Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Απανωτές διαψεύσεις των σεναρίων για πυραυλική επίθεση

ΠΕΚΙΝΟ.-

Απανωτές διαψεύσεις του δημοσιεύματος της εφημερίδας "Τάιμς της Νέας Υόρκης", για ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση της Κίνας, πραγματοποίησαν χτες τόσο η αμερικανική, όσο και η κινεζική διπλωματία.

"Δεν έχω ενημερωθεί για κάποια ιδιαίτερη κινεζική διεκδίκηση, που να σχετίζεται με τα δημοσιεύματα των "Τάιμς"", δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς. Και πρόσθεσε: "Απ' όσο γνωρίζουμε, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει την πολιτική της, που επιδιώκει την ειρηνική επανένωσή της με την Ταϊβάν".

Ο Μπερνς είπε ακόμη ότι, αν και δεν υπάρχει "άμεση απειλή" κατά της Ταϊβάν, οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι "το δημοσίευμα είναι εντελώς ανυπόστατο", προσθέτοντας ότι "η Κίνα δε θα έκανε ποτέ τέτοιο πράγμα".

Η Κίνα έχει εκφράσει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προσφύγει σε στρατιωτική βία, αν η Ταϊβάν ανακηρύξει και επίσημα την ανεξαρτησία της.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα των "Τάιμς" τις τελευταίες δύο μέρες, η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα εξαπολύσει επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, εάν - όπως πιστεύεται - ο Λι Τενγκ Χούι, επικρατέστερος υποψήφιος των προεδρικών εκλογών του Μάρτη, επιχειρήσει πλήρη διάσπαση των σχέσεων της χώρας του με την Κίνα.

Η Ταϊβάν έχει πραγματοποιήσει έκκληση για "ψύχραιμη αντιμετώπιση" του ζητήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ