Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΜΠΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΔΗΣΟ
Κοινωνικός αγώνας, αλλά και κυβερνητική συμμετοχή

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (του Θανάση ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Την Κυριακή έληξαν οι εργασίες του τριήμερου 5ου συνεδρίου του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) στην πόλη του Σβερίν. Τα κυριότερα αποτελέσματά του εν συντομία είναι τα εξής: Επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος ο Λόταρ Μπίσκι με μεγάλη πλειοψηφία (446 από τις 509 έγκυρες ψήφους), επανεκλέχτηκαν οι δύο παλιοί αντιπρόεδροι και προστέθηκε αυτή τη φορά μια τρίτη αντιπρόεδρος, αλλά απορρίφθηκε από τους αντιπροσώπους η πρόταση για την εκλογή μιας γυναίκας ως δεύτερης προέδρου του κόμματος.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι δεν έθεσε υποψηφιότητα για την επανεκλογή του ως μέλος της εθνικής διεύθυνσης του κόμματος, με το δικαιολογητικό ότι οι πολλές ασχολίες του ως επικεφαλής του ΚΟΔΗΣΟ στο Μπούντεσταγκ δεν του αφήνουν χρόνο να ασχοληθεί και με τα καθήκοντα του μέλους της εθνικής ηγεσίας. Σύμφωνα με το καταστατικό, όμως, έχει το δικαίωμα να μετέχει στις συνεδριάσεις της και να παίρνει το λόγο.

Διευθυντής - συντονιστής της πρακτικής δουλιάς του κόμματος εκλέχθηκε ο Ντίτμαρ Μπαρτς. Στην εθνική διεύθυνση εκλέχθηκαν, σύμφωνα με τη "Νόιες Ντόιτσλαντ" της Δευτέρας "μεταρρυθμιστές" και "ρεαλιστές πολιτικοί", πράγμα που ο επίσης "μεταρρυθμιστής" Αντρέ Μπρι χαρακτήρισε σαν "εκπληκτικά ωραία επιτυχία".

Εκεί, όμως, που οι σύνεδροι δεν ακολούθησαν την απερχόμενη εθνική ηγεσία είναι στην επιδίωξή της για αλλαγή του καταστατικού. Ετσι, απέρριψαν πρώτα την πρόταση για διαγραφή του Καταστατικού από την ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου και κατόπιν την πρόταση για τη διαγραφή από το καταστατικό του δικαιώματος της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας να μετέχει με έξι αντιπροσώπους στο συνέδριο. Πάντως, η Κομμουνιστική Πλατφόρμα, όπως και στην προηγούμενη διετία, δεν αντιπροσωπεύεται στην εθνική ηγεσία. Διαγράφηκε από το καταστατικό η παράγραφος για το δικαίωμα των μελών του ΚΟΔΗΣΟ να ανήκουν και σε άλλο (αριστερό) κόμμα, π.χ. στο Γερμανικό ΚΚ (DKP) ή σε οποιοδήποτε άλλο. Απορρίφθηκε, επίσης, η πρόταση της ηγεσίας για το δικαίωμα εκλογής σε κομματικά πόστα πέρα από μια οκταετία. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για βουλευτικά, δημαρχιακά και διοικητικά πόστα.

Με πλειοψηφία αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΚΟΔΗΣΟ σε κυβερνήσεις, στα κρατίδια ή στη Βόννη, είτε άμεσα (ανάληψη υπουργείου), ή έμμεσα, με την παροχή ψήφου υποστήριξης και ανοχής σε κυβέρνηση SPD - Πρασίνων. Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος μιας ομάδας αντιπροσώπων ανέβηκε στο βήμα και μοίρασε τίτλους υπουργών σε μέλη της ηγεσίας, π. χ. στον Γκίζι τον... τίτλο υπουργού"Πολιτικής Αεροπορίας και Εναέριου Αθλητισμού" (με επακόλουθη θυμηδία).

Πάρθηκαν αποφάσεις σε ζητήματα κοινωνικών αγώνων, όπως για την καταπολέμηση της ανεργίας, την τροποποίηση του άδικου φορολογικού συστήματος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Ο Γκίζι πιστεύει ότι το SPD και οι Πράσινοι θα λάβουν μελλοντικά θετική στάση έναντι του ΚΟΔΗΣΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωράει η συγχώνευση ΚΟΔΗΣΟ - ΒΑΣΓΚ (2007-04-01 00:00:00.0)
Σκέψεις για το «Αριστερό Κόμμα» στη Γερμανία (2005-09-11 00:00:00.0)
«Μαγειρέματα» για μετεκλογικές (κυβερνητικές) συνεργασίες (2005-07-31 00:00:00.0)
Προτάσεις Γ. Γκίζι για συνεργασίες... (2004-08-24 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις μεταξύ ΚΟΔΗΣΟ - SPD για συγκυβέρνηση (2001-12-07 00:00:00.0)
Η εκλογή νέας ηγεσίας στο ΚΟΔΗΣΟ και διαφωνίες (2000-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ