Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Διαβουλεύσεις για "νέα" κυβέρνηση

Η παραίτηση του πρωθυπουργού δημιουργεί τη δυνατότητα καινούριων συσχετισμών για το κυβερνητικό σχήμα

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ). -

Η παραίτηση του Πολωνού πρωθυπουργού Γιόζεφ Ολέκσι άνοιξε το δρόμο για νέες αντιπαραθέσεις στα πλαίσια όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ των δύο κυβερνώντων κομμάτων. Χτες αναμενόταν να συνεδριάσει η ηγεσία των κομμάτων της Ενωμένης Αριστεράς - Αγροτικού Κόμματος για την επιλογή νέου πρωθυπουργού και γενικότερα κυβερνητικής ανασυγκρότησης. Ολες οι προσπάθειες του Αγροτικού Κόμματος που διαρκώς μιλά για αναγκαία συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά, αλλά και δεν αποκλείει λύσεις δημιουργίας κυβέρνησης με την αντιπολίτευση κατευθύνονται στο να παίζει καθοριστικό ρόλο, "ρόλο - κλειδί" στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση ζητά κυβέρνηση εθνικής εμπιστοσύνης ή κυβέρνηση χωρίς την Ενωμένη Αριστερά.

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ, οι πληροφορίες για την παραίτηση του πρωθυπουργού ήταν συγκεχυμένες, μιας και γινόταν λόγος και για "αναμονή της παραίτησής του". Χτες το μεσημέρι, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΡΑΡ" μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος Κβασνιέφσκι δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ολέκσι παραιτήθηκε. Ομως, ούτε το γραφείο του πρωθυπουργού, ούτε το γραφείο του Προέδρου δεν επιβεβαίωσε ή αρνήθηκε την παραίτηση. Τέσσερις ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, Γιόζεφ Ζιτς, μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό Πρόεδρο δήλωσε ότι ο Κβασνιέφσκι "περιμένει" την παραίτηση του Ολέκσι.

Παράλληλα, χτες, ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι είχε συναντήσεις με τον Ολέκσι, με ηγέτες της Ενωμένης Αριστεράς και του Αγροτικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών προέκυψαν και μερικά ονόματα πιθανών υποψηφίων για το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Πιθανός υποψήφιος για αντικαταστάτη του Ολέκσι φέρεται να είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος για τα οικονομικά Γκρεγκόρτζ Κολόντκο, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι θα κάνει τα πάντα "για να μην επηρεάσει η κρίση την πολωνική οικονομία". Πιθανή θεωρείται και η υποψηφιότητα του προέδρου της Δίαιτας Γιόζεφ Ζιτς, του υπουργού Γεωργίας Ρομάν Γιαγκελίνσκι και του υπουργού Σχεδιασμού Μιετσισλάβ Πιέτρεβιτς που ανήκουν στο Αγροτικό Κόμμα. Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανή υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της Δίαιτας Βλοντζιμίρ Τσιμόζεβιτς, που ανήκει στην Ενωμένη Αριστερά.

Οι επιπτώσεις από την παραίτηση του πρωθυπουργού Ολέκσι είναι σοβαρές και φέρνουν στο προσκήνιο κύρια το διχασμό του λαού, τη συνέχιση του "πολέμου των κορυφών", την πτώση του κύρους της Πολωνίας ως κράτους μα και όχι ευχάριστες οικονομικές εξελίξεις.

Η προχτεσινή ομιλία του Ολέκσι ήταν μια ομιλία "κάτω από το βάρος της σκευωρίας και της μαζικής επίθεσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πολιτικών" εναντίων του και την απόφαση της στρατιωτικής εισαγγελίας για εξέταση της υπόθεσης. Οπως είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός, η κατάσταση τον υποχρέωσε να δηλώσει την παραίτησή του, θέτοντας το εθνικό συμφέρον υπεράνω της προσωπικής του υπόθεσης. Τάχθηκε υπέρ της διαλεύκανσης στην εξέταση της υπόθεσής του, τονίζοντας την εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη και υπογραμμίζοντας την αθωότητά του.

"Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Είμαι αθώος. Επρεπε να γίνει αυτή η έρευνα, γιατί μόνο αυτή θα αποκαλύψει την αλήθεια και θα με απαλλάξει από τις σε βάρος μου κατηγορίες", πρόσθεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συζήτηση.

Στο μεταξύ, η έκτακτη κοινοβουλευτική επιτροπή συνεχίζει τις ακροάσεις της και το πόρισμά της θα ανακοινωθεί στη Βουλή, δηλαδή, εάν οι ενέργειες του υπουργείου Εσωτερικών στην υπόθεση Ολέκσι ήταν οι αρμόζουσες ή όχι.

Το παράδοξο είναι ότι μετά την παραίτηση του Πολωνού πρωθυπουργού αρκετοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης μιλούν για έναν καλό πρωθυπουργό, για μια αρμόζουσα κύρους πράξη παραίτησης, λίγο αργοπορημένη, και σκεπτικισμό, δυσαρέσκεια για τις πιθανές εξελίξεις, τάσσονται κατά της δημοσίευσης των απορρήτων εγγράφων της Κρατικής Ασφάλειας, που ζήτησε ο Ολέκσι στην ομιλία του και ο Βαλέσα από την πλευρά του σχολιάζοντας την ομιλία του Ολέκσι δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της το έλαβε σαν κατηγορία εναντίον του. Η κατηγορία κατά των οργάνων της Κρατικής Ασφάλειας από τον Ολέκσι, τόνισε ο Βαλέσα, είναι προσπάθεια αποσταθεροποίησης, αυτή η κατηγορία δεν είναι αληθής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία του μήπως η υπόθεση Ολέκσι "χρησιμοποιηθεί εις βάρος των ρωσοπολωνικών σχέσεων και τις οδηγήσει σε αδιέξοδο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ