Σάββατο 11 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μομφή από τη Δούμα

Για τη δολοφονία του διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης, ενάντια στον υπουργό Εσωτερικών και τον εκτελούντα χρέη γενικού εισαγγελέα

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εσωτερικών Βίκτορ Γέριν και του εκτελούντα χρέη γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας Αλεξάντρ Ιλιουσένκο, ενέκρινε χτες η Κρατική Δούμα. Η κατάθεση της πρότασης αυτής έγινε μετά τη δολοφονία του διευθυντή του πρώτου καναλιού της ρωσικής τηλεόρασης Βλαντισλάβ Λίστιεφ. Υπέρ της απομάκρυνσης του Γέριν ψήφισαν 268 βουλευτές, 5 κατά και τρεις αποχές. Κατά του Ιλιουσένκο ψήφισαν 267 βουλευτές, 12 υπέρ και 1 αποχή. Ωστόσο, η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το γελτσινικό Σύνταγμα, δεν έχει αποφασιστική σημασία, διότι η Κρατική Δούμα δεν έχει τη δικαιοδοσία να παύει υπουργούς, δικαίωμα που έχει μόνο ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν.

Με άλλη απόφασή της, η Κρατική Δούμα, με 240 ψήφους υπέρ και 75 κατά έπαυσε από τα καθήκοντά του τον υπεύθυνο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σεργκέι Κοβαλιόφ. Ο Κοβαλιόφ, που εξακολουθεί να κατέχει τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Γιέλτσιν, συγκέντρωνε τελευταία τα πυρά τόσο του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και της λεγόμενης πατριωτικής αντιπολίτευσης για τη στάση του στα γεγονότα στην Τσετσενία, όσο και των κομμουνιστών για την απαράδεκτη υποστήριξη του Γιέλτσιν κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταστολής του Ανωτάτου Σοβιέτ και των υπερασπιστών του, τον Οκτώβρη του 1993.

Από την άλλη μεριά, η Κρατική Δούμα επιχείρησε χτες να παρακάμψει το βέτο του Γιέλτσιν στις αυξήσεις των κατωτάτων μισθών και συντάξεων. Υπέρ της αύξησης αυτής ψήφισαν 297 βουλευτές, με αποτέλεσμα μόλις για 3 ψήφους να μην ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο. Αναμένεται τις επόμενες μέρες η Δούμα να επανέλθει στο θέμα αυτό, που θεωρείται από την κυβέρνηση θεμελιακό για το φετινό προϋπολογισμό λιτότητας. (Σημειώνουμε πως ο κατώτατος μισθός και σύνταξη ανέρχεται σήμερα στις 35.000 ρούβλια, δηλαδή περίπου 8 δολάρια, και οι βουλευτές προτείνουν να αυξηθεί στα 13 δολάρια).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ