• Αγωνία για τους στρατιώτες που φεύγουν από Λισαβόνα
  • "Δραματική προειδοποίηση", λέει η ΕΕΔΥΕ
  • - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.- Συγκεχυμένες ήταν οι χτεσινές πληροφορίες για την έκρηξη που έγινε τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης στο Σαράγεβο, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ΝΑΤΟικών στρατιωτών και τον τραυματισμό... - 1996-01-26 00:00:00.0"/>
  • Αγωνία για τους στρατιώτες που φεύγουν από Λισαβόνα
  • "Δραματική προειδοποίηση", λέει η ΕΕΔΥΕ
  • - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.- Συγκεχυμένες ήταν οι χτεσινές πληροφορίες για την έκρηξη που έγινε τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης στο Σαράγεβο, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ΝΑΤΟικών στρατιωτών και τον τραυματισμό... - 1996-01-26 00:00:00.0" /> Το σίγουρο είναι μόνο οι νεκροί στρατιώτες | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 9
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΒΟΣΝΙΑ
    Το σίγουρο είναι μόνο οι νεκροί στρατιώτες
    • Οι αρχές "θολώνουν τα νερά" για τις συνθήκες που προκάλεσαν το θάνατο και τον τραυματισμό στρατιωτών
    • Αγωνία για τους στρατιώτες που φεύγουν από Λισαβόνα
    • "Δραματική προειδοποίηση", λέει η ΕΕΔΥΕ

    ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

    Συγκεχυμένες ήταν οι χτεσινές πληροφορίες για την έκρηξη που έγινε τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης στο Σαράγεβο, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ΝΑΤΟικών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων επτά.

    Τα ξημερώματα, τα πρακτορεία "Ρόιτερ", "Γαλλικό" και "Γερμανικό" μετέδιδαν πως οι παραπάνω έχασαν τη ζωή τους, ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών στρατιωτικών δυστυχημάτων, που σημειώθηκαν στο Σαράγεβο και τα περίχωρά του. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι μία έκρηξη σημειώθηκε στις 21.00 το βράδυ της Τετάρτης σε βρεφικό σταθμό του προαστίου "Γιέζερο" του Σαράγεβο, που χρησιμοποιείται ως στρατώνας από τις ιταλικές και πορτογαλικές μονάδες του ΝΑΤΟ. Από τη συγκεκριμένη έκρηξη σκοτώθηκαν ένας Ιταλός και δύο Πορτογάλοι οπλίτες και τραυματίστηκαν άλλοι έξι Ιταλοί και ένας Πορτογάλος. Μία άλλη, προχτεσινή έκρηξη στη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων με εκρηκτικά στο Ρασάσλιε προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό τριών Γάλλων λεγεωνάριων.

    Αρκετές ώρες αργότερα, οι πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς έγινε το προχτεσινό βράδυ άλλαξαν και πάλι. Τα τηλεγραφήματα των ξένων πρακτορείων, επικαλούμενα δηλώσεις ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, υποστήριζαν ότι προχτές η έκρηξη ήταν μία, με τρεις νεκρούς και επτά τραυματίες... Μεταδόθηκε, επίσης, ότι ο υπεύθυνος για την προχτεσινή έκρηξη στο Σαράγεβο ήταν ένας Πορτογάλος στρατιώτης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ιταλό αντισυνταγματάρχη, Σαλβαντόρε Τζιάκομο, ο Πορτογάλος στρατιώτης για άγνωστο λόγο και παρά την υπάρχουσα απαγόρευση, μετέφερε στο δωμάτιό του βόμβα θραυσμάτων που βρήκε κοντά στη βάση στην οποία ο ίδιος ανήκε.

    Δραματική αναχώρηση 250 Πορτογάλων για την Κροατία

    Ισχυρός ήταν ο αντίχτυπος, στην Πορτογαλία, της αιματηρής έκρηξης στο Σαράγεβο. Η αναχώρηση επιπλέον 250 εθελοντών στρατιωτών από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λισαβόνας για το Σπλιτ της Κροατίας συνοδεύτηκε χτες με λιποθυμίες και κλάματα. Δεκάδες μητέρες, αδελφές ή σύζυγοι έκλαιγαν ή λιποθυμούσαν μπροστά στην εικόνα των οικείων τους που έφευγαν προκειμένου να συμμετάσχουν σε ΝΑΤΟική αποστολή στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ωστόσο, οι χτεσινές εικόνες που εκτυλίχτηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λισαβόνας δεν επηρέασαν τον Πορτογάλο υπουργό Αμυνας, Αντόνιο Βιτορίνο. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι τίποτα δε θα αλλάξει στη συμμετοχή της Πορτογαλίας στο εκστρατευτικό ΝΑΤΟικό σώμα της Βοσνίας. Να σημειωθεί ότι στη Βοσνία έχουν σταλεί ήδη 560 Πορτογάλοι στρατιώτες, ενώ την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να αναχωρήσουν για την πρώην Γιουγκοσλαβία και άλλοι 450.

    Απειλή οι νάρκες

    Αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή κατάθεση ανώτερου αξιωματικού του αμερικανικού Πενταγώνου στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Κογκρέσου. Ο Τζόζεφ Ματσάφρο κατέθεσε ότι οι χιλιάδες νάρκες που είναι τοποθετημένες στη Βοσνία είναι σοβαρή απειλή. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι στη Βοσνία υπάρχουν πάνω από 6.200 ναρκοπέδια και ότι από τη μέρα που το ΝΑΤΟ ανέλαβε την επίβλεψη της περιοχής από τον ΟΗΕ (τον περασμένο Δεκέμβρη), έχουν σημειωθεί 11 δυστυχήματα σε ναρκοπέδιο και έχουν τραυματιστεί πάνω από 12 στρατιώτες. Το ίδιο 24ωρο, ένας αναλυτής των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών δήλωσε πως στη Βοσνία υπάρχουν πολλών ειδών νάρκες και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί πολύς και διαφορετικός εξοπλισμός και ποικίλες τεχνικές για την καταστροφή τους.

    Η κυβέρνηση

    Σε ερώτηση πολιτικού συντάκτη του "Ρ" προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Ρέππα, σχετικά με τα θύματα της ΝΑΤΟικής αποστολής στη Βοσνία, δεδομένου ότι στην περιοχή έχουν σταλεί και Ελληνες στρατιώτες, ο τελευταίος, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την ουσία του θέματος, απάντησε: "Νομίζω ότι ολοκληρώνεται η εγκατάσταση της ελληνικής αποστολής. Η κίνηση αυτή, αν θέλετε, είναι στο πλαίσιο της προσωρινής Συνθήκης, η οποία σας είναι γνωστή. Και οι συνθήκες ειρήνης, οι οποίες επικρατούν τώρα στην περιοχή, νομίζω ότι πρέπει να μας ανακουφίζουν και να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας απολύτως κίνδυνος".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ