Σάββατο 11 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Απειλές γενικευμένης επίθεσης

Σφοδρή έκρηξη στο Αλγέρι, με 33 τουλάχιστον τραυματίες, ανάμεσά τους και 8 παιδιά, ενώ δυο κτίρια υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές

ΑΛΓΕΡΙ . -

Σφοδρή έκρηξη έγινε, χτες το μεσημέρι, στη συνοικία Κούμπα του Αλγερίου, η οποία προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αλγερινές αρχές ασφαλείας, από την έκρηξη τραυματίστηκαν τουλάχιστον 33 άτομα, ανάμεσα στα οποία και 8 παιδιά, ενώ 2 κτίρια υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Μάλιστα, γνωστοποιήθηκε ότι στη μία από τις 2 πολυκατοικίες που επλήγησαν, κατοικούν, κυρίως, οικογένειες εργαζομένων στην αστυνομία και στην ασφάλεια.

Την ευθύνη της βομβιστικής αυτής επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα", με ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε, χτες, στην αγγλόφωνη αραβική εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ". Στην ανακοίνωση αυτή ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπού Αμπντούλ Ραχμάν Αμίν, ο οποίος και υπογράφει το κείμενο, απευθύνει ένα τελεσίγραφο στην αλγερινή κυβέρνηση, προειδοποιώντας την τόσο για την επίθεση, όσο και για μια αλυσίδα παρόμοιων επιθέσεων εναντίον γυναικών εργαζομένων σε οποιουδήποτε είδους υπηρεσία ασφαλείας, αλλά και εναντίον των συζύγων των ανδρών που εργάζονται σε αυτές τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με την προειδοποίηση της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας", η σειρά των επιθέσεων αυτών θα αποφευχθεί μόνο εφόσον η αλγερινή κυβέρνηση απελευθερώσει άμεσα (με προθεσμία, μάλιστα, ως χτες) όλες τις μουσουλμάνες γυναίκες, που βρίσκονται φυλακισμένες με την κατηγορία της συνεργασίας με τους ισλαμιστές μαχητές. Ο Αμπού Αμπντούλ Ραχμάν Αμίν υπογραμμίζει ότι το κείμενο αυτό αποτελεί το "πράσινο φως" για όλες τις ένοπλες ομάδες της οργάνωσής του να αρχίσουν τις επιθέσεις, στην περίπτωση που το αίτημά τους δεν ικανοποιηθεί, και υπενθυμίζει ότι "σύμφωνα με τη "Σαρία", οι μουσουλμάνες δεν επιτρέπεται να παραμένουν με το σύζυγό τους εφόσον αυτός έχει συνεργαστεί με τους τυράννους, γιατί έτσι αμαυρώνεται η τιμή της και πρέπει να τιμωρηθεί".

Η "Αλ Χαγιάτ", όμως, φιλοξένησε την Πέμπτη και ένα ακόμα ενδιαφέρον δημοσίευμα, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι δηλώσεις του πρώτου Προέδρου της ανεξάρτητης Αλγερίας και νυν ηγέτη του κινήματος για τη δημοκρατία, Αχμέντ Μπεν Μπέλα. Στη συνέντευξη, που παραχώρησε ο Μπεν Μπέλα στην εφημερίδα, κατηγορεί για μια ακόμη φορά ανοιχτά τη γαλλική κυβέρνηση ότι αναμειγνύεται άμεσα στην κατάσταση στην Αλγερία και με τη στάση της αυτή "ρίχνει λάδι στη φωτιά". Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Μπεν Μπέλα στρέφεται, κυρίως, εναντίον του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Σαρλ Πασκουά, τον οποίο αναφέρει ονομαστικά, υπενθυμίζοντάς του ότι η Αλγερία είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι κανόνες στην παροχή βοήθειας, ένας από τους οποίους είναι η άρνηση της κηδεμονίας.

Εδώ αξίζει να υπενθυμιστεί ότι πρόσφατα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι, εκτός από τον εξοπλισμό προστασίας και επικοινωνιών, παρέσχε στην Αλγερία και ελικόπτερα τύπου "Εκουρέιγ", τα οποία, κατά τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου, δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτική χρήση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ