Σάββατο 11 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Πακέτο λιτότητας "με τα ούλα του"

Περικοπές και ανατιμήσεις στο όνομα της σωτηρίας του εθνικού νομίσματος και της εθνικής οικονομίας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. -

Μαθήματα πολιτικής οικονομίας στις πλάτες του μεξικανικού λαού φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση του Προέδρου της χώρας Ερνέστο Ζεντίγιο, η οποία χτες ανακοίνωσε και νέο, επαχθές πακέτο "λιτότητας", περικοπών και ανατιμήσεων στο όνομα της σωτηρίας του εθνικού νομίσματος και της εθνικής οικονομίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο "έτριβε τα χέρια του" από ικανοποίηση, ενώ οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν τις δικαιολογημένες και αναμενόμενες αντιδράσεις των 90.000.000 Μεξικανών που βλέπουν με έντονη δυσαρέσκεια να συρρικνώνονται συνεχώς τα εισοδήματά τους...

Ο αγγελιοφόρος των μαύρων οικονομικών ειδήσεων ήταν - όπως συνηθίζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις - ο υπουργός Οικονομικών, Γκουιγιέρμο Ορτίς. "Οι μέρες που έρχονται θα είναι ακόμη πιο δύσκολες για όλους. Πιστέψτε μας! Δεν υπάρχει εύκολη έξοδος από την κρίση", σημείωσε ο Ορτίζ για να ανακοινώσει στη συνέχεια ότι από τον ερχόμενο Απρίλη περικόπτονται τα έξοδα του δημοσίου τομέα κατά 10%, τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα αυξάνονται κατά 35%, οι αυξήσεις στους κατωτάτους μισθούς για το 1995 δε θα ξεπεράσουν το 10% ενώ οι γενικοί φόροι στις πωλήσεις άλλων αγαθών θα αυξηθούν κατά 10% - 15%! Ολα αυτά με τον πληθωρισμό να τρέχει εφέτος γύρω στο 42%.

"Δε μας αρέσουν τα νέα μέτρα, αλλά πρέπει να κινηθούμε μπροστά", σχολίασε ο Φερνάντο Ρεγγαρέτα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Μεξικού, ενώ ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συντονιστικού Συμβουλίου Λουίς Χερμάν Καρκόμπα πρόσθεσε ότι "το νέο σχέδιο (του υπουργού Οικονομικών) θα είναι δύσκολο για την κοινωνία μας, αλλά έχουμε φθάσει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις".

Την ίδια στιγμή, ο αρχισυντάκτης της οικονομικής εφημερίδας "Ελ Φινανσιέρο" Λουίς Ασεβέδο προέβλεπε ότι "χωρίς αμφιβολία θα ακολουθήσουν πολλές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας". Επιπλέον, η "Ντέλα Μπάερ", ειδική επί θεμάτων Μεξικανικής οικονομίας και πολιτικής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον, επισήμανε ότι "η ελίτ της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου μπορεί να παίρνει αποφάσεις για οικονομικά μέτρα, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για το εάν θα τα ακολουθήσουν οι Μεξικανοί"...

Από τους ελάχιστους που εξέφρασαν θετική άποψη για τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Ζεντίγιο ήταν οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). "Η διοίκηση του ΔΝΤ δέχεται ευνοϊκά τα ουσιαστικά μέτρα που υιοθέτησαν οι μεξικανικές αρχές για την ενίσχυση του οικονομικού τους προγράμματος", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Στάνλεϊ Φίσερ, προσθέτοντας ότι "το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές του Μεξικού, για να διασφαλιστεί η διατήρηση της κατάλληλης πολιτικής για την επίτευξη των οικονομικών στόχων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ