Σάββατο 11 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρωτότυπη διαμαρτυρία ενάντια στην καταστολή

1.080 συγγραφείς, εκδότες, καθηγητές και διανοούμενοι δήλωσαν εκδότες ενός βιβλίου, που περιλαμβάνει 11 απαγορευμένα άρθρα συγγραφέων, που είτε βρίσκονται στη φυλακή είτε περιμένουν τη δίκη τους, ενώ άλλοι 50.000 απλοί πολίτες υπέγραψαν δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι στηρίζουν το βιβλίο και τους εκδότες του

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Χιλιάδες Τούρκοι διανοούμενοι και προοδευτικοί άνθρωποι οργάνωσαν μια πρωτότυπη και συνάμα έξυπνη διαμαρτυρία κατά των διώξεων σε βάρος της ελευθερίας της έκφρασης, προκαλώντας τις τουρκικές αρχές να τους δικάσουν για την έκδοση απαγορευμένων βιβλίων.

Είναι η πρώτη μαζική εκδήλωση πρόκλησης - αντίστασης, που σημειώνεται στην Τουρκία από την περίοδο της δικτατορίας.

Μια ευρεία ομάδα 1.080 συγγραφέων, εκδοτών, καθηγητών και διανοουμένων δήλωσαν εκδότες ενός βιβλίου που περιλαμβάνει 11 απαγορευμένα άρθρα συγγραφέων, που είτε βρίσκονται στη φυλακή είτε περιμένουν τη δίκη τους. Αλλοι 50.000 άνθρωποι, εξάλλου, υπέγραψαν δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι στηρίζουν το βιβλίο και τους εκδότες του. Μια ομάδα από αυτούς παρουσιάστηκε, τέλος, στον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης και κατέθεσε τις δηλώσεις.

"Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα και θέλουμε η Τουρκία να σέβεται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους των 1.080, ο συνδικαλιστής Μουνίρ Τσεϊλάν, που έχει καταδικαστεί σε οκτώ μήνες φυλακή για ένα άρθρο του για τους Κούρδους.

Ο εισαγγελέας έχει δέκα μέρες στη διάθεσή του για να αποφασίσει αν θα ασκήσει δίωξη εναντίον των 1.080 μόνο ή και των 51.080 ή όχι. Πάντως, σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, που ισχύει στη χώρα, οφείλει να τους καταδικάσει όλους σε αρκετών μηνών φυλάκιση.

Ο Σανάρ Γιουρνταταπάν, εκπρόσωπος των οργανωτών, δήλωσε, μάλιστα, ότι αν δεν ασκηθεί εναντίον τους δίωξη, αυτοί θα καταφύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια, κατηγορώντας την Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει κανονικά τη νομοθεσία της.

Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι να αναγκάσει την κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς στην έκφραση. Περισσότεροι από 120 δημοσιογράφοι και συγγραφείς βρίσκονται στη φυλακή και άλλοι 400 περιμένουν τις δίκες τους, απλά και μόνο επειδή εξέφρασαν θέσεις που δε συμφωνούσαν με την επίσημη κρατική άποψη.

  • Οι τουρκικές αρχές απαγόρεψαν την έξοδο από τη χώρα και κατάσχεσαν το διαβατήριο του Κούρδου πρώην βουλευτή Μαχμούτ Αλινάκ. Ο Αλινάκ είναι ένας από τους Κούρδους βουλευτές που άρθηκε η ασυλία του και δικάστηκε για "αυτονομιστική προπαγάνδα". Αφέθηκε πρόσφατα ελεύθερος και επρόκειτο να επισκεφτεί τη Γερμανία, μετά από πρόσκληση των "Πρασίνων". Αλλά οι τουρκικές αρχές δεν τον άφησαν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ