Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι πρώτες "συμφωνίες"

Τ. Τσιλέρ και Μ. Γιλμάζ προώθησαν από κοινού για πρόεδρο στη Βουλή τον υποψήφιο του κόμματος της "Μητέρας Πατρίδας"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μπορεί να μη συμφώνησαν όσον αφορά στο σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά όσον αφορά στη θέση του προέδρου της Βουλής τα "βρήκαν" μια χαρά. Τανσού Τσιλέρ και Μεσούτ Γιλμάζ πρόκριναν τη λύση του Μουσταφά Καλεμλί, βουλευτή του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, προκειμένου να μην εκλεγεί ο υποψήφιος του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευημερίας, Αϊντίν Μεντερές...

Ο Καλεμλί εξελέγη με 343 ψήφους, έναντι 196 του αντιπάλου του. Ετυχε της υποστήριξης και μερίδας βουλευτών του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, μετά και από τις προσπάθειες που κατέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση η εντολοδόχος πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κόμματος, Τανσού Τσιλέρ.

Πολιτικοί παρατηρητές και ειδησεογραφικά πρακτορεία χαρακτήρισαν χτες την κίνηση αυτή της Τσιλέρ "ενταγμένη στην προσπάθειά της να κερδίσει υποστήριξη στη δική της αξίωση να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης".

Πάντως, ο φιλόδοξος ηγέτης του άλλου μεγάλου κόμματος της τουρκικής Δεξιάς δε δείχνει διατεθειμένος να της "κάνει το χατίρι".

Η πρόταση που φαίνεται να μελετά σοβαρά πλέον ο Μεσούτ Γιλμάζ είναι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, με τη συνεργασία του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Αν, ασφαλώς, δεχτεί τους όρους του το Κόμμα του Ορθού Δρόμου και η αρχηγός του, Τσιλέρ.

Το αν θα σχηματιστεί αυτής της σύνθεσης μένει να το δούμε τις επόμενες μέρες, αλλά το ενδεχόμενο να οριστικοποιηθεί το αδιέξοδο δείχνει όλο και πιο κοντινό - όπως και οι νέες εκλογές...

Βασανιστήρια σε αστυνομικό...

Δεκαπέντε Τούρκοι αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο υποδιοικητής αστυνομικού τμήματος, παύθηκαν χτες λόγω της έρευνας που διεξάγεται σε βάρος τους, για τη δολοφονία δημοσιογράφου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή".

Μεταξύ των 15 υπάρχουν πολλά στελέχη της μονάδας καταστολής των ταραχών. Επτά από τους κατηγορούμενους, συμπληρώνει το πρακτορείο, ξυλοκόπησαν τον Μετίν Γκοκτεπέ έως θανάτου.

Στο μεταξύ, Τούρκος αστυνομικός, ο οποίος συνελήφθη μεταξύ των άλλων συναδέλφων του για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μετίν Γκοκτεπέ, την 8η του Γενάρη, κατήγγειλε ότι ο ίδιος υπόκειται σε βασανιστήρια, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Ο Γκοκσούν Οζτούρκ, σύμφωνα με ιατρική έκθεση, φέρει τραύματα στο κρανίο, τα οποία οφείλονται σε βασανιστήρια, τα οποία υπέστη.

Η εντολοδόχος πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ, βεβαίωνε την περασμένη Δευτέρα ότι η έρευνα για τη δολοφονία του συντάκτη της Εβρενσέλ θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει αφήσει ανοιχτό, πάντως, το πότε και ποιοι από τους συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ