Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Διχασμός στο στρατό των Σέρβων

ΠΑΛΕ. -

Το διχασμό στους κόλπους των σερβοβοσνιακών ενόπλων δυνάμεων έσπειραν οι προσπάθειες της Προέδρου, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, για αναδιοργάνωση της ηγεσίας του στρατού. Μετά την απομάκρυνση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, το περασμένο Σάββατο, ακολούθησαν οι καθαιρέσεις των στρατηγών, Μίλαν Γκβέρο και Ζντράβκο Τόλιμιρ (στενών συνεργατών του πρώην αρχηγού του σερβοβοσνιακού επιτελείου στρατού) και η ανακοίνωση του Ράτκο Μλάντιτς ότι αρνείται την αντικατάστασή του και εξακολουθεί "να ηγείται του στρατεύματος"!

Μετά τις εξελίξεις αυτές, χτες το μεσημέρι περίπου 100 Σερβοβόσνιοι αξιωματικοί δήλωσαν πίστη στον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς. Σε ανακοίνωσή τους υπογράμμισαν ότι το "αρχηγείο του στρατηγού Μλάντιτς στο Χαν Πίγεσακ, ελέγχει πλήρως την κατάσταση και ότι δεν έχει πάψει να διοικεί όλες τις στρατιωτικές μονάδες της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας". Οι αξιωματικοί δεν παρέλειψαν να κατηγορήσουν την Σερβοβόσνια Πρόεδρο ότι επιδιώκει να θέσει το στρατό υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος "Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος". Ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι η αστυνομία παρακολουθεί στρατιωτικούς και επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Τέλος, αποκάλεσαν το νέο επιτελείο ηγεσίας του στρατού "παράλληλο" όργανο.

"Νέα" πολυεθνικά στρατεύματα

Η πλειοψηφία των 16 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ τάχθηκε χτες υπέρ της σύστασης μιας νέας στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης 20.000 έως 30.000 ατόμων, που θα συνεχίσει το 1997 την επίβλεψη τήρησης της Συνθήκης του Ντέιτον στη Βοσνία.

Διπλωματικές πηγές στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είπαν σε δημοσιογράφους, ότι οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται στην πλειοψηφία των χωρών που αντέδρασαν θετικά στο παραπάνω σχέδιο. "Ολες οι χώρες του ΝΑΤΟ, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό να ληφθεί μία απόφαση στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης (την ερχόμενη Δευτέρα)" υποστήριξε ένας διπλωμάτης, αναφέροντας ότι τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου εξέτασαν τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις σχετικά με το μέλλον των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών στρατευμάτων στη Βοσνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ