Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ
Υπογράφτηκε η κοινή διακήρυξη

ΠΡΑΓΑ.-

Η πολυσυζητημένη τσεχο-γερμανική κοινή διακήρυξη υπογράφτηκε χτες στην Πράγα από τον Γερμανό καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, και τον Τσέχο πρωθυπουργό, Βάτσλαβ Κλάους.

Μόλις έφτασε ο Γερμανός καγκελάριος στην Τσεχία για ολιγοήμερη επίσημη επίσκεψη, πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής του συμφώνου στο παλάτι Λίχτενστάτιν. Σημειώνεται ότι τη συμφωνία συνυπέγραψαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Κλάους Κίνκελ και Γιόζεφ Ζιέλενιτς.

"Η διακήρυξη που μόλις υπογράψαμε είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά και για τα δύο έθνη", υποστήριξε ο Κολ μετά την υπογραφή της συμφωνίας και πρόσθεσε πως "δεν μπορούμε να μείνουμε στο παρελθόν", επισημαίνοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας έχει σημασία για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην Ευρώπη.

Πάντως, πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, τόσο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, όσο και άλλων κομμάτων της τσέχικης αντιπολίτευσης και οργανώσεων, που εκπροσωπούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού και του Κόμματος Συνταξιούχων, αλλά και οι πάνω από 5.000 Τσέχοι πολίτες, που βάζουν τις υπογραφές τους σε κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο έχουν αποστείλει προς το τσέχικο Κοινοβούλιο και τηνκυβέρνηση, καταγγέλλουν ότι η τσεχο-γερμανική κοινή διακήρυξη δεν είναι μία απλή διεθνής συμφωνία για τις αμοιβαίες σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά μία προσπάθεια ανατροπής, όχι μόνον των όσων συμφωνήθηκαν στη μεταπολεμική Ευρώπη, αλλά και της ανεξαρτησίας και αυτοκυριαρχίας του τσέχικου κράτους. Επισημαίνουν ότι η διακήρυξη κάνει σοβαρές παραχωρήσεις στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και στους Γερμανούς Σουδίτες, επιχειρώντας, μεταξύ άλλων, να εξισώσει τα εγκλήματα των φασιστών ή ακόμη και να ανακτήσει προς όφελος των τελευταίων τη δύναμη ή την επιρροή που έχασαν με το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Χτες πραγματοποιήθηκαν διάφορες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αναμένονται τη μέρα συζήτησης της κοινής διακήρυξης στο Κοινοβούλιο και άλλες μεγάλες παρόμοιες συγκεντρώσεις στην Πράγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ