Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Δραματικές εξελίξεις

Με μεγάλη δυσκολία φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Απρόθυμες παραμένουν οι ΗΠΑ σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση πολυεθνικών δυνάμεων στο ανατολικό Ζαϊρ, γεγονός που καθυστερεί σημαντικά την έκδοση σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, χτες διαφάνηκαν οι πρώτες, έστω και αμυδρές, ελπίδες για την αποτροπή μιας περαιτέρω επιδείνωσης της νέας ανθρωπιστικής καταστροφής, που διαδραματίζεται εδώ και ένα μήνα στη συγκεκριμένη κεντροαφρικανική χώρα από τις συγκρούσεις κυβερνητικών και ανταρτικών δυνάμεων.

Ο αρχηγός των ανταρτών, Λόρεντ Καμπίλα, συμφώνησε χτες να ανοίξει έναν "ανθρωπιστικό διάδρομο", προκειμένου να ξαναρχίσουν οι αποστολές και οι μεταφορές τροφίμων και φαρμάκων από τις ξένες οργανώσεις αρωγής στο ανατολικό Ζαϊρ. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην πόλη Γκόμα, ο Καμπίλα ζήτησε από τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς να έρθουν σε επαφή μαζί του, ώστε να πάρουν την άδεια πρόσβασης στις "απελευθερωμένες", όπως τις ονόμασε, ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες Τούτσι και της "Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κογκό - Ζαϊρ". Αρκετές ώρες από τη "δέσμευση" του Καμπίλα, άρχισαν να φθάνουν στην Γκόμα τα πρώτα φορτηγά διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, γεμάτα τρόφιμα και πόσιμο νερό. Αργά χτες το απόγευμα, και μετά από πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός του Ζαϊρ, Κένγκο Ουαντόντο, ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για να διευκολυνθεί η διανομή κάθε είδους αναγκαίας βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες...

Στο μεταξύ, οι πρώτες καταρρακτώδεις βροχές άρχισαν να πλήττουν τις περιοχές του ανατολικού Ζαϊρ, όπου περιπλανώνται τα πλήθη του 1,1 εκατομμυρίου ανέστιων Ρουαντέζων και Μπουρουντιανών της φυλής των Χούτου. Οι βροχές επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κρίσιμη κατάστασή τους, καθώς οι περισσότεροι είναι πεινασμένοι, ταλαιπωρημένοι, τραυματισμένοι από τα πυρά του πολέμου ή άρρωστοι από την επιδημία διάρροιας.

Εκκληση της ΕΕΔΔΑ για παύση των εχθροπραξιών

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στο ανατολικό Ζαϊρ κάνει έκκληση, για παύση του πυρός και έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι "η διαμεσολάβηση και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, τόσο από τον ΟΗΕ, όσο και από την ΕΕ, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Διαφορετικά, η ανθρωπότητα θα θρηνήσει για άλλη μία φορά αθώα θύματα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κύματα προσφύγων... (1997-04-25 00:00:00.0)
Θυελλώδεις αλλαγές προ των πυλών (1997-04-13 00:00:00.0)
Νέα κύματα προσφύγων μετά την αποτυχία της "διπλωματίας" (1997-03-04 00:00:00.0)
Κυβέρνηση και αντάρτες σε νοτιοαφρικανικό "τραπέζι διαλόγου"; (1997-02-21 00:00:00.0)
Οξύνεται πάλι η κατάσταση (1996-11-21 00:00:00.0)
Στρατιωτική επέμβαση προ των πυλών; (1996-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ