- ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.- Στο Μόναχο βρέθηκε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες για να παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείου φιλίας στον Γερμανό καγκελάριο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής... - 1996-01-26 00:00:00.0"/> - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.- Στο Μόναχο βρέθηκε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες για να παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείου φιλίας στον Γερμανό καγκελάριο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής... - 1996-01-26 00:00:00.0" /> "Σύννεφα" στα δύο ειρηνευτικά μέτωπα | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Σύννεφα" στα δύο ειρηνευτικά μέτωπα
  • Σοβαρές διαφωνίες Συρίας - Ισραήλ στις συνομιλίες του Μέριλαντ για το μελλοντικό καθεστώς των υψωμάτων του Γκολάν
  • "Δε βλέπει" ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Στο Μόναχο βρέθηκε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες για να παραστεί στην τελετή απονομής του "βραβείου φιλίας" στον Γερμανό καγκελάριο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής κυριάρχησαν οι φήμες που ήθελαν τον Πέρες να ζητά από τον Χέλμουτ Κολ την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στα υψώματα του Γκολάν σε περίπτωση αποχώρησης του Ισραήλ. Το ενδεχόμενο αυτό, όμως, δε φαίνεται ιδιαίτερα κοντινό καθώς οι διαφωνίες που έχουν προκύψει στις ισραηλινο-συριακές συνομιλίες στο Μέριλαντ είναι αρκετά σοβαρές. Μεγάλη, όμως, είναι και η απογοήτευση των Παλαιστινίων μετά από την άκαρπη συνάντηση Αραφάτ και Πέρες.

Στον Γερμανό καγκελάριο απονεμήθηκε το "βραβείο φιλίας" της διεθνούς εβραϊκής οργάνωσης "Μπ'νάι Μπ' ρεθ" για την προσφορά του στην παγκόσμια ειρήνη και στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μόναχο, παρευρέθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της 24ωρης παραμονής του στη Γερμανία, επρόκειτο να συναντηθεί τόσο με τον Χέλμουτ Κολ όσο και με τους Γερμανούς υπουργούς Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, και Οικονομικών, Τέο Βάιγκελ.

Ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, άφησαν να εννοηθεί ότι ο Σιμόν Πέρες θα ζητήσει από τον Γερμανό καγκελάριο να στείλει στρατεύματα στα υψώματα του Γκολάν στην περίπτωση που, μετά από σχετική συμφωνία με τη Συρία, ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει. Παρόμοιο περιεχόμενο είχαν και χτεσινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, που υποστήριζαν ότι το Ισραήλ επιθυμεί να αναπτυχθεί επίγεια πολυεθνική δύναμη στα υψώματα του Γκολάν για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και των δύο χωρών σε περίπτωση που απομακρύνει τα στρατεύματά του από την επίμαχη περιοχή. Πάντως, δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο για το θέμα αυτό.

Το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει να βρίσκεται στο απώτερο μέλλον, αφού οι ισραηλινο-συριακές συνομιλίες στο Μέριλαντ των ΗΠΑ προχωρούν με ιδιαίτερα αργό ρυθμό μετά τις τεράστιες διαφωνίες που έχουν προκύψει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιμένει στη δημιουργία επίγειων πολυεθνικών στρατιωτικών σταθμών στα υψώματα του Γκολάν, στους οποίους θα βρίσκονται και ισραηλινά στρατεύματα για την επίβλεψη της ασφάλειας. Η Συρία, όμως, μένει ακλόνητη στη θέση της για εναέρια παρακολούθηση της περιοχής και έλεγχο των κινήσεων των στρατευμάτων και των δύο πλευρών. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, αναγκάστηκε, χτες, να μετριάσει την αισιοδοξία του και να παραδεχτεί ότι "στην παρούσα φάση, ακόμα και η επίτευξη ενός μικρού βήματος προόδου είναι πολύ δύσκολη".

Τα σύννεφα, όμως, πυκνώνουν και στον ορίζοντα των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων. Η ατμόσφαιρα πίεσης κατά την πρώτη συνάντηση του Γιάσερ Αραφάτ με τον Σιμόν Πέρες την Τετάρτη το απόγευμα, εκφράστηκε σαφώς ως διαφωνία κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος της συζήτησής τους. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης επέμεινε στη θέση του ότι οι παλαιστινιακές εκλογές άνοιξαν το δρόμο για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η εκτίμηση αυτή του Αραφάτ προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που δήλωσε, με έντονο ύφος, ότι "στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί ο καθένας να καταθέσει τα όνειρα και τις σκέψεις του, όμως αυτά είναι μονομερείς εκδηλώσεις. Εφαρμογή έχουν μόνο οι συμφωνίες και οι συμφωνίες χρειάζονται πάντα δύο μέρη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ