Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κοινή τουριστική καμπάνια...

Κοινή τουριστική καμπάνια ξεκινούν από την Πέμπτη, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, προβάλλοντας ως πρώτιστο αξιοθέατο της περιοχής την επιτευχθείσα ειρήνη. Κάποιοι, όμως, φαίνεται ότι δε βλέπουν θετικά την "ειρηνευτική διαδικασία", και απειλούν να δολοφονήσουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Με κεντρικό θέμα τη φράση "τι ωραία που είναι η ειρήνη" η ισραηλινή και ιορδανική κυβέρνηση και η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά και από την υπογραφή της συμφωνίας για τη Χεβρώνα, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια διεθνή καμπάνια με στόχο να αυξηθεί η προσέλευση τουριστών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία είχε παρουσιάσει σημαντική πτώση το 1996, εξαιτίας των αιματηρών επιθέσεων και της έντασης που επικράτησε ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Την καμπάνια υπογράφουν το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού, το ιορδανικό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων και το αντίστοιχο Παλαιστινιακό υπουργείο, των οποίων οι αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η επίτευξη της συμφωνίας για τη Χεβρώνα θα βελτιώσει την εικόνα της περιοχής διεθνώς και προσελκύσει αρκετούς τουρίστες.

Ενώ, λοιπόν, η ειρηνευτική συμφωνία για τη Χεβρώνα και η ώθηση που φαίνεται ότι έδωσε στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" χρησιμοποιείται, ακόμα, και για διαφημιστικούς σκοπούς από τους άμεσα εμπλεκομένους, δε λείπουν οι δυσαρεστημένοι και μάλιστα αυτοί που απειλούν να μετατρέψουν τη δυσαρέσκειά τους σε πράξη. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού του Ισραήλ - Σιν Μπετ - μετά την απειλή που εκτόξευσε κατά της ζωής του Ισραηλινού πρωθυπουργού η οργάνωση "Εβραϊκή Οργάνωση Εκδίκησης". Η οργάνωση, με ανακοινωθέν που απέστειλε σε ισραηλινές εφημερίδες, υπογραμμίζει ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου "θα τιμωρηθεί για την προδοσία της εβραϊκής γης και του λαού του όπως τιμωρήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν". Οι άνδρες του Σιν Μπετ έχουν αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο ερευνών και ανακρίσεων για την ανακάλυψη και την εξάρθρωση της μυστηριώδους οργάνωσης, η οποία είχε αναλάβει και την ευθύνη της δολοφονίας του Γιτζάκ Ράμπιν. Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε, χτες διά μέσω του εκπροσώπου του Σάι Μπαζάκ, ψύχραιμος.

Εξάμηνη παράταση για τις δυνάμεις του ΟΗΕ

Την παράταση της παραμονής της αποστολής της Μεταβατικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Νότιο Λίβανο ζήτησε, χτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος κατέθεσε σχετική πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Κόφι Ανάν υποστήριξε ότι η κατάσταση στην κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου παραμένει ασταθής, αν και έχει μειωθεί ελαφρώς η συχνότητα των εχθροπραξιών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό κατοχής και στους αντάρτες της "Χεζμπολάχ". Στην πρότασή του, ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ εισηγείται την παραμονή της δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο μέχρι και την 31η Ιουλίου, ώστε να παρασχεθεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια και σταθερότητα στους κατοίκους της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λέα Ράμπιν (2000-11-19 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες επαφές για πολλαπλά θέματα (1995-03-30 00:00:00.0)
Νέες επαφές του Κρίστοφερ (1995-03-11 00:00:00.0)
Νέες επαφές εν μέσω ατμόσφαιρας αδιεξόδου (1995-02-09 00:00:00.0)
"Χλιαρή" συνάντηση (1995-01-20 00:00:00.0)
Πολλαπλές επισκέψεις και επαφές (1995-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ