Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το ΚΟΔΗΣΟ με νέα - «παλιά» ηγεσία...

Από το έκτακτο συνέδριο του ΚΟΔΗΣΟ, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, εκλέχτηκε η νέα εθνική ηγεσία, που εν μέρει είναι παλιά. Πραγματικά νέος πρόεδρος του «Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» επανεκλέχθηκε ο Λόταρ Μπίσκι, που είχε παραιτηθεί το 2000 με τη δήλωση ότι αρκετά υπήρξε πρόεδρος του κόμματος.

Αντιπρόεδροι του κόμματος είναι τρία νέα πρόσωπα, όπως και ο εκτελεστικός γραμματέας, ο Ρολφ Κούτζμουντς, που προέρχεται από την οργάνωση του Πότσνταμ, της οποίας κοινοβουλευτικός ηγέτης ήταν επί σειρά ετών ο Μπίσκι. Με λίγες αποκλίσεις, οι σύνεδροι ψήφισαν τους υποψήφιους που πρότεινε ο Μπίσκι. Ζήτησε επίσης την επιστροφή και συνεργασία του Γκρέγκορ Γκίζι. Η εκλογή νέας εθνικής ηγεσίας είχε γίνει αναγκαία επειδή η έως την Κυριακή ηγεσία είχε χωριστεί σε πτέρυγες με διαφορετική πολιτική η καθεμία. Ενα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι, όμως, αν «η κρίση» του ΚΟΔΗΣΟ, όπως χαρακτήριζε το ίδιο την κατάστασή του των τελευταίων μηνών, μπορεί να ξεπεραστεί με την αλλαγή προσώπων. Αυτό που απαιτείται προπάντων είναι η αλλαγή πολιτικής.

Στο διήμερο συνέδριο πάντως για το άμεσο και επιτακτικό αυτό καθήκον δεν έγινε καμιά συζήτηση και αυτό που κυριάρχησε ήταν η διατύπωση συνθημάτων, όπως η «αισθητή νέα είσοδος στην πολιτική». Κατά την άποψη Μπίσκι το ΚΟΔΗΣΟ απουσίασε από την πολιτική και αυτό υπήρξε ένας από τους λόγους της κρίσης που διέρχεται το κόμμα. Ομως, δεν έγινε καμιά κριτική στην ουσιαστική έλλειψη αριστερής αντιπολίτευσης στην ασκούμενη επίσημη πολιτική, όπως επίσης καμιά κριτική στη συγκυβέρνηση του ΚΟΔΗΣΟ στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και στο κρατίδιο του Βερολίνου, που ουσιαστικά ασκούν πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό για την κατάσταση του ΚΟΔΗΣΟ είναι το σχόλιο της «Νόιες Ντόιτσλαντ» (30 του Ιούνη), που είναι προσκείμενη στο κόμμα αυτό. Αναφέρει: «Το ΚΟΔΗΣΟ πριν και μετά τις (εθνικές) βουλευτικές εκλογές μπήκε σε μια κρίση που δεν ξεπεράστηκε και θα επενεργεί επί πολύ ακόμα... Αυτό το Σαββατοκύριακο πάντως οι οργανώσεις των κρατιδίων του Βερολίνου και του Σβερίν, που συγκυβερνούν, δεν κατηγορήθηκαν πλειοψηφικά για οπορτουνισμό. Ωστόσο, τα πρακτικά προβλήματα παραμένουν και θα προλάβουν γρήγορα την μπριγάδα Μπίσκι... Η νέα εθνική ηγεσία μπορεί στο προσεχές διάστημα να φέρει στο ΚΟΔΗΣΟ ησυχία. Αλλά αυτό δεν είναι πολιτική... Το φθινόπωρο αρχίζει μια σειρά εκλογών. Και αυτό θα είναι το άσπλαχνο μέτρο» (δηλαδή κριτήριο για το κόμμα).


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το γερμανικό ΚΚ (DKP) για τις εκλογές (2005-08-27 00:00:00.0)
«Μαγειρέματα» για μετεκλογικές (κυβερνητικές) συνεργασίες (2005-07-31 00:00:00.0)
Προτάσεις Γ. Γκίζι για συνεργασίες... (2004-08-24 00:00:00.0)
Συζήτηση στο ΚΟΔΗΣΟ για τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις του SPD (2004-07-27 00:00:00.0)
Εκλογές σήμερα σε δύο κρατίδια: Το SPD μάλλον χαμένο (1999-09-05 00:00:00.0)
Κοινωνικός αγώνας, αλλά και κυβερνητική συμμετοχή (1997-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ