Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινητικότητα και πιέσεις προς Νετανιάχου

Εχθροπραξίες Χεζμπολά - ισραηλινού στρατού και τις ταραχές στη Δυτική Οχθη. Πιέσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

ΧΕΒΡΩΝΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ. -

Απολύτως εκκρεμής παραμένει η "ειρηνευτική διαδικασία" μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, μεταξύ Ισραήλ και Συρίας και,κατ' επέκταση,Ισραήλ και Λιβάνου. Με δεδομένη, όμως, τη λήξη της προεδρικής κούρσας στις ΗΠΑ και την επανεκλογή του Μπιλ Κλίντον, θα πρέπει να θεωρείται, βέβαιο, ότι η από Δυσμάς πίεση προς τον "αδιάλλακτο" Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα κορυφωθεί το προσεχές διάστημα.

Προχτές και χτες ο Νετανιάχου επιχείρησε - ανεπιτυχώς, κατά τα φαινόμενα - να "ξεκλειδώσει" την ειρηνευτική διαδικασία, με τηλεφώνημά του απευθείας στον Γιάσερ Αραφάτ. Ομως, η όποια πρόοδος συνδέθηκε από τον Παλαιστίνιο ηγέτη - και φυσικά - με την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Χεβρώνα, και η συζήτηση έληξε εκεί...

Την ώρα που ο Νετανιάχου επιχειρούσε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χιλιάδες υπερ-ορθόδοξοι, Εβραίοι διαδήλωναν (προσευχόμενοι), υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στη Χεβρώνα, εναντίον της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων. Το Σαββατοκύριακο, σε ταραχές στη Δυτική Οχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν σοβαρά άλλους οκτώ, σε διαδήλωση κατοίκων της περιοχής λόγω κατασχέσεων από τις ισραηλινές αρχές.

Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ έχει προειδοποιήσει ότι, κατά πληροφορίες της, θα πρέπει να αναμένεται κάποιο χτύπημα από φανατικούς ισλαμιστές Εβραίους, κάτι που απειλεί να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα - - κι έχει θέσει τις ισραηλινές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές σε κατάσταση συναγερμού.

Ο Γιάσερ Αραφάτ μετέβη χτες στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, όπου συναντήθηκε στο πλαίσιο των προετοιμασιών οικονομικής διάσκεψης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (μέχρι νεωτέρας...), Ουόρεν Κρίστοφερ, με τον οποίο συζήτησαν την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας. Κατά πληροφορίες, ο Αραφάτ επρόκειτο να επαναλάβει την πάγια παλαιστινιακή θέση ότι η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Χεβρώνα αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ απομένουν να συζητηθούν οι υπόλοιπες εδαφικές εκκρεμότητες, βάσει της συμφωνίας του Οσλο το 1992. Αργότερα χθες, τόσο ο Κρίστοφερ όσο και ο Αραφάτ αναμενόταν να συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών του Νετανιάχου, Νταβίντ Λεβί.

Στο Κάιρο (όπου μετέβησαν μετά από περιοδεία τους στη Συρία, την Ιορδανία και τα Παλαιστινιακά εδάφη), τα μέλη της Ευρωπαϊκής "Τρόικας" (Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία) κατηγόρησαν την ισραηλινή κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την"οικονομική ασφυξία" των Παλαιστινίων, και την κάλεσε να επανεξετάσει την πολιτική της.

Στην αυριανή έναρξη της οικονομικής διάσκεψης του Καϊρου, τόσο ο Κρίστοφερ, όσο και τα μέλη της τρόικας αναμένεται να κλιμακώσουν την πίεση προς το Ισραήλ. (Οχι και τόσο από συμπόνια για τους Παλαιστινίους -η τιμή του πετρελαίου τον περασμένο μήνα, κατά τον ΟΠΕΚ, έφθασε τα 23,24 δολάρια το βαρέλι...).

Σε φάση αναθέρμανσης δείχνει να βρίσκεται και η αμερικανική προσπάθεια επαναπροσέγγισης Ισραήλ - Συρίας, παρά τις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου στο Λίβανο (επίθεση της Χεζμπολά με δύο τραυματίες Ισραηλινούς, αντίποινα των Ισραηλινών με αεροπορικές επιδρομές). Αλλά η προσπάθεια αυτή συναντά την ανυποχώρητη στάση του Ισραήλ, το οποίο αρνείται να διαπραγματευτεί το θέμα των Υψιπέδων του Γκολάν και μεταθέτει το πρόβλημα σε άλλα πεδία (την παύση της δράσης της Χεζμπολά στο Λίβανο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ