Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε δίκη υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Με την κατηγορία ότι "βοήθησαν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν" (ΡΚΚ) και ως δαμόκλειο σπάθη την επαπειλούμενη επιβολή ποινής καθείρξεως 7,5 ετών, παρουσιάστηκαν χτες στο Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας τρεις Τούρκοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Ακίν Μπιρντάλ, τον πρόεδρο της "Μαζλούμ - ντερ" ("Ενωση των Καταπιεσμένων", οργάνωση ισλαμικών αποχρώσεων), Ιχσάν Αρσλάν, και τον πρόεδρο της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πόλης Μαρντίν, Τζεμίλ Αϊντογκάν.

Η δίκη πραγματοποιείται με αφορμή την επίσκεψη των τριών, τον περασμένο Αύγουστο, στο - υπό κουρδικό έλεγχο - βόρειο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν απελευθέρωση εφτά αιχμαλώτων Τούρκων στρατιωτών.

Οι τρεις αποτελούσαν μέλη μιας αντιπροσωπείας (της οποίας ηγούνταν ο ισλαμιστής βουλευτής Φατουλάχ Ερμπάς), η οποία μαζί με Τούρκους δημοσιογράφους επισκέφθηκε στρατόπεδο του ΡΚΚ.

"Κοσμικοί" κατά "ισλαμιστών"

Εισαγγελική έρευνα προκάλεσαν οι δηλώσεις του (ισλαμιστή) δημάρχου της Καισάρειας, ο οποίος, τη μέρα γιορτασμού των 58χρονων από το θάνατο του ιδρυτή του "λαϊκού κράτους" της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, είπε ότι"το σύστημα της χώρας πρέπει να αλλάξει", και ότι "είναι θέμα χρόνου το να εγκατασταθεί ένα ισλαμικό καθεστώς δικαιοσύνης".

Η δήλωση του δημάρχου Καρετέπε ήρθε την ώρα που 30 χιλιάδες υποστηρικτές του "λαϊκού κράτους" διαδήλωναν στην Αγκυρα εναντίον του (συγ) κυβερνώντος Κόμματος Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν, τον οποίο κατηγόρησαν ότι επιδιώκει την καταστροφή των αξιών του καθεστώτος που εγκαθίδρυσε ο Ατατούρκ.

Η νέα υπουργός Εσωτερικών

Να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα υποσχέθηκε χτες η νέα υπουργός Εσωτερικών, Μεράλ Αξενέρ, η οποία διαδέχτηκε τον παραιτηθέντα Μεχμέτ Αγκάρ, ο οποίος έπεσε θύμα ενός σκανδάλου, στο οποίο φέρονται να διαπλέκονται η πολιτική εξουσία, η αστυνομία και η τουρκική μαφία. Η τουρκική Βουλή αναμένεται να αποφανθεί σήμερα όσον αφορά την αναγκαιότητα σύστασης ειδικής εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης, στην οποία εμπλέκεται η υπουργός Εξωτερικών (και μέλλουσα πρωθυπουργός) Τανσού Τσιλέρ.

Στην Ιορδανία

Η Τσιλέρ βρισκόταν χτες στο Αμάν της Ιορδανίας, όπου αναμενόταν να έχει συνομιλίες με ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους για τη σύναψη οικονομικών συμφωνιών και τη διερεύνηση πολιτικής συνεργασίας στο πεδίο της Μέσης Ανατολής. Η Τσιλέρ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιορδανό μονάρχη Χουσεϊν, ο οποίος ήταν ένας από τους λίγους Αραβες ηγέτες, που δεν επέκρινε τη στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ και τα σχέδια δημιουργίας "ζώνης ασφαλείας" στο Βόρειο Ιράκ.

Προηγουμένως (Σαββατοκύριακο), η Τσιλέρ είχε επισκεφθεί την Ιρλανδία, προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο, όπου συζήτησε με τον Ιρλανδό ομόλογό της Ντικ Σπρινγκ. Ομως τα μηνύματα που έλαβε υπήρξαν μάλλον αποθαρρυντικά...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρονιά έντονων εσωτερικών αντιθέσεων (1998-01-11 00:00:00.0)
Και ...λαθρέμπορος ναρκωτικών η Τανσού Τσιλέρ; (1997-01-23 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η... "ισλαμική εκστρατεία" (1996-08-17 00:00:00.0)
Προβλήματα διαφορετικών χειρισμών για το Κουρδικό (1996-08-07 00:00:00.0)
Αναζητά ερείσματα το Ρεφάχ του Ερμπακάν (1996-06-12 00:00:00.0)
Θα ξαναεισβάλουμε αν... (1995-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ