Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Νέες μετεκλογικές κυβερνητικές συμμαχίες

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. -

Πρωθυπουργός για μία ακόμη τετραετία φαίνεται πως θα είναι ο 46χρονος, Γιάνεζ Ντρνόφσεκ, καθώς οι γενικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Σλοβενία έδωσαν ξεκάθαρο προβάδισμα στην παράταξή του (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες). Και το νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα συγκροτηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, θα είναι αποτέλεσμα συνασπισμού κομμάτων - κατά πάσα πιθανότητα - ανάμεσα στους "Φιλελεύθερους Δημοκράτες" και το "Λαϊκό Κόμμα". Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αύξησε τη δύναμή του κατά 3,6%, συγκεντρώνοντας ποσοστό 27,05%. Το κόμμα αυτό κατακτά τις 25 από το σύνολο των 90 εδρών του Κοινοβουλίου. Ακολουθεί το "Λαϊκό Κόμμα" του 35χρονου Μάριαν Ποντόμπνικ, με ποσοστό 19,48% και 19 έδρες. Την τρίτη θέση στο σλοβενικό κοινοβούλιο κατακτούν οι "Σοσιαλδημοκράτες" με ποσοστό 16,03% και 16 έδρες. Οι πρώην σύμμαχοι του Ντρνόφσεκ, οι "Χριστιανοδημοκράτες", ήταν οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών, καθώς συγκέντρωσαν 9,56% έναντι 14,5% στις προηγούμενες εκλογές.

Το πρώην κομμουνιστικό κόμμα του "Ενωμένου Ψηφοδελτίου των Σοσιαλδημοκρατών" συγκέντρωσε 9,02% και εννέα έδρες. Το "Κόμμα των Συνταξιούχων" ποσοστό 4,31% και πέντε έδρες στο Κοινοβούλιο, ενώ το εθνικιστικό "Σλοβενικό Εθνικό Κόμμα" είναι προτελευταίο με 3,22% και καταλαμβάνει τέσσερις έδρες. Οι άλλες δύο κοινοβουλευτικές έδρες κατανέμονται στους υποψήφιους των κομμάτων της ουγγρικής και ιταλικής μειονότητας.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η νέα κυβέρνηση του Ντρνόφσεκ θα έχει περισσότερο δεξιό προσανατολισμό με πρώτους στόχους την προώθηση της ένταξης της Σλοβενίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Θεωρούν, επίσης, ότι οι "Φιλελεύθεροι Δημοκράτες" θα απευθύνουν πρόσκληση σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στο "Λαϊκό Κόμμα". Από την πλευρά του, ο ηγέτης του"Λαϊκού Κόμματος", Μάριαν Ποντόμπνικ, δεν απέκλεισε την περίπτωση συνεργασίας με τους "Φιλελεύθερους Δημοκράτες", αλλά προειδοποίησε πως δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη στο θέμα της ένταξης της Σλοβενίας στην ΕΕ.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν 71%, κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές που ξεπέρασε το 85%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ