Σάββατο 11 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες επαφές του Κρίστοφερ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ .-

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουόρεν Κρίστοφερ συνεχίζει για τρίτη μέρα την περιοδεία του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με στόχο να δώσει νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Ουόρεν Κρίστοφερ συναντήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν. Βασικό θέμα της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε μετά τη λήξη της συνάντησης του Κρίστοφερ με τον Ράμπιν, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον Κρίστοφερ την άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού του Λιβάνου από το Ισραήλ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από χτεσινά δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων.

Χτες το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Εζερ Βάιζμαν, με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπεντζαμίν Νετανιάχιου και με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες. Στο επίκεντρο των δυο πρώτων συναντήσεων του Ουόρεν Κρίστοφερ ήταν και πάλι η κατάσταση και η προοπτική των ισραηλινο - συριακών σχέσεων και συνομιλιών. Από την πλευρά του, ο Σιμόν Πέρες ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στις ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε ο Πέρες με τον Γιασέρ Αραφάτ την Πέμπτη. Ο Ουόρεν Κρίστοφερ δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για την πορεία της προσπάθειάς του να δοθεί ώθηση στις ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις και αρκέστηκε να δηλώσει ότι, κατά τη γνώμη του, η παρούσα φάση είναι η πλέον κρίσιμη για την πορεία των ισραηλινο - συριακών σχέσεων. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Γάζα, όπου και συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Ο Αραφάτ, μετά το πέρας της 90λεπτης συνομιλίας που είχε με τον Ουόρεν Κρίστοφερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους επανέλαβε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας, κατά την προχτεσινή του συνάντηση με τον Σιμόν Πέρες, όσον αφορά την οριστική ημερομηνία πραγματοποίησης τελικών συζητήσεων για την επέκταση της παλαιστινιακής αυτονομίας. Βέβαια, ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν παρέλειψε να εκφράσει τα παράπονά του για την επιμονή του Ισραήλ να διατηρήσει τα στρατεύματά του στη Δυτική Οχθη κατά τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών (των οποίων η ημερομηνία δεν έχει ακόμα οριστεί).

Εκτός, όμως, από τις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χτεσινή συνάντηση του Ιμάντ αλ Φαλούζι, ηγετικού στελέχους της οργάνωσης "Χαμάς", με τον Ζαν Κριστόφ Ποσέλ, γενικό υποπρόξενο της Γαλλίας, εγκαταστημένο στην Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε στη Γάζα μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου αξιωματούχου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και η θέση της "Χαμάς" απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Φαλούζι μετά το τέλος της συνάντησης, έμεινε πολύ ικανοποιημένος από την πρώτη του αυτή συνάντηση με Δυτικοευρωπαίο αξιωματούχο, ενώ επανέλαβε ότι η οργάνωσή του μπορεί να μη συμφωνεί με την παρούσα διαδικασία και, κατά συνέπεια, δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Ισραήλ, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν είναι ικανή να αναγνωρίσει και να αναλύσει τα ρεαλιστικά δεδομένα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέση Ανατολή - Ανασκόπηση (1997-01-05 00:00:00.0)
Κινητικότητα και πιέσεις προς Νετανιάχου (1996-11-12 00:00:00.0)
Πολύπλευρη αμερικανική "μεσολάβηση" (1996-02-08 00:00:00.0)
Πρόωρα στις κάλπες το Ισραήλ (1996-02-06 00:00:00.0)
"Σύννεφα" στα δύο ειρηνευτικά μέτωπα (1996-01-26 00:00:00.0)
Ποιος θα υποχωρήσει πρώτος; (1995-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ