Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Βόμβα στο δημοψήφισμα (;)

ΑΛΓΕΡΙ - ΠΑΡΙΣΙ. -

Λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα της 29ης Νοεμβρίου, όταν οι πολίτες της Αλγερίας θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα, αν θα πρέπει να απαγορευτούν τα "θρησκευτικά" πολιτικά κόμματα, μια βόμβα στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας αναστατώνει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Επίθεση μουσουλμάνων εξτρεμιστών; Προβοκάτσια; Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Η έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου την Κυριακή το πρωί στο κέντρο του Αλγερίου στοίχισε τη ζωή 10 ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους ήταν ανήλικοι μαθητές, ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 20.

Πηγές προσκείμενες στις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν λόγο για "εγκληματική ενέργεια" - φρασεολογία που συνήθως χρησιμοποιείται, για να περιγραφεί η δράση μουσουλμάνων εξτρεμιστών.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε μια εβδομάδα, μετά από εκείνη της περασμένης Τετάρτης, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

Στο μεταξύ η εκτελεστική αρχή του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας (FIS), με ανακοίνωσή της, την οποία απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων χτες, εκφράζει την υποστήριξη της οργάνωσης στην "έκκληση για την ειρήνη", την οποία πραγματοποίησαν την Κυριακή περίπου 30 προσωπικότητες της αλγερινής κοινωνίας, για "την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις παύση των εχθροπραξιών". Στην ίδια ανακοίνωση, η εκτελεστική αρχή του FIS καταγγέλλει τις πρόσφατες επιθέσεις, οι οποίες στοίχισαν τις ζωές αμάχων και "επαναδιατυπώνει τη δέσμευση του Μετώπου υπέρ μιας γενικότερης ειρηνικής και ισομερούς λύσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ