Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύπλευρη αμερικανική "μεσολάβηση"

Απέδωσε, μάλλον, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Συρία. Η Δαμασκός δέχτηκε να επαναληφθούν οι ισραηλινο - συριακές συνομιλίες. Ημερομηνία έναρξής τους ορίστηκε η 26η του Φλεβάρη και το ρόλο του ουδέτερου εδάφους θα διαδραματίσουν και πάλι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν επιστρέψει στο Τελ Αβίβ, ο Ουόρεν Κρίστοφερ είχε, χτες, συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Στο Ισραήλ, όμως, κυριαρχεί η έντονη συζήτηση για τις πιθανές ημερομηνίες της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.

Την έγκριση της συριακής ηγεσίας για επανάληψη των ισραηλινο - συριακών διαπραγματεύσεων κατάφερε να αποσπάσει κατά την παραμονή του στη Δαμασκό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ. Σε κεντρικό θέμα στη συζήτηση του Κρίστοφερ με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ αναδείχτηκε η διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ. Η Συρία έδειξε να πείστηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών δε θα επηρεάσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, ή τουλάχιστον θέλησε να δείξει κάτι τέτοιο.

Οι ισραηλινο - συριακές συνομιλίες θα επαναδιεξαχθούν στις 26 Φλεβάρη στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και το επίπεδο των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών θα είναι το ίδιο με αυτό των προηγούμενων συνομιλιών, δηλαδή πρεσβευτές, διπλωμάτες και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες. Η συνεχής παρουσία του "μεσολαβητή" Κρίστοφερ στο τραπέζι των συνομιλιών θεωρείται βέβαιη και διαρκής, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς. Πάντως, ο ρυθμός των διαπραγματευτικών εξελίξεων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αργός, καθώς η Συρία επιμένει στην πάγια θέση της για αποχώρηση του Ισραήλ από τα υψώματα του Γκολάν, κάτι που δεν μπορεί να τεθεί επί τάπητος παρά μόνο μετά την ανάδειξη της νέας ισραηλινής κυβέρνησης.

Η νέα ισραηλινή ηγεσία αναμένεται να αναδειχτεί τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες πρόκειται να ανακοινώσει την οριστική ημερομηνία διεξαγωγής των ισραηλινών κοινοβουλευτικών εκλογών μέσα στην ερχόμενη βδομάδα. Επικρατέστερη, όμως, θεωρείται η 28η Μάη, ημερομηνία που συζητιέται, ιδιαίτερα, στα ανώτερα κλιμάκια της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το θέμα των ισραηλινών εκλογών θα επανεξεταζόταν κατά τη συνάντηση που επρόκειτο να έχουν αργά χτες το βράδυ ή σήμερα νωρίς το πρωί, ο Σιμόν Πέρες και ο Ουόρεν Κρίστοφερ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κατά την επιστροφή του στο Ισραήλ, έκανε μια στάση στην πόλη της Γάζας, όπου και συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Δημοσιογραφικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συνομιλία των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στο ισραηλινό αίτημα περί διαγραφής ορισμένων άρθρων της Καταστατικής Χάρτας της ΟΑΠ που, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, προτρέπουν σε καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Ο Κρίστοφερ φέρεται να άσκησε σοβαρές πιέσεις στον Αραφάτ να γίνουν οι επίμαχες τροποποιήσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να αρχίσει κανονικά ο τρίτος και τελικός γύρος των ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων το Μάη. Παράλληλα, έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές ότι μια ειδική νομική επιτροπή (διορισμένη από τον Γιάσερ Αραφάτ) επεξεργάζεται ένα προσχέδιο νόμων, οι οποίοι θα ισχύσουν μέχρι το τέλος της περιόδου αυτονομίας το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ