ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εύθραυστη ισορροπία
  • Σε μερική αποχώρηση από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, ενώ αναμένεται ανάλογη κίνηση, αύριο Τετάρτη, στη Βηθλεέμ
  • Και επισήμως ανακοινώθηκε εκεχειρία από τις περισσότερες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, χωρίς, όμως, να αναγνωρίζεται η ισχύς της από την ισραηλινή ηγεσία

Η ισραηλινή μπουλντόζα ανοίγει το δρόμο στα σημεία ελέγχου

Associated Press

Η ισραηλινή μπουλντόζα ανοίγει το δρόμο στα σημεία ελέγχου
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΖΕΝΙΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Ολοκληρώθηκε, χθες, η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μπέιτ Χανούν. Μέχρι το μεσημέρι χτες ισραηλινοί και παλαιστινιακοί εκσκαφείς είχαν απομακρύνει τα ισραηλινά οδοφράγματα και η οδική αρτηρία που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της περιοχής παραδόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία και στον έλεγχο της παλαιστινιακής αστυνομίας. Επίσης, με ένα 24ωρο καθυστέρηση, τη συναίνεσή τους στην εκεχειρία των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων ανακοίνωσαν και οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Η Ουάσιγκτον, μετά το πέρας των επαφών της Κοντολίζα Ράις, δήλωνε αισιόδοξη, συναίσθημα, πάντως, που δε φαίνονται να συμμερίζονται οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές που έμοιαζαν, μάλλον, εξαιρετικά μουδιασμένες και συγκρατημένες.

Κατεδαφισμένα κτίρια, κατεστραμμένους δρόμους και ισοπεδωμένες καλλιέργειες δεκάδων στρεμμάτων άφησαν πίσω τους τα ισραηλινά τανκς αποχωρώντας. Ενδεικτικό της καταστροφής που ο ισραηλινός στρατός προκάλεσε στις υποδομές της Μπέιτ Χανούν είναι το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τους Παλαιστινίους αστυνομικούς δεν ήταν δυνατό να εισέλθουν στην πόλη, αφού δεν υπήρχαν προσπελάσιμοι δρόμοι και οι επιβάτες τους συνέχισαν πεζή. Ενας μικρός Παλαιστίνιος έτρεξε, παρ' όλα αυτά, να τοποθετήσει στην άμμο την παλαιστινιακή σημαία. Επίσης, η παλαιστινιακή αστυνομία ανέλαβε τον έλεγχο της οδικής αρτηρίας που συνδέει τη βόρεια και τη νότια Λωρίδα της Γάζας, με εξαίρεση μια παράκαμψη που οι Παλαιστίνιοι υποχρεώνονται να κάνουν στο ύψος του εποικισμού Κφαρ Νταρόμ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ασφαλείας για το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών, Μοχάμαντ Ντάχλαν, που τις τελευταίες μέρες έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με Ισραηλινούς ομολόγους του, την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός δεσμεύτηκε να αποχωρήσει από τη Βηθλεέμ, δέσμευση, όμως, που αμφισβητεί η ισραηλινή πλευρά μιλώντας για «ανοιχτό ενδεχόμενο». Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, υποστήριζε ότι, με βάση τα αποτελέσματα των, μέχρι στιγμής, συνομιλιών ο ισραηλινός στρατός θα έχει αποχωρήσει από όλες τις πόλεις της Δ. Οχθης μέσα στις επόμενες 6 βδομάδες.

Εντονη είναι η αντίδραση των Εβραίων εποίκων οι οποίοι κατηγόρησαν, χτες, τον Σαρόν ότι αφήνει τους εποικισμούς «βορά στα χέρια των τρομοκρατών» φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα τα «μικροεπεισόδια βίας», όπως τα χαρακτήρισε και ο ισραηλινός στρατός, που σημειώθηκαν μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε καλώντας τους πάντες «να επιδείξουν υπομονή, αφού ακόμη και αν οι Παλαιστίνιοι ήταν οι πιο γρήγοροι και αποφασισμένοι στον κόσμο, δε θα μπορούσαν να καταστρέψουν την τρομοκρατία μέσα σε λίγες ώρες».

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικές και δημοσιογραφικές πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο στην έναρξη της ισραηλινής αναδίπλωσης διαδραμάτισαν οι ασφυκτικές πιέσεις της Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, η οποία απαίτησε «βήματα προόδου». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Ράις πρότεινε, παρά τις ισραηλινές αντιρρήσεις, να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια από την Ουάσιγκτον στην Π. Αρχή, ύψους 1 δισ. δολαρίων προκειμένου να προχωρήσει στην ανακατασκευή του οδικού δικτύου και στην ανέγερση νοσοκομείων και κοινωφελών ιδρυμάτων, για να περιθωριοποιήσει την ανάλογη δραστηριότητα της «Χαμάς».

Εκεχειρία μετ' εμποδίων

Παρά τις διαρροές περί νέας αναβολής, την Κυριακή, οι δύο ισλαμιστικές οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ», με κοινή δήλωση, ανακοίνωσαν «τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της κατοχής για 3 μήνες με αντάλλαγμα τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων, την άρση του αποκλεισμού του παλαιστινιακού λαού και του Αμπού Αμάρ (Γιάσερ Αραφάτ) και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων». Λίγο αργότερα, ανάλογη ανακοίνωση έγινε και από τη «Φατάχ» για 6μηνη εκεχειρία, ενώ τη συμφωνία του γνωστοποίησε και το «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Χθες το μεσημέρι, και οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται σε εκεχειρία, αν και νωρίτερα το σκέλος τους στη βόρεια Δ. Οχθη ανέλαβε την ευθύνη για τα θανάσιμα πυρά που δέχτηκε Βούλγαρος εργάτης σε ισραηλινή επιχείρηση. Στην εκεχειρία δεν έχει συναινέσει το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», ενώ όλες οι οργανώσεις καθιστούν σαφές ότι η κίνησή τους έγινε για να διευκολυνθεί ο Μαχμούντ Αμπάς και να αποφευχθεί μια εμφύλια σύρραξη, κατεύθυνση στην οποία πίεζαν οι ΗΠΑ.

Ψυχρή ήταν η ισραηλινή υποδοχή: «Συνομιλητής μας είναι μόνο η Π. Αρχή και εμείς δεν υπογράψαμε καμία συμφωνία εκεχειρίας, άρα δεν έχουμε καμία δέσμευση», δήλωνε ο ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ. Ο Λευκός Οίκος μίλησε για «σωστό βήμα», αλλά επανέλαβε ότι στόχος είναι «η εξάρθρωση των τρομοκρατικών υποδομών». Οι αραβικές ηγεσίες, μερικές εκ των οποίων είχαν ανάμειξη στην επίτευξη της εκεχειρίας, απέφυγαν να σχολιάσουν την εξέλιξη, επιφυλασσόμενες για την επόμενη ημέρα. Παρ' όλα αυτά, τόσο ο αιγυπτιακός όσο και ο ισραηλινός Τύπος εκτιμούσαν ότι πρόκειται για μια «εύθραυστη κατάσταση που μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή», με τη διαφορά, όμως, ότι στο Κάιρο η αίσθηση είναι ότι πλέον ο Σαρόν στερείται προσχημάτων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το ΚΟΔΗΣΟ με νέα - «παλιά» ηγεσία...

Από το έκτακτο συνέδριο του ΚΟΔΗΣΟ, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, εκλέχτηκε η νέα εθνική ηγεσία, που εν μέρει είναι παλιά. Πραγματικά νέος πρόεδρος του «Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» επανεκλέχθηκε ο Λόταρ Μπίσκι, που είχε παραιτηθεί το 2000 με τη δήλωση ότι αρκετά υπήρξε πρόεδρος του κόμματος.

Αντιπρόεδροι του κόμματος είναι τρία νέα πρόσωπα, όπως και ο εκτελεστικός γραμματέας, ο Ρολφ Κούτζμουντς, που προέρχεται από την οργάνωση του Πότσνταμ, της οποίας κοινοβουλευτικός ηγέτης ήταν επί σειρά ετών ο Μπίσκι. Με λίγες αποκλίσεις, οι σύνεδροι ψήφισαν τους υποψήφιους που πρότεινε ο Μπίσκι. Ζήτησε επίσης την επιστροφή και συνεργασία του Γκρέγκορ Γκίζι. Η εκλογή νέας εθνικής ηγεσίας είχε γίνει αναγκαία επειδή η έως την Κυριακή ηγεσία είχε χωριστεί σε πτέρυγες με διαφορετική πολιτική η καθεμία. Ενα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι, όμως, αν «η κρίση» του ΚΟΔΗΣΟ, όπως χαρακτήριζε το ίδιο την κατάστασή του των τελευταίων μηνών, μπορεί να ξεπεραστεί με την αλλαγή προσώπων. Αυτό που απαιτείται προπάντων είναι η αλλαγή πολιτικής.

Στο διήμερο συνέδριο πάντως για το άμεσο και επιτακτικό αυτό καθήκον δεν έγινε καμιά συζήτηση και αυτό που κυριάρχησε ήταν η διατύπωση συνθημάτων, όπως η «αισθητή νέα είσοδος στην πολιτική». Κατά την άποψη Μπίσκι το ΚΟΔΗΣΟ απουσίασε από την πολιτική και αυτό υπήρξε ένας από τους λόγους της κρίσης που διέρχεται το κόμμα. Ομως, δεν έγινε καμιά κριτική στην ουσιαστική έλλειψη αριστερής αντιπολίτευσης στην ασκούμενη επίσημη πολιτική, όπως επίσης καμιά κριτική στη συγκυβέρνηση του ΚΟΔΗΣΟ στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και στο κρατίδιο του Βερολίνου, που ουσιαστικά ασκούν πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό για την κατάσταση του ΚΟΔΗΣΟ είναι το σχόλιο της «Νόιες Ντόιτσλαντ» (30 του Ιούνη), που είναι προσκείμενη στο κόμμα αυτό. Αναφέρει: «Το ΚΟΔΗΣΟ πριν και μετά τις (εθνικές) βουλευτικές εκλογές μπήκε σε μια κρίση που δεν ξεπεράστηκε και θα επενεργεί επί πολύ ακόμα... Αυτό το Σαββατοκύριακο πάντως οι οργανώσεις των κρατιδίων του Βερολίνου και του Σβερίν, που συγκυβερνούν, δεν κατηγορήθηκαν πλειοψηφικά για οπορτουνισμό. Ωστόσο, τα πρακτικά προβλήματα παραμένουν και θα προλάβουν γρήγορα την μπριγάδα Μπίσκι... Η νέα εθνική ηγεσία μπορεί στο προσεχές διάστημα να φέρει στο ΚΟΔΗΣΟ ησυχία. Αλλά αυτό δεν είναι πολιτική... Το φθινόπωρο αρχίζει μια σειρά εκλογών. Και αυτό θα είναι το άσπλαχνο μέτρο» (δηλαδή κριτήριο για το κόμμα).


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΛΙΒΕΡΙΑ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Αποστολή και Αμερικανών στη Λιβερία θέλει ο Ανάν...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Τη σύσταση πολυεθνικής δύναμης περίπου 5.000 ανδρών προτείνει ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για τον τερματισμό του τελευταίου γύρου αιματηρών συγκρούσεων στη Λιβερία. Ο γγ του ΟΗΕ σε συνεργασία με ηγέτες δυτικοαφρικανικών χωρών φέρεται μάλιστα να επιδιώκει τη συμμετοχή περίπου 2.000 Αμερικανών σ' αυτή την αποστολή, για την οποία, εντούτοις, οι ΗΠΑ δε φαίνονται πρόθυμες να εμπλακούν... Πληροφορίες φέρουν, μάλιστα, ηγέτες δυτικοαφρικανικών χωρών (με πρώτη τη Νιγηρία...) να πιέζουν την κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους να απαντήσει έως την έναρξη της μικρής περιοδείας (αρχές ερχόμενης βδομάδας) του Προέδρου των ΗΠΑ σε πέντε χώρες της Αφρικής. Επιπλέον, δύο απ' τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Γαλλία, Βρετανία) φαίνεται να πιέζουν προς την κατεύθυνση συμμετοχής Αμερικανών στρατιωτών στη συγκεκριμένη δυτικοαφρικανική χώρα...

Πάντως, χτες, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, φάνηκε να επικρατεί σχετική ηρεμία, μετά την προσωρινή παύση πυρός που ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ένοπλες οργανώσεις ανταρτών, που μάχονται την κυβέρνηση του «προέδρου» Τσαρλς Τέιλορ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ