Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Σε σοβαρή δοκιμασία το κύρος της "συμφωνίας"

Διαδηλωτές απείλησαν να λιντσάρουν τον Γερμανό διοικητή στο Μόσταρ, διορισμένο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου πρότεινε την παράταση της κράτησης των Σερβοβόσνιων αξιωματικών

ΜΟΣΤΑΡ. -

Τις θυελλώδεις αντιδράσεις εκατοντάδων Κροατών κατοίκων του Μόσταρ προκάλεσε η χτεσινή απόφαση του διορισμένου από την Ευρωπαϊκή Ενωση διοικητή της πόλης, Χανς Κόσνικ, να διαιρέσει εκ νέου την πόλη σε νέες εκλογικές περιφέρειες. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ ενέκρινε τη διεύρυνση του στρατιωτικού ρόλου της Βόννης στη Βοσνία και ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, προκάλεσε ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις του Πάλε ζητώντας να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση οι δύο ανώτεροι Σερβοβόσνιοι αξιωματικοί που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα σε προάστιο του Σαράγεβο.

Τα επεισόδια στη νοτιοδυτική βοσνιακή πόλη του Μόσταρ άρχισαν, όταν έγιναν γνωστά τα σχέδια του Γερμανού διοικητή Χανς Κόσνικ για τη διαίρεση της περιοχής σε έξι εκλογικές περιφέρειες (τρεις Κροατικές, τρεις Μουσουλμανικές) και την κήρυξη του κεντρικού τομέα της πόλης (του οποίου το μεγαλύτερο μέρος ελέγχεται σήμερα από Κροάτες αν και πυκνοκατοικείται από Μουσουλμάνους) σε ουδέτερο. Πάνω από 2.000 Κροάτες διαδηλωτές (από φόβο ότι τα σχέδια αυτά θα δώσουν τον τελικό έλεγχο του κεντρικού τομέα του Μόσταρ στους Μουσουλμάνους) συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο που φιλοξενεί το στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτώντας τον θάνατο του διορισμένου από την ΕΕ διοικητή ακόμη και με απαγχονισμό. Κάποια στιγμή ομάδες οργισμένων διαδηλωτών, αφού προηγουμένως επιδόθηκαν στον πυρπολισμό σημαιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εισέβαλαν στα γραφεία του διοικητή Κόσνικ, επιθυμώντας να τον λιντσάρουν! Οταν ο διοικητής Κόσνικ επιχείρησε να εξέλθει από το γραφείο του, μία άλλη ομάδα διαδηλωτών όρμησε πάνω στη θωρακισμένη ΒΜV. Δύο αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές, ακούστηκε ένας πυροβολισμός στον αέρα, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Λίγο μετά, ο δήμαρχος του κροατικού τομέα του Μόσταρ, Μίγιο Μπράικοβιτς, ανακοίνωσε κατηγορηματικά ότι διακόπτει κάθε επαφή με την ευρωπαϊκή διοίκηση της πόλης, σημειώνοντας: "Θεωρούμε ότι η ύπαρξη ενός κοινού κεντρικού τομέα αντιτίθεται στη συνθήκη του Ντέιτον, που προβλέπει μόνον τρεις κροατικούς και τρεις μουσουλμανικούς τομείς".

Αντιδράσεις Βόννης και ΝΑΤΟ στα επεισόδια

Τα επεισόδια που ξέσπασαν χτες στο Μόσταρ, έκαναν το ΝΑΤΟ να καλέσει τους Κροάτες να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της ΕΕ. Επιπλέον, Γάλλοι στρατιώτες που μετέχουν στο εκστρατευτικό σώμα του ΝΑΤΟ, πήραν εντολή να περιπολούν για να προστατεύσουν την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πόλη.

Από την άλλη πλευρά, η Βόννη αντέδρασε έντονα στις επιθέσεις κατά του διοικητή Κόσνικ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, καταδίκασε τα επεισόδια απαιτώντας με ανακοίνωσή του να σταματήσουν "οι πράξεις βανδάλων που βρίσκονταν σε έξαλλη κατάσταση". Ζήτησε, μάλιστα, από τους ανακριτές να αποδώσουν ευθύνες. Στη συνέχεια επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κροάτη Πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν όχι μόνον για να πληροφορηθεί λεπτομερώς για την κατάσταση στο Μόσταρ αλλά και για να λάβει εγγυήσεις για την προσωπική ασφάλεια του διορισμένου από την ΕΕ διοικητή, Χανς Κόσνικ.

Τέλος, η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Σουζάνα Ανιέλι, εξέφρασε εξ ονόματος της ΕΕ τη "βαθιά ανησυχία της για το ζήτημα των εκφοβισμών, των οποίων θύμα υπήρξε ο Χανς Κόσνικ" και ζήτησε να εγγυηθούν οι αρχές της Κροατίας την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού της ΕΕ.

Διευρύνεται η στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε τη διεύρυνση της εντολής που έχει δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για τη συμμετοχή τους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, επεκτείνοντας τη σχετική "εξουσιοδότηση" με την παροχή εναέριας υποστήριξης (με την αποστολή γερμανικών πολεμικών αεροσκαφών τύπου "Τορνέιντος") στην προσωρινή διοίκηση που θα εγκαταστήσουν τα Ηνωμένα Εθνη στην Ανατολική Σλαβονία. Η απόφαση εγκρίθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής με τη σύμφωνη γνώμη της σοσιαλδημοκρατικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των "Πρασίνων" και του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

Να σημειωθεί ότι με τους 4.000 Γερμανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην Κροατία και με την αποστολή γερμανικών πλοίων ή πολεμικών αεροσκαφών στη Βοσνία, η συμμετοχή της Βόννης στην αποστολή του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της συγκεκριμένης χώρας στο εξωτερικό από το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου...

Διεθνές Δικαστήριο για τους Σερβοβόσνιους στρατιωτικούς

Την παράταση της προσωρινής κράτησης του Σερβοβόσνιου στρατηγού, Ντζόρντγιε Ντγιούκιτς και του επίσης Σερβοβόσνιου συνταγματάρχη Αλέξα Κρασμάνοβιτς, από τις βοσνιακές αρχές, ζήτησε χτες ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρίτσαρντ Γκολντστόουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας ενδέχεται να κάνει ανάλογα διαβήματα και για ακόμα έξι Σερβοβόσνιους αξιωματούχους που κρατούνται από τη βοσνιακή αστυνομία και συνελήφθησαν πριν λίγες μέρες σε προάστιο του Σαράγεβο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας της Ν. Γιουγκοσλαβίας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς, δήλωσε ότι η σύλληψη των Σερβοβόσνιων στρατιωτικών αξιωματούχων "μπορεί να έχει επιπτώσεις" για την ειρηνευτική διαδικασία που επιβάλλεται στα Βαλκάνια και κατέληξε θέτοντας το ακόλουθο ερώτημα: "εάν η σερβική πλευρά συνελάμβανε αξιωματούχο της άλλης πλευράς, ποια θα ήταν η αντίδραση της ΝΑΤΟικής δύναμης;".

Τέλος, οι αρχές των Σερβοβόσνιων ανακοίνωσαν χτες ότι ακύρωσαν όλες τις προγραμματισμένες για αυτή τη βδομάδα συναντήσεις με τον διεθνή μεσολαβητή, Καρλ Μπιλτ, αλλά και τις επαφές με την κεντρική κυβέρνηση του Σαράγεβο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ