ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίωξη αγωνιστών μετά από ενάμιση χρόνο

Ενα κρούσμα διώξεων και χαφιεδισμού που θυμίζει άλλες, μαύρες εποχές και δε φαίνεται να έχει άλλο σκοπό από την τρομοκράτηση του μαζικού, λαϊκού κινήματος σημειώθηκε απέναντι σε δυο αγωνιστές, με αφορμή τη συμμετοχή τους σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας πριν από ενάμιση χρόνο!

Συγκεκριμένα, ο εισαγελέας άσκησε ποινική δίωξη για αντίσταση από κοινού με απείθεια, εξύβριση, απρόκλητη σωματική βλάβη και απειλή κατά της αρχής και κάλεσε σε απολογία τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, στέλεχος της ΚΝΕ και τον Θεόδωρο Κρέπαπα, μέλος του ΠΑΜΕ, που στις 7/2/2002 συμμετείχαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τ. Μίλερ στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Αιγάλεω. Νέοι του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, τοπικοί φορείς, φιλειρηνιστές και μαθητές του σχολείου είχαν κηρύξει ανεπιθύμητο τον Αμερικάνο πρέσβη, διαδήλωσαν για πάνω από δυο ώρες έξω από το σχολείο, καταγγέλλοντας τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και κατάφεραν τελικά να ματαιώσουν την επίσκεψη του Τ. Μίλερ. Απέναντί τους βρέθηκαν δυνάμεις καταστολής καθώς και άνθρωποι της ασφάλειας του πρέσβη που, είχαν πάει ως προπομπή για να «ελέγξουν» το χώρο του σχολείου.

Η δίωξη των δυο αγωνιστών τώρα, ένα χρόνο και τέσσερις μήνες μετά (!) εγείρει πολλά ερωτήματα. Υποτίθεται ότι αναγνωρίστηκαν από βίντεο τηλεοπτικού σταθμού και «φωτογραφίες», ενώ στηρίχτηκε και σε διάφορες καταθέσεις αστυνομικών. Το σίγουρο είναι ότι όλοι γνώριζαν πως στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν μέλη του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ και αυτούς «κυνηγούν». Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρά πολιτική δίωξη, που στόχο έχει το ταξικό εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Ομως, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέχρι τώρα, εργάτες και νεολαίοι δε σκύβουν το κεφάλι.

Μια λέξη, ένα σχόλιο

Διάβασα στο «Ριζοσπάστη» της 21.06.2003 το σημείωμα της Β. Νιέρη με τίτλο «Το γαρ πολύ της θλίψεως», που αναφέρεται σε συνέντευξη Τύπου του κ. Κωνσταντόπουλου, προέδρου του ΣΥΝ, για τα «διαδραματιζόμενα στη Θεσσαλονίκη» απ' αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις εκδηλώσεις της λαϊκής αντισυνόδου.

Η σ. Β. Ν. πήρε αφορμή να γράψει το σημείωμα από τα παρακάτω, που είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος στη συνέντευξη: «Εκατομμύρια πολιτών αγωνίζονται για μια διαφορετική εξέλιξη, για έναν διαφορετικό κόσμο για να είναι οι άνθρωποι πάνω απ' τα κέρδη, για να υπάρχει προοπτική για όλους, ανθρώπινη ανάπτυξη για όλους, για να υπάρξει απασχόληση, για να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής διαβίωση. Μονάχα η κ. Παπαρήγα διαφωνεί και ισχυρίζεται ότι αυτά τα εκατομμύρια των πολιτών όλου του πλανήτη δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξωραϊσμός της παγκοσμιοποίησης και συγκάλυψη του ταξικού και εκμεταλλευτικού χαρακτήρα που έχει η σημερινή πραγματικότητα».

Η ευγενικιά Βάσω δε χαρακτήρισε τον κ. Κωνσταντόπουλο ούτε ψεύτη, ούτε συκοφάντη για όσα διαβάσαμε στις γραμμές αυτές, που αν το έκανε, θα το έκανε με το δίκιο της, γιατί ο κ. Κωνσταντόπουλος γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι θέσεις του ΚΚΕ για τα κινήματα των εκατομμυρίων πολιτών του πλανήτη μας στη σύγχρονη εποχή γενικά και την κριτική αρχών που κάνει ειδικά για τον προσανατολισμό ορισμένων απ' αυτά, όπως είναι λ.χ. το λεγόμενο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Την Πέμπτη, λ.χ., 19 του Ιούνη, τη στιγμή που είχαν αρχίσει κιόλας οι εκδηλώσεις της λαϊκής αντισυνόδου, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα, εξέφρασε τις απόψεις του Κόμματος τόσο καθαρά, που ο καθένας μπορεί να δει ότι δεν έχουν καμιά σχέση με όσα της αποδίδει ο κ. Κωνσταντόπουλος. Είπε, λοιπόν, η Αλέκα τα παρακάτω: «Μια σειρά οργανώσεις, που εκφράζονται από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, πρόβαλαν το σύνθημα "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός". Στη γενικότητά του μπορεί να ακούγεται ωραία, αλλά ποιος άλλος κόσμος είναι πράγματι εφικτός; Ενας ωραιοποιημένος καπιταλισμός, που τροφοδοτεί με αυταπάτες μια μερίδα νεολαίας και εργαζομένων, που συμμετείχαν κάτω απ' αυτό το σύνθημα στις διαδηλώσεις ή πράγματι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός; Ο σοσιαλισμός; Σύνθημα που ανοίγει την προοπτική των διεκδικήσεων συγκεκριμένα;».

Και συνοψίζοντας η Αλέκα τα ζητήματα για τα οποία το ΚΚΕ θωρεί ότι επείγει σήμερα να αναπτυχθεί πιο συντονισμένα η δράση των κομμάτων - όπως η καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των επεμβάσεων που γίνονται με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, το δυνάμωμα της πάλης κατά της καθιέρωσης ενός νέου διεθνούς δικαίου κ.λπ., την υπεράσπιση του δικαιώματος των λαών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο διακυβέρνησης και ανάπτυξης, το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις συνέπειες της επιθετικής του πολιτικής, την ανάπτυξη του κινήματος υπεράσπισης των κατακτήσεων των εργαζομένων, την ανάπτυξη της συνεργασίας και του συντονισμού των ταξικών οργανώσεων των εργαζομένων κ.λπ. - πρόσθεσε: «Να αναλάβουμε δραστήριες πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης μας, απομυθοποιώντας την "παγκοσμιοποίηση", παίρνοντας υπόψη και τα νέα κινήματα που αναπτύσσονται κατά της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων...».

Αυτή είναι η αλήθεια, που κακοποιεί βάναυσα ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος «διαθέτει αναμφισβήτητα μοναδικές δικολαβικές ικανότητες», όπως λέει η σ. Βάσω Νιέρη, για να ερμηνεύει κακόβουλα και κακόπιστα τις θέσεις του ΚΚΕ.

Δοκίμασα, μέσα από ένα συνειρμό λέξεων και ενός σχολίου από το «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» για τη σωστή χρήση των λέξεων, του Γ. Μπαμπινιώτη, να βρω ποιες είναι οι ικανότητες και τα προσόντα ενός δικολάβου για τα οποία κάνει λόγο η Β.Ν. στο σημείωμά της: Δικολάβος είναι ο πρακτικός δικηγόρος που δεν έχει πτυχίο και μπορεί να δικηγορεί μόνο σε κατώτερα δικαστήρια (παλαιότερα). Μεταφορικά, δικολάβος, είναι αυτός που παραποιεί σκόπιμα την αλήθεια, χρησιμοποιώντας παραπλανητικά επιχειρήματα. Συνώνυμο του «δικολάβος» είναι ο στρεψόδικος. (Στρεψοδικία είναι η χρήση σοφιστικών ή κακόπιστων επιχειρημάτων σε δίκη με στόχο την παραπλάνηση του δικαστηρίου και συνεκδοχικά είναι κάθε κακόπιστο επιχείρημα που στοχεύει στη διαστροφή της αλήθειας), και στο σχόλιο (σελ. 666) διαβάζω για τις λέξεις «επιχείρημα - ισχυρισμός, σόφισμα»: «... Στην περίπτωση που εσκεμμένα ο ομιλητής χρησιμοποιεί αναληθή επιχειρήματα, λογικούς φαινομενικά συλλογισμούς που παραποιούν την πραγματικότητα, τότε μιλάμε για σοφίσματα. Σόφισμα είναι κάθε σκόπιμα αναληθής συλλογισμός, που παραβιάζει την ειλικρίνεια της επικοινωνίας. Το ίδιο γίνεται και με τους δικολαβισμούς, τις προχειρολογίες και τα δήθεν επιχειρήματα που συσκοτίζουν την αλήθεια. Γενικά, στην επικοινωνία, κάθε στρεψοδικία, κάθε διαστροφή δηλαδή της αλήθειας των λεγόμενων ώστε να παραποιηθεί η πραγματική κατάσταση προς όφελος του στρεψοδίκου, αποτελεί στρέβλωση της επικοινωνίας».

Λες, σ. Β. Νιέρη, να είναι γι' αυτό το λόγο, τόσο αγαπητός ο κ. Κωνσταντόπουλος στα περιλάλητα μαζικά μέσα επικοινωνίας της χώρας μας;


Του
Δ. ΣΤΟΛΙΔΗ

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η Κομματική Οργάνωση Νέου Μοναστηριού Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο, Κυριακή, 29 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο καφενείο «Παπαμιχαήλ», εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα: «Αγροτική Οικονομία - Θέσεις του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Βόρεια Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση στην πλατεία Αγ. Γιώργη, στα Μελίσσια, τη Δευτέρα, 30 Ιούνη, στις 7.30 το βράδυ, με θέμα «Σοσιαλισμός η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αλληλεγγύη στη Σοσιαλιστική Κούβα». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Πάουλο Φερνάντες, Α' Γραμματέας της Κουβανικής Πρεσβείας.

-- Η Κομματική Οργάνωση Χαλκίδας του ΚΚΕ, οργανώνει την Τετάρτη 2 Ιούλη και ώρα 9 μ.μ., στην αίθουσα του συλλόγου «Φίλοι του Γ. Σκαρίμπα», (Κακαρά 3), σύσκεψη - συζήτηση γυναικών, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - Θέσεις του ΚΚΕ».

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ θα παρουσιάσει τις «Θέσεις του ΚΚΕ για την ανεργία και τα εργασιακά δικαιώματα». Η εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, στη Λαμία.

-- Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη την Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ, Βερανζέρου και Μαρίκας Κοτοπούλη, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Στη Θεσσαλία

-- Η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητάς της, οργανώνει πολιτικές ομιλίες με θέμα τις προτάσεις του Κόμματος για τη μικρομεσαία αγροτιά, στα παρακάτω χωριά:

Σάββατο 22/6:

  • Στον Τύρναβο, στις 9.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον ευρωβουλευτή Γιάννη Πατάκη.
  • Στο Ομόλιο, στις 9 μ.μ., στην πλατεία, με ομιλητή τον βουλευτή Αντώνη Σκυλλάκο.
  • Στην Καλλιθέα, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον βουλευτή Τάκη Τσιόγκα.
  • Στους Γόννους, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον γραμματέα της ΝΕ Τάσο Τσιαπλέ.

Κυριακή 29/6:

  • Στο Πύθιο, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον βουλευτή Τάκη Τσιόγκα.
  • Στη Μηλέα, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον γραμματέα της ΝΕ Τάσο Τσιαπλέ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ