Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
"Παράπονα" στο Ευρωκοινοβούλιο

Επικρίσεις δέχτηκε το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για το πρόσφατο ψήφισμά του σχετικά με την Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ.-

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέκρινε αυστηρά χτες το Ευρωκοινοβούλιο για την απόφαση που υιοθέτησε στις 18 Γενάρη, με την οποία κατηγορείται η Μόσχα ότι δεν κατέβαλε αρκετές προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο θέμα των ομήρων, που συνέλαβαν Τσετσένοι αυτονομιστές στο Νταγκεστάν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή βασίζεται σε "απολύτως αναπόδεικτη πληροφόρηση" και τόνισε: "Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο δείχνει ότι δε γνωρίζει ή δε θέλει να αναγνωρίσει ότι η Τσετσενία αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ότι παράνομες ένοπλες ομάδες, οι οποίες επέλεξαν τον εγκληματικό δρόμο για να πετύχουν τους σκοπούς τους, προκάλεσαν την κρίση στην Τσετσενία". Πρόσθεσε δε, ότι η Ρωσία εκτιμά τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αυτή η σχέση πρέπει να είναι ισότιμη.

Στο μεταξύ, οι Τσετσένοι αυτονομιστές εξακολουθούν να κρατούν ομήρους 14 άνδρες των ειδικών δυνάμεων (ΟΜΟΝ), οι οποίοι είχαν παραδοθεί στην κοινότητα Περβομάισκαγια για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Οι Τσετσένοι κρατούν τους αστυνομικούς με σκοπό να τους ανταλλάξουν με τους συμμαχητές τους, που αιχμαλωτίστηκαν κατά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Περβομάισκαγια για την απελευθέρωση των ομήρων. Σύμφωνα, ωστόσο, με δήλωση του διοικητή της Αστυνομίας του Χασαβιούρτ, που επικαλείται το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, σύντομα αναμένεται να λήξει και η περιπέτεια των αστυνομικών, καθώς οι Τσετσένοι διαβεβαίωσαν ότι θα τους απελευθερώσουν μόλις ταφούν οι 42 μαχητές που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση και τα πτώματα τους παραδόθηκαν στους Τσετσένους κατά την ανταλλαγή στο Νοβογκρόζενσκι.

Οι Τσετσένοι αυτονομιστές πραγματοποίησαν χτες 16 νέες επιθέσεις εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, σκοτώνοντας ένα Ρώσο στρατιώτη και τραυματίζοντας τρεις. Οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, καθώς και στις πόλεις Αργκούν, Γκουντερμές και Σελκόβσκαγια. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή νεκρούς μεταξύ των Τσετσένων.

  • Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν διόρισε χτες το γενικό διευθυντή της αυτοκινητοβιομηχανίας ΑΒΤΟΒΑΖ, τον 54χρονο Βλαντίμιρ Καντάνικοφ, στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για θέματα οικονομίας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων (σε αντικατάσταση του Ανατόλι Τσουμπάις). Ο Βλ. Καντάνικοφ δήλωσε ότι κύριο μέλημα της Ρωσίας είναι η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας και η ενίσχυση των ντόπιων παραγωγών.
  • Χτές βράδυ η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκρινε τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ