Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις αφ' ενός, συνομιλίες αφ' ετέρου

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Ενώ όλες οι μέχρι στιγμής ειρηνευτικές πρωτοβουλίες παραμένουν εκκρεμείς ή έχουν αποτύχει και οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πρωτεύουσα Καμπούλ μεταξύ των Ταλιμπάν και των φίλα προσκείμενων στην προηγούμενη κυβέρνηση δυνάμεων, ο ανατραπείς Πρόεδρος Μπουρχανουντίν Ραμπανί επισκέφτηκε χτες το Ιράν, όπου είχε συνομιλίες για τη συνεχιζόμενη κρίση στο Αφγανιστάν.

Την Κυριακή, μαχητικά αεροσκάφη των δυνάμεων του Ουζμπέκου στρατηγού Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ βομβάρδισαν ξανά το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ στα βόρεια της πόλης οι αντιμαχόμενες πλευρές αντάλλασσαν πυρά πυροβολικού. Ο απολογισμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις δεν έγινε γνωστός.

Κατά στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι τελευταίες συγκρούσεις έχουν εξαναγκάσει τουλάχιστον 40.000 έως 50.000πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, ενώ το στρατόπεδο προσφύγων στην πόλη Χεράτ (η οποία ελέγχεται από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν) έχει κορεστεί.

Χτες ο ανατραπείς Πρόεδρος του Αφγανιστάν Μπουρχανουντίν Ραμπανί μετέβη στην Τεχεράνη, όπου συναντήθηκε με εξέχοντες Ιρανούς αξιωματούχους για την εξεύρεση λύσης στη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Προηγουμένως, την Κυριακή, ο Ραμπανί είχε συναντηθεί σε αφγανικό έδαφος με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μπουρουτζερντί, με τον οποίο συζήτησαν τις πιθανότητες έναρξης διαπραγματεύσεων με όλους τους παράγοντες της ισχύουσας διαμάχης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ