οσοι τη γνώρισαν θα τη θυμούνται για πάντα.

Η σ. Ελένη κηδεύεται σήμερα Σάββατο 28.6.2003 στις 10.30 το πρωί, από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Συνάντηση στη Νάουσα των πολιτικών προσφύγων και των οικογενειών τους διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), σήμερα και αύριο, 28 και 29 Ιούνη και είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια της ΕΠΟΝ.

-- Το Παράρτημα Αιτωλικού της ΠΕΑΕΑ, ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και ο Δήμος Αιτωλικού διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης σήμερα και αύριο, 28 και 29 Ιούνη για τα 59 χρόνια της μάχης, που νικηφόρα έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανοφασίστες, ανατινάζοντας τρένο, τον Ιούνη του 1944.

-- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Τρίπολης καλεί, αύριο Κυριακή 29 Ιούνη, ώρα 10 π.μ., στην εκδήλωση τιμής που διοργανώνει για την επέτειο της ιστορικής Μάχης κατά των Γερμανών κατακτητών στα Κανελλάκια Γορτυνίας.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που θα ξεκινήσει, την ίδια μέρα, στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.8234.296 και 210.8831.368.

-- Τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Πάτρας και Αιγίου διοργανώνουν, αύριο, Κυριακή 29 Ιούνη, στο Μνημείο στα Κουνινά Αιγίου, εκδήλωση τιμής για τους 154 μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ της περιοχής, που έπεσαν για την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική προκοπή και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας.

Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, συμμετέχοντας στην εκδήλωση, δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσει, την ίδια μέρα, ώρα 8 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.5817.384 και 210.3220.183.

- Την καθιερωμένη εκδ ρομή - προσκύνημα στη Νιάλα των Αγράφων, όπου, στις 12.4.1947, έχασαν τη ζωή τους από φοβερή χιονοθύελλα μαχητές του ΔΣΕ, στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες, διοργανώνει την Κυριακή 6 Ιούλη η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, σε συνεργασία με τη ΝΕ ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24410, 21946 και 81047.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ