Τετάρτη 1 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ποιος θα υποχωρήσει πρώτος;

Μια πιθανή κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας, κατά τον Αραφάτ, δε θα επηρεάσει μόνο τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο

ΓΑΖΑ.-

Η άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ είναι η μόνη και τελευταία ελπίδα για την επιβίωση της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στους Παλαιστινίους και στο Ισραήλ, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.Ο Αραφάτ, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους χτες στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράστηκε υπέρ το δέον θετικά για την επικείμενη μέσα στην επόμενη εβδομάδα επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ στην περιοχή. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις συνέπειες που θα έχει μια πιθανή κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας, είπε χαρακτηριστικά ότι η αποτυχία αυτή δε θα επηρεάσει μόνο τους άμεσα ενδιαφερομένους, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι η Μέση Ανατολή έχει καίρια γεωπολιτική και οικονομικό - εμπορική θέση.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή εφημερίδα "Αλ Χαμισμάρ", με χθεσινό της δημοσίευμα, υποστήριζε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν έχει αρχίσει να εγκαταλείπει τις σκληρές θέσεις του όσον αφορά τους ισραηλινούς οικισμούς και, μάλιστα, συμφωνεί με την πρόταση που έχει, ήδη, δημόσια διατυπωθεί από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες να διαλυθούν οι οικισμοί Κφαρ Νταρόμ και Νετζαρίμ, που βρίσκονται απομονωμένοι μέσα στην αυτόνομη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά της η παλαιστινιακή αστυνομία ανακοίνωσε, χθες, ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει στα χέρια της τον άνθρωπο που επί αρκετό καιρό προσέφερε καταφύγιο στον κατασκευαστή των εκρηκτικών μηχανισμών, που χρησιμοποιούνται στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας των φανατικών Ισλαμιστών, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες Ισραηλινούς. Ο Καλίλ Καντούρα θεωρείται, σύμφωνα πάντα με τις παλαιστινιακές αστυνομικές αρχές, ο βασικός ύποπτος για την υπόθαλψη του Γιαγίχε Αγιάς, ο οποίος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης "Χαμάς" Εμάντ Φαλούχι, είναι ο κατασκευαστής των εκρηκτικών μηχανισμών.

Εξελίξεις, όμως, υπάρχουν και στο μέτωπο της ισραηλινοκρατούμενης ζώνης του Νοτίου Λιβάνου. Τρεις μαχητές της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολά" σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τη φιλοϊσραηλινή χριστιανική λιβανική πολιτοφυλακή, όπως ανακοίνωσαν πηγές της δεύτερης. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε και από την ίδια τη "Χεζμπολά". Η χριστιανική πολιτοφυλακή του Νοτίου Λιβάνου ανακοίνωσε, επίσης, ότι απελευθέρωσε 5 μέλη της "Χεζμπολά", τα οποία κρατούνταν στις φυλακές Χιάμ με την ευκαιρία του εορτασμού της μουσουλμανικής εορτής Αϊντ Αλ Φιτρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ